Penki patarimai, kurių prireiks

Pirmas. Pasirinkite spalvą. Ne žiedų, o sodo lapijos. Kai tiek daug įvairiausių augalų, norite ir to, ir ano, tiesa? Nusprendę, kokios spalvos lapija vyraus, išvengsite ilgų svarstymų. Jei jums patinka, pavyzdžiui, purpurinė (kaip šiame plane), ieškokite jos atspalvių augalų. Tada priderinkite 2–3 papildomas spalvas.

Antras. Jeigu norite, kad lapija būtų išskirtinis sodo bruožas, sodinkite augalus, kurių lapai lygūs, grublėti, vaškiški ir įvairių kitokių tekstūrų. Juk jie, o ne žiedai bus jūsų sodo kaimynų apkalbų objektas. Jie sukurs patrauklų vaizdą žiūrovui.

Trečias. Sodinkite augalus įdomiais lapais: apvaliais, aštriais, dantytais, plačiais, siaurais ir t. t.

Ketvirtas. Prieš sodindami naują medelį, krūmą ar žolyną pažaiskite – padėliokite jį prie jau esančių ir suraskite vietą, kurioje geriausiai atsiskleis jo savybės. Įmaišykite augalų kontrastingų spalvų lapais, kurie pabrėžtų vienas kitą, o ne išrikiuokite kelis panašius. Susodinkite 5 raudonlapius augalus viena eile – ir į jūsų sklypą kas nors užsuks jų pirkti, nes manys, kad atsidūrė prie prekyvietės.

Penktas. Visi, kas nors kartą sodino lysvę, žino: aukšti augalai turi būti gale, žemesni – priekyje. Vis dėlto nereikia bijoti kartais įmaišyti žemesnių prie aukštesnių, ir atvirkščiai. Šitaip išvengsite „laiptelių“ ir sukursite laisvesnę angliško stiliaus kompoziciją.

Sodo dizainas

Be abejonės, sodas, kurio augalai turi ypatingą lapiją ir kuriame žiedai atlieka antraplanį, o ne pagrindinį vaidmenį, irgi gali atrodyti dramatiškas. Smulkaus gelsvo žvyro takelis, einantis nuo namo, pievoje virsta platoka salele, kurioje stovi lengvo metalo kėdutės ir stalas. Ji sodui suteikia žavesio. Pridenkite ranka salelę – išvysite nykų, be intrigos vaizdelį. Jeigu virš staliuko išskleisite skėtį, jis mes palaimingą šešėlį ir po juo bus smagu leisti laiką saulėtą vasaros dieną.

Antrasis takas veda į šešiakampę pavėsinę – dar vieną poilsio kampelį. Nuo jo vejos kraštas eina tiesiai palei tvorą, efektingai apglėbdamas sandėliuką. Šį statinį nuo smalsių akių slepia didelio medžio laja ir pora ažūrinių grotelių, apaugusių vijokliais.

Pageidaujate optiškai labiau atitolinti darbinę sodo dalį su sandėliuku? Už pergolės su vijokliu, takelio dešinėje, pastatykite dar vienas ažūrines groteles.

Vandens tvenkinuko kraštai išpilti tokios pat kaip žvirgždas spalvos akmenukais. Pasodinkite jame porą lelijų rausvais žiedais.

Žaidimas purpuru

Pasibaigus rudeniui, žiedų būna tik mieluose prisiminimuose arba nuotraukose, o lapų sode rasite visą sezoną. Kai kurių iš jų spalva atrodo visiškai kitokia nei įprasta žalia: ir sidabrinė, ir purpurinė, ir auksinė, ir bronzinė... Tad sukurti įdomią kompoziciją iš lapinių augalų gali kiekvienas žmogus.

Šį kartą pažvelkite į purpurinius atspalvius, kurių yra labai įvairių. Norite pasisodinti sklype medelį?

Atkreipkite dėmesį į karpotuosius beržus (Betula pendula) ‘Purpurea’ ir ‘Purpurea Gracilis’, paprastuosius bukus (Fagus sylvatica) ‘Atropurpurea’, ‘Dawyck Purple’, ‘Riversii’, ‘Rohanii’, ‘Purple Fountain’ ir ‘Purpurea Pendula’, slyvų, obelų, ažuolų ir klevų hibridus. Raudonų atspalvių krūmų taip pat gausu: Tunbergo raugerškiai (Berberis thunbergii) ‘Atropurpurea’, ‘Atropurpurea Nana’, ‘Rose Glow’, ‘Red Lady’ ir ‘Red Pillar’, paprastieji raugerškiai (B. vulgaris) ‘Atropupurea’ ir ‘Violacea’, europiniai pūkeniai (Cotinus coggygria) ‘Royal Purle’ ir ‘Velvet Cloak’, raudonlapis erškėtis (Rosa glauca), gražiažiedė veigelė (Weigela florida) ‘Purpurea’, putinalapis pūslenis (Physocarpus opulifolius) ‘Diabolo’, didysis lazdynas (Corylus maxima) ‘Purpurea’, juodauogiai šeivamedžiai (Sambucus nigra) ‘Black Beauty’, ‘Eva’ ir ‘Guincho Purple’.

Iš vijoklių labai įdomi, bet reta tikrojo vynmedžio (Vitis vinifera) veislė ‘Purpurea’, kurios lapija įspūdingesnė nei mažos kartokos, bet valgomos uogos.

Gražūs ir žemaūgiai augalai. Vaisginų (Ajuga) lapijos spalvos įvairios – nuo sidabriškos iki purpurinės. Spalvingas augalas yra vaistinis šalavijas (Salvia officinalis). Nuobodulį sode išvaikys purpurinės, tamsios raudonos, karamelinės, sidabrinės ir, žinoma, žalios alūnės (Heuchera).

Taigi rinkdamiesi augalus, būtinai atsižvelkite į jų dydį. Tuomet projektuodami sodą išvengsite klaidų.

Pasodinkite tvenkinuke porą lelijų rausvais žiedais. Č.Deinarovič nuotr.

Pievos salelėje gražiai atrodo lengvo metalo kėdutės ir stalas. Č.Deinarovič nuotr.

Alūnė (Heuchera) ‘Georgia Peach’. A.Dagienės nuotr.

Putinalapis pūslenis (Physocarpus opulifolius) ‘Diabolo’. A.Dagienės nuotr.