Toliau pateikiame keletą patarimų, kuriais vadovaujantis pavyks atsikratyti nelemto grybelio, kol jis nepersimetė į aplinkines sritis ir nesukėlė alerginės reakcijos.

Kodėl skalbyklėje ima augti pelėsis

Grybeliai skalbimo mašinoje ima augti tik dėl šeimininko kaltės. Priežasčių gali būti keletas. Visų pirma, pelėsio veisimąsi gali lemti dažnai pasirenkamos ekspreso programos – neilgos trukmės skalbimo žemoje temperatūroje ciklai. Dalykas tas, kad renkantis vien tik šį režimą skalbyklėje nevykdoma dezinfekcija, nes ji neįmanoma, kai vanduo nesušildomas iki 60 laipsnių.

Antra pelėsio įsiveisimo priežastis – miltelių be balinančių komponentų naudojimas. Šios medžiagos ne tik išbalina baltus audinius, bet ir neleidžia plisti pelėsiui.

Ir pagaliau trečia priežastis – skalavimo skysčio naudojimas nejungiant papildomo skalavimo ciklo.

Dar pelėsis gali atsirasti dėl pačios akivaizdžiausios priežasties – drėgmės, todėl po skalbimo būtina sausai nuvalyti guminį skalbyklės angos apvadą ir išdžiovinti milteliams skirtą stalčių. Kitaip pelėsio atsiradimas – tik laiko klausimas.

Kaip kovoti su pelėsiu

Įveikti pelėsį, kad ir sunku, bet nėra neįmanoma. Šis nekviestas svečias ypač nemėgsta aukštos temperatūros, taip pat negali pakęsti kontakto su įvairiomis rūgštimis. Pirmiausia verta išmėginti parduotuvėse įsigyjamas priemones nuo pelėsio (rinktis patariama tas, kurių sudėtyje daug chloro), kurias dažniausiai reikia pilti į skalbyklės dozatorių, o tada paleisti įrenginį veikti ilgo skalbimo režimu.

Po šios procedūros vertėto įjungti skalavimo ciklą, tada išleisti vandenį ir sausai nušluostyti gumą bei dozatorių. Skalbyklės dureles palikite atviras, kad gerai išsivėdintų ir išdžiūtų mašinos vidus.

Kraštutiniu atveju verta prisiminti liaudies išmintį. Problemos sprendimu gali būti skalbimas su geriamąja soda, citrinos arba acto rūgštimi. Kai kurios šeimininkės su skalbyklėje užsiveisusiu pelėsiu sėkmingai sukovoja naudodamos įprastą unitazų plovimo skystį.

Svarbu atminti, kad citrinos rūgštis ir panašios medžiagos gali pakenkti skalbyklės būgnui, todėl visą jas naudojant kylančią riziką privalote prisiimti patys.

Išmėginus bet kurią liaudišką priemonę, negalima pamiršti skalavimo ciklo. Jei jo nepaleisite, chemikalų ir rūgščių derinys gali apgadinti skalbimo mašinos detales.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)