Kaip bebūtų apmaudu, Lietuvoje saulės gausa pasigirti negalime ir ši priežastis saulės energiją leidžia naudoti tik kaip papildomą. Pranešime spaudai pateikiami keli saulės energijos panaudojimo būdai, kuriuos būtina išbandyti savo namuose.

Vandens šildymas. Kiekvienas savo namuose yra įsirengęs vandens šildymo sistemą. Vieni karštą vandenį gaminasi gamtinio kuro pagalba, kiti elektros. Kaip žinia, tiek vienas, tiek kitas būdas reikalauja nemažų išlaidų, tad jei siekiate sutaupyti pinigų, saulės energija gali Jums pagelbėti.

Sušildyti vandenį saulės energijos pagalba galite keliais būdais: panaudodami saulės kolektoriuose sukauptą elektros energiją arba tiesiogiai saulės kolektoriuje įmontavę vamzdelių sistemą, kuria nuolatos cirkuliuojantis vanduo būtų sušildomas ir jau sušilęs keliautu į vandens saugojimo cisterną.

Stoglangiai. Remiantis energetikos statistika, kiekvienais metais elektros suvartojimas Lietuvoje vis didėja, o augantis poreikis skatina elektros kainų kilimą. Viena pagrindinių priežasčių, skatinančių mus naudoti daugiau elektros yra trumpėjančios dienos. Tad norintiems savo namuose ilgiau džiaugtis natūralia šviesa, patariame įsirengti stoglangius, kurių dėka Jums netik pavyks sutaupyti pinigų, bet didesnis kiekis natūralios šviesios bus naudingesnis Jūsų sveikatai.

Lauko apšvietimas. Kitas būdas sutaupyti lėšų, kurias išleidžiate elektros energijai yra kiemo ir sodo žibintai su saulės baterija. Kadangi lauko žibintų šviesa mums reikalinga tik sutemus, dienos metu žibintai sukaupia reikiamą energiją ir sutemus įsižiebia. Šis pasirinkimas patogus ir tuo, kad nereikia vedžioti laidų bei jų prijunginėti prie elektros instaliacijos. Pakanka žibintą įsmeigti ar pakabinti į norimą vietą.

Elektronikos pakrovimas. Jei neturite galimybės įsirengti saulės kolektorių, tačiau buityje norite naudoti energiją, gautą iš saulės, puikus pasirinkimas - elektronikos įkrovikliai. Šiuo metu elektronikos parduotuvėse galite įsigyti gana nebrangių, nešiojamų arba stacionarių įkroviklių.

Šiuose įkrovikliuose sukauptą energiją panaudokite mobiliųjų telefonų arba kompiuterių įkrovimui, taip pat pajunkite mažai energijos reikalaujančią buitinę techniką. Saulės energijos įkrovikliai padės Jums šiek tiek sumažinti elektros energijos sąskaitas ir sumažins anglies išsiskyrimą Jūsų namuose.

Saulės energijos krosnelė. Atšilus orams vis daugiau laiko praleidžiame gamtoje. Joje ne tik pramogaujame, bet ir gaminame maistą. Dauguma mūsų tai darome ugnies pagalba, tačiau retas yra girdėjęs apie saulės energijos krosneles. Saulės virykles paprastai sudaro izoliacinės kepimo kameros, į kurias, atšvaitų dėka, yra nukreipiama saulės šiluma. Žinoma, jos paprastai yra veiksmingos saulėtą diena, tačiau verta žinoti, kad kai kurie saulės krosnelių modeliai gali įkaisti net iki 350 laipsnių pagal Celsijų.

„Vis daugiau žmonių savo namuose nori naudotis atsinaujinančiais energijos šaltiniais. Toks pasirinkimas leidžia ne tik sutaupyti lėšų, kurias išleidžiame komunaliniams mokesčiams, bet ir mažiau kenkia mums patiems. Taip pat yra pagirtina ir tai, kad atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą skatina ir valstybė. Tad jei planuojate įsirengti saulės kolektorius ar vėjo jėgainę, pasidomėkite apie šiuo metu viešajame sektoriuje vykstančius projektus. Dalyvaudami juose galite gauti nemažai lengvatų ir paramos Jūsų projekto vystymui.“ – patarimais dalinasi statybų bei remonto darbų ekspertas, „Astana“ statybų įmonės įkūrėjas, Mindaugas Lizūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją