aA
Senovės tradicijas puoselėjančiame dvare – modernios technologijos. Stebėti, kaip auginami ekologiški produktai, nuo šiol galima nuo dvaro nutolus tris šimtus kilometrų: Rokiškio r. įsikūrusio Ilzenbergo dvaro gaminiais pradėta prekiauti modernioje krautuvėlėje Vilniuje, kurioje, pasitelkus technologijas, rodoma tiesioginė transliacija iš ūkio.
Senovinio ūkio kasdienybė – tiesioginėse transliacijose
© Organizatorių nuotr.

Kovo 1-ąją Vilniuje, Ogmios mieste, duris atvėrė pirmoji Lietuvoje interaktyvaus pobūdžio parduotuvė – firminė „Ilzenbergo dvaro“ krautuvėlė. Joje galima stebėti tiesioginę transliaciją iš dvaro teritorijos, esančios prie pat Latvijos sienos. Krautuvėlėje įrengti keli ekranai, kuriems vaizdą perduoda aštuonios skirtingose ūkio vietose esančios kameros, sakoma pranešime spaudai.

Ekranuose – kasdieniai darbai

Ilzenbergo dvaro laukuose užauginti javai virsta ekologiška duona bei kitokiais kepiniais, o jo pievose besiganančių karvių pienas – natūraliais sūriais ar jogurtais. Nors produkcijos auginimo bei gamybos procesai neperžengia dvaro teritorijos, ūkis visuomet yra atviras lankytojams.

Įvairius ūkyje taikomus gamybos standartus vienija bendra nuostata – nenaudoti chemijos, genetiškai modifikuotų produktų ir dirbti atsižvelgiant į gamtos sukurtą ūkininkavimo ritmą. Krautuvėlės lankytojai tuo gali įsitikinti stebėdami, kur bei kaip auginami į jų rankas patenkantys produktai.

„Transliuodami tai, kas vyksta ūkyje – rodydami kasdien jame vykstančius darbus, kartu siunčiame pirkėjams žinią, kad neturime paslapčių – kad esame visiems atviri. Todėl ir sumanėme pirmojoje krautuvėlėje įrengti ekranus, kuriuose galima stebėti ir dvaro teritoriją, ir tai, kaip joje ūkininkaujama, – sakė dvaro savininkas Vaidas Barakauskas. – Ekranuose matydami dvaro erdves, parduotuvės lankytojai žinos, kokiomis sąlygomis buvo užauginta bei pagaminta lentynose esanti produkcija.“

Senovinio ūkio kasdienybė – tiesioginėse transliacijose
© Organizatorių nuotr.

Žiemą veiklos nestinga

Nors ūkio darbai paklūsta gamtos ritmui, dvaro darbuotojams veiklos nestinga ir žiemą. Šaltuoju metų laiku fermose prižiūrimi mėsiniai galvijai, melžiamos karvės, gaminami pieno produktai, lesinami paukščiai, virtuvės krosnyje kepama duona, pyragai, sausainiai.

Dvare ūkininkaujama taip, kad dauguma produktų būtų užauginti ir pagaminti tik jo paties valdose – jo teritorijoje. Tokia nuostata lemia Ilzenbergo dvaro „uždarumą“, bet anaiptol neatskiria jo nuo visuomenės.

„Nuolat kviečiame lankytojus apžiūrėti ūkį, organizuojame ekskursijas. Apsilankiusieji pamato, kur mes viską auginame, kaip gaminame, tuo pačiu apžiūri parką, rūmus bei kitus dvaro pastatus, – pasakojo V. Barakauskas. – O nuo šiol kviečiame žmones dar ir virtualiai pasivaikščioti po dvaro teritoriją.“

Senovinio ūkio kasdienybė – tiesioginėse transliacijose
© Organizatorių nuotr.

Krautuvėlės interjeras: gamtos spalvos ir medinės dėžės

Krautuvėlę įrengusios architektės Jurgitos Liubertaitės teigimu, vos 30 kvadratinių metrų erdvei įrengti buvo naudojamos natūralios medžiagos.

„Krautuvėlėje netrūksta medžio, vyrauja natūralios, gamtoje esančios spalvos: ruda, pilka, šiek tiek juodos. Šviesi, minimalistinė krautuvėlės erdvė papildyta iš metalo nukaldintomis detalėmis, o visi produktai laikomi firminėse Ilzebergo dvaro dėžėse“, – teigė architektė.

Iš ekologiškų žaliavų pagamintais Ilzenbergo ūkio gaminiais anksčiau būdavo prekiaujama tik internetu arba pačiame dvare. Dabar pradėta ir prekybos vietų plėtra. Šiuo metu atidaroma pirmoji firminė „Ilzenbergo dvaro“ krautuvėlė sostinėje, Verkių g. 29, vasaros pradžioje atsidarys krautuvėlė pačiame dvare, o vėliau parduotuvė duris atvers ir Kaune. Jai kol kas ieškoma tinkamų patalpų.

Senovinio ūkio kasdienybė – tiesioginėse transliacijose
© Organizatorių nuotr.

Virtualus turas – daugiau galimybių

Ilzenbergo dvaro lankytojai gali pasivaikščioti parke besidriekiančiais 3 kilometrų ilgio takais, prisėsti poilsio ant išdailintų suoliukų, apžiūrėti dvaro statinius. Tačiau yra tokių erdvių, kuriose laikytis draudžiama: pavyzdžiui, dėl higienos sumetimų į gamybines patalpas žmonės nėra įleidžiami.

Atidarius krautuvėlę, žmonės kviečiami visas dvaro kerteles aplankyti virtualiai.

Žiupsnis istorijos

Ilzenbergo dvarą 1515 m. įkūrė Livonijos ordino riteris Berndtas von Kersenbrockas ir ilgus metus jį puoselėjo vokiečių tautybės bajorai. Pirmasis lietuvis buvo Eugenijus Dimša, statinį įsigijęs 1896 m., o 2014 m. dvaro savininku tapo verslininkas V. Barakauskas, prikėlęs dvarvietę su kone trimis dešimtimis statinių naujam gyvenimui. Harmonijoje su gamta veikiantis Ilzenbergo ūkis siekia ir ES pripažinto sertifikato – biodinaminio ūkio statuso.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Automobilių taršos mokestis dar neįsigaliojo, bet jau veikia: rinkoje pastebima pokyčių (127)

„Kalbos apie automobilių taršos mokestį galimai šiek tiek prisidėjo prie pokyčių Lietuvos...

Apklausa: kokių vaiko pinigų tikisi ir daug, ir mažai uždirbantys tėvai (106)

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų palaiko vaiko pinigus, ir tik mažesnioji mano, kad vietoj jų...

Gauti Kinijoje viešėjusio lietuvio mėginio rezultatai (60)

Pirmadienį į Kauno klinikinę ligoninę iš Alytaus atvežtas Kinijoje lankęsis vyras, kuriam buvo...

Londono Sičio perspektyvas po „Brexit“ temdo konfliktas (2)

Diskusijoms apie Europos kapitalo rinkų ateitį po „ Brexit “ iš esmės pavyko išvengti...

The Economist

Mokslininkai sudarė išsamiausią iki šiol genetinį vėžio žemėlapį

Jis atskleidžia, kaip sunku bus perprasti auglius.

Deda tašką mistikai, kuri gaubia Bermudų trikampį (11)

Identifikavus beveik prieš šimtmetį pradingusio laivo nuolaužas buvo paneigta populiari sąmokslo...

Dėl koronaviruso Rusijoje pabrango daržovės (17)

Chabarovsko krašte ir Žydų autonominėje srityje dėl koronaviruso pabrango daržovės .

Paaiškino, kodėl sovietmečiu buvo drastiškai perauklėjami kairiarankiai ir kokios to pasekmės (48)

Visi, kurių moksleiviški metai sutapo su sovietmečiu, puikiausiai žino vieną keistenybę, kurią...

Po tyrimo paaiškėjo: ką daryti, kad laimėtumėte papildomus 10 metų be ligų (7)

Naujas tyrimas parodė – pakoregavus gyvenseną ir įgijus sveikų įpročių, moterims garantuoti...

Psichologė nuolat skubantiems tėvams: nesitikėkite, kad pavyks „multitaskinti“ ir vaikas savaime gerai elgsis (2)

Nors patarimų, kaip auginti ir auklėtis vaikus, netrūksta ir lietuvių autorių knygose, įvairovė...

|Maža didelių žinių kaina