Pašnekovė atkreipė dėmesį, jog vis dėl to keramika turi ir minusų. Kai kurios savybės ir specifiniai gamybos niuansai iki šiol stipriai ribodavo keraminių praustuvų sienelių storį, lenkimo kampų galimybes, į kurias turėdavo atsižvelgti ir dizaineriai, ir gamintojai.

Visuomet egzistavo, tiesa, labiau teorinė keramikos įskilimo tikimybė. Vonios kambario tendencijas sekanti dizainerė sako, kad per pastaruosius keletą metų keramika išgyvena revoliuciją įgydama naujų savybių, kurių iki šiol nebuvo galima net įsivaizduoti. Keramikos transformacijos akivaizdžiausiai atsispindi praustuvuose, be kurių neįmanoma įsivaizduoti net paties mažiausio vonios kambario.

Tad kokia ateitis su praustuvais atėjo į vonios kambarį?

Plona kaip kartonas, tvirta kaip plienas

Kai prieš porą metų šveicarų santechninės keramikos milžinė „Laufen“ pirmą kartą pristatė naują keramiką „Saphir Keramik“, visiems tapo aišku, jog vonios kambarys sulaukė revoliucinių permainų. „Šveicarai atrado ir užpatentavo technologiją, kaip į įprastos keramikos sudėtį įmaišius safyruose aptinkamo mineralo korundo suteikti visiškai naujų ir iki šiol jai nebūdingų savybių“, sako E. Tamašauskaitė.

Korundo dėka keramika tapo neįtikėtinai tvirta, lengva ir atspari. Šios naujos savybės leido šveicarams pradėti gaminti keraminius praustuvus, kurių sienelių storis sumažėjo iki 4 mm, o briaunų- 1-2 mm (palyginimui - iki šiol briaunų storio standartas buvo net 7-8 mm). „Saphir Keramik“ atsparumas lenkimui palyginus su įprasta keramika padidėjo net 2-2,5 ir dabar prilygsta... plienui.

Pasak dizainerės, pernai „Laufen“ pristatė dar dvi naujas kolekcijas, kurių praustuvai iš „Saphir Keramik“ išsiskyrė unikaliais dizaino sprendimais. Pasaulinė dizaino žvaigždė K. Gricius kolekcijoje „Val“ praustuvų paviršius dekoravo iki šiol keramikai nebūdingais reljefiniais raštais. O dar viena kylanti žvaigždė T. Nguyenas su „Ino“ nustebino neįprastu vientisu keraminio praustuvo ir lentynėlės sprendimu.

Kiti keramikos gamintojai taip pat nesnaudžia

Kaip teigė E. Tamašauskaitė, nors su „Saphir Keramik“ „Laufen“ aplenkė kitus keramikos gamintojus, akivaizdūs šios medžiagos privalumai leido daryti prielaidą, jog tik laiko klausimas, kada ir kiti gamintojai pasiūlys rinkai ką nors panašaus.

Pasak E. Tamašauskaitės, Vokietijos santechninės keramikos milžinė „Villeroy& Boch” taip pat jau pristatė patentuotą keramiką „TitanCeram©“. „Ši keramika taip pat pasižymi unikalia sudėtimi – joje yra molio, kvarco, špato ir titano oksido“, pasakoja dizainerė. Pirmoji kolekcija, atskleidusi šios medžiagos galimybes buvo „Artis“. Keturių skirtingų formų praustuvai išsiskirė itin tiksliomis linijomis ir plonomis briaunomis.

„O vos prieš porą mėnesių „Villeroy Boch“ pristatė ir „premium“ klasės laisvai pastatomą praustuvą „Octagon“, kuris dar akivaizdžiau parodė „TitanCeram©“ keramikos galimybės išgauti ryškius kampus, ypač tiesias linijas ir plonas briaunas“, - atkreipė dėmesį dizainerė. Dizaineris Kai Steffanas pasiūlė vidinę „Octagon“ praustuvo dalį dekoruoti reljefiniu aštuonkampiu dekoru taip dar labiau akcentuojant naujos keramikos galimybes.

Ar praustuvai gali būti tik keraminiai?

Tačiau keramika turi konkurentų net ir kalbant apie praustuvus. Dizainerė pasakojo, jog pernai visus nustebino vokiečių „Kaldewei“. Nors ši vokiečių kompanija laikoma neabejotinu pasauliniu plieninių vonių ir dušo padėklų lyderiu, „Kaldewei“ jau pristatė pirmąsias plieninių praustuvų serijas.

Pasak E. Tamašauskaitės, naujieji praustuvai papildė populiarias „Kaldewei“ vonių kolekcijas „Puro, „Cono“ ir „Centro“. O garsus dizaineris Arik Levy pristatė ir visiškai naują vonios ir pastatomo praustuvo modelį „Emerso“, o Anke Salomon – praustuvo ir vonios kolekciją „Silenio“.

Praustuvai yra skirtingų dydžių ir formų – nuo pastatomų iki įleidžiamų –iš viso apie keturiasdešimt modelių, tad pasirinkimas išties nemažas. „Kaldewei“ praustuvus padengė specialiu emalės sluoksniu, todėl ten ir keramikos ekspertai pripažįsta, jog atskirti juos nuo keramikos išties nelengva.