Kas yra pilkasis puvinys?

Braškių pilkasis puvinys yra pavojingas augalų grybelis, kurį sukelia Botrytis cinerea Pers sporos. Ligos metu ant pavienių uogų pirmiausia atsiranda mažų pilkų dėmelių, kurios pradeda labai greitai plėstis. Netrukus uogos praranda visas teigiamas savybes ir pasidengia lengvai atpažįstamomis, pilkos spalvos apnašomis. Vaisiai supūva ir padeda subręsti naujoms sporoms, kurios savo ruožtu užkrečia vis naujus augalus, rašoma portale NOVATE.

Pilkasis puvinys užkrėsti gali ne tik uogas, bet ir vaiskočius. Ant jų taip pat pasirodo dėmės, kurios sparčiai plinta žiedais. Dėl to uogos greitai nudžiūsta, nors dar neseniai buvo žalios ir sveikos. Grybelio sporos gali užpulti ir lapus – ant jų atsiranda didelių, neryškių, tamsiai pilkos arba rudos spalvos dėmių. Esant drėgnam orui, lapai taip pat pasidengia sporų apnašomis, kurios bando užkrėsti naujus krūmelius.

Pavojingas grybelis dauginasi konidijomis, kurios lietingu oru plinta per vandenį, o sausu oru – per vėją. Net ir atsidūrusios už kolonijos ribų, sporos dar ilgai gali išlikti gyvybingos net ir tvyrant sausam orui. Botrytis cinerea Pers sudygsta tik drėgnu oru, todėl gausi naktinė rasa arba lietus labai pagreitina šio grybelio kolonijų plitimą. Grybeliai būna aktyvūs esant nuo 5 iki 30 laipsnių šilumos pagal Celcijų. Pelėsiai yra vadinamieji fakultatyviniai parazitai – gyvi organizmai, kurie gyvena ant nusilpusio arba mirštančio substrato. Tačiau pilkasis puvinys tam naudoja savo toksiną, kuris sunaikina dar sveikas augalo ląsteles.

Kaip kovoti su pilkuoju puviniu?

Jei norite užkirsti kelią pilkajam puviniui, pirmiausia turite savo sklype atsikratyti visų augalinių liekanų, kurios tradiciškai tampa pagrindiniu infekcijų šaltiniu. Tai padaryti reikėtų dar prieš tai, kai braškės pradeda augti.

Ankstyvą pavasarį braškes rekomenduojama nupurkšti 2 proc. nitrofenu. Taip pat prieš žydėjimą braškes reikėtų apdoroti vienu iš populiariausių preparatų: 0,5 proc. kaptano suspensija, 0,1 proc. benomilo suspensija, 0,2 proc. „Rovral“ arba 0,2 proc. „Euparen“ suspensija.

Pradėjus nokti uogoms, dirvą patartina mulčiuoti švariais nupjautais šiaudais, durpėmis arba pušų spygliais. Be to, labai svarbu reguliariai išravėti piktžoles, neleisti braškėms sutankėti, braškes sodinti tose sklypo vietose, kur tvyro gera oro cirkuliacija. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti azoto trąšomis. Jei pilkuoju puviniu braškių krūmeliai jau užsikrėtė, juos, deja, teks sunaikinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją