Ant šiaudų daržovės gali būti auginamos šiltnamiuose, kurių pogruntis nešildomas ar nėra tinkamos žemės, arba tiesiog lauke. Dar galima auginti ten, kur žemės tiesiog nėra. Bet šiaudų iš kažkur būtinai turėsime gauti.

Daržovėms auginti naudojami presuotų šiaudų ryšuliai. Auginant ant jų, reikia mažiau organinių trąšų ir žemių, be to, sutaupoma. Daržovės, augančios ant šiaudų ryšulių, mažiau serga, pagerėja šaknų aeracija, augalai gauna tirpios formos maisto medžiagų, angliarūgštės.

Agurkams ar kitoms daržovėms auginti daugiausia naudojami žiemkenčių javų šiaudai, kurie nebuvo purkšti herbicidais. Net ir nedidelis herbicidų likutis šiauduose sumažins daržovių, ypač agurkų, derlių, o kartais augalai gali net žūti.

Šiaudų ryšuliai būna įvairaus dydžio ir svorio – daugiausia naudojami 90x60x40 cm ir apie 25 kg. Šiaudai dedami šiltnamyje ant švarios žemės arba ant patiestos plėvelės (jei daug metų nekeistas gruntas) kaip izoliacinės medžiagos ir, nelygu daigų sodinimo atstumai, išdėstomi eilėmis.

Jie prieš dvi savaites iki augalų sodinimo įnešami į šiltnamius, dedami į iš anksto iškastą 10–12 cm gylio (giliau kasti nereikia, nes vietoj substrato bus šiaudai) ir 60–70 cm pločio griovelį, eilėmis 120–140 cm atstumu. Gali būti ir kita sodinimo schema. Iš griovelių iškastos žemės užpilamos ant ryšulių. Jeigu šiaudų ryšuliai dedami ant polietileno plėvelės, paruoštos žemės ar durpinio substrato atsivežama papildomai.

Kad būtų geresnė aeracija, nuo ryšulių nuimama viela arba špagatas, kuriuo jie buvo surišti. Neatrišami tik eilių galai. Nuėmus vielą ar špagatą, šiaudai tampa labai purūs ir greitai perkaista. Norint to išvengti, tarpai tarp ryšulių užkamšomi šiaudų gniūžtėmis.

Prieš 10–15 dienų iki agurkų daigų sodinimo šiaudų ryšuliai laistomi karštu (50–70 oC) vandeniu iš guminės žarnos, ant kurios užmautas sietelis, – 1,5–2 l vandens kilogramui šiaudų. Vanduo turi susigerti į ryšulių vidų. Nuo vandens pertekliaus šiaudai lėčiau fermentuojasi, dėl to augantys augalai suserga.

Šiaudų fermentacijos trukmė priklauso nuo azoto trąšų normos. Išbėrus azoto trąšas dalimis pagrindinio tręšimo metu, šiaudai fermentuojasi ilgiau – 10–15 dienų (1 t šiaudų beriama ne 13–15 kg azoto, o 3–4 kartus mažiau).

Trąšos ant sudrėkusių ryšulių išberiamos per 2–3 kartus, po to šiaudų ryšuliai gerai paliejami. Praėjus dar 2–3 dienoms išbarstomos ir kalkės arba kreida, o šiaudų ryšuliai vėl laistomi. Negalima kartu berti amonio salietros ir kalkių, nes išsiskirs amoniakas, neteksime dalies azoto.

Išbėrus azoto trąšas, šiaudai pradeda kaisti ir juose temperatūra pakyla iki 50–55 oC. Po 3–4 dienų ji pradeda mažėti iki 35–37 oC. Tada ant šiaudų ryšulių užpilamas 5–10 cm paruoštų žemių ar durpinio substrato sluoksnis, kuris apsaugo ryšulius nuo per greito išdžiūvimo, ir jame pasodinami daigai.

Augalai sodinami ryšulio viduryje viena eilute. Žemės temperatūra turi būti 25–27 oC, šiaudų ryšulių – 30–35 oC. Jeigu 4–5 dienas žemės temperatūra tinkama, daigus galima sodinti ir į šiltesnius šiaudų ryšulius, kuriuose vėliau 3–3,5 mėn. nuolat laikosi 25–28 oC. Tokia nekintanti temperatūra sudaro palankias sąlygas augalų šaknims augti. Šiaudų ryšulyje ji visą laiką būna 6–8 oC didesnė negu žemėje.

Agurkai yra labai jautrūs žemių ir oro drėgnumui. Ypač tai svarbu auginant agurkus šiaudų ryšuliuose. Laistymo normos ir dažnumas priklauso nuo griovelio gylio. Jeigu šiaudų ryšulys yra žemės paviršiuje, laistyti būtina kasdien, o karštą dieną 2–3 kartus nedidelėmis normomis (po 3–5 l/kv. m). Įleidus 1/4 dalį ryšulio į griovelį, laistoma kas antrą dieną, o karštą dieną – kasdien.

Liejimo norma – 4–6 l/kv. m šiaudų ryšulio paviršiaus. Jeigu šiaudų ryšulys visiškai įleistas į žemę, jį galima laistyti kaip dirvą – kas trečią dieną po 8–15 l/kv. m. Kad iš šiaudų neišsiplautų maisto medžiagos, laistoma smulkiais lašeliais. Kad nenusiplautų žemė ir geriau laikytųsi drėgmė, mulčiuojama šiaudų kapojais, nešviežiomis medžių pjuvenomis ir kt. Agurkams optimalus šiaudų ryšulių drėgnumas 80–85 proc., o jų temperatūra – 23–25 oC.

Augalus reikia pririšti ne vėliau kaip po 3–5 dienų po daigų pasodinimo. Rišant atsižvelgiama į tai, kad šiaudų ryšuliai slūgsta, todėl paliekama 30–40 cm daugiau špagato.

Vegetacijos metu agurkai papildomai tręšiami 0,15–0,2 proc. mineralinių trąšų tirpalu: pirmą kartą praėjus 10–12 dienų po sodinimo, paskui – kas 7–10 dienų.