aA
Rytietiško maisto restoranų interjero sprendimai retai stebina originalumu – daugelyje vyrauja iki skausmo pažįstamas stilius, raštai ir spalvos. Kiek kitaip į interjerą pažvelgė Vidurio Azijos virtuvės restorano Vilniuje dizaino kūrėjos – interjero studijos „Wall“ architektės Monika Zemlickaitė ir Giedrė Datenytė.
Restorano „Kinza“ interjeras
© A. Narmonto nuotr.

Pastarosios teigimu, rytietiški motyvai šį kartą buvo „pertransliuoti“ nesivaikant madų, o siekiant sukurti aplinką, kuri turėtų ryškią idėją ir išliekamąją vertę. Rezultatas – modernus, šiuolaikiškas ir gana minimalistinis interjeras, kuriame rytietiškas stilius atskleidžiamas subtiliomis detalėmis, rašoma pranešime spaudai.

Kai sena tampa nauja

Prieš įsikuriant restoranui „Kinza“, toje pačioje vietoje veikė uzbekų restoranas ir arbatinė, tad pagrindinė užduotis buvo ne sukurti visiškai naują, o „atšviežinti“ seną interjerą. Specialiai rankomis pagaminti šviestuvai, įspūdingais, spalvingais raštais margintos lubos, kurioms medžiagos vežtos net iš Azijos, ir kiti originalūs akcentai prikėlė šią erdvę naujam gyvenimui.

„Pagrindinis skirtumas kuriant šio restorano interjerą buvo tas, kad jame dar buvo likę gausybė senų baldų, kitų interjero detalių, kurioms turėjome sukurti naują veidą. Rytai – labai slidi, sodri tema, prie kurios lengva prieiti banaliai. Kadangi su kolege esame architektės, stengėmės rytų idėją įvilkti į architektūros rūbą. Santūriai naudojome būdingus raštus, o kai kurioms detalėms sugalvojome naują paskirtį. Štai restorane buvo prabangus antikvarinis kilimas, su kuriuo nusprendėme pasielgti lyg su meno kūriniu – jį įrėminome ir pakabinome ant sienos“, – pasakojo G. Datenytė.

Mistika persmelkta kaljaninė

Viena įdomiausių restorano erdvių – kaljaninė, kurioje, pasak G. Datenytės, siekta sukurti mistikos ir iliuzijos įspūdį.

„Kadangi kaljaninė nuolatos paskendusi dūmuose, norėjosi sukurti mistišką atmosferą. Siekėme, kad ši vieta būtų tarsi miškas, labirintas, primintų savotišką haliucinaciją. Kadangi rytuose populiarios įvairios kolonos, jas panaudojome ir čia – kiekviena jų yra skirtingos formos“, – apie išskirtinę restorano erdvę pasakojo architektė.

Restorane ypatingai akį traukia ir atnaujintas stiklinis baras. Anksčiau beveik nenaudotas, jis atgimė naujam gyvenimui ir tapo vienu pagrindinių erdvės akcentų.

„Pamačiusios praktiškai nenaudojamą barą, pamanėme, kad jis privalo tapti žmonių traukos centru. Norėjome, kad barą būtų galima matyti net iš gatvės, todėl nusprendėme, kad jis turi būti stiklinis ir dailiai žėrėti“, – apie išskirtinį restorano atributą kalbėjo G. Datenytė.

Sėkmė – skanus maistas ir įsimintinas dizainas

Šiuo metu pasaulio restoranuose mėgstama globali eklektika, jungiant skirtingų kultūrų elementus. Ypatingai vertinamas rankų darbas, autentika, natūralios medžiagos ir detalių turtingas dekoras. Spalvas rinktis patariama atsižvelgiant į vietos paskirtį – šviesios puikiai tinka ten, kur norisi erdvumo pojūčio, ryškios puikiai atrodo vaikams skirtose vietose, juoda sukuria modernumo įspūdį.

Tačiau egzistuoja ir keletas interjero taisyklių, kurios svarbios maitinimo įstaigos sėkmei. Būtina atidžiai organizuoti erdvę, vengti vietų, kuriose personalas ir klientai galėtų vieni kitiems trukdyti, apgalvotai parinkti apšvietimą, išlaikyti balansą tarp natūralių ir nenatūralių medžiagų. O svarbiausia – dizainas privalo atspindėti bendrą restorano viziją.

Anot G. Datenytės, jos su kolege interjero madų nesivaiko, tačiau apie lietuvių mėgstamas dizaino tendencijas keletą žodžių gali pasakyti.

„Mėgstame į aplinką žiūrėti iš architektūrinės pusės. Žavimės senais interjerais, dėl to mums labai patiko senos šio restorano grindys. Lietuviai visuomet nori jaukumo, šviesos, tačiau pastaroji gali būti labai įvairi – tai stengėmės atskleisti ir „Kinza“ interjere. Mūsiškiams taip pat labai svarbu atėjus pavalgyti jaustis tarsi namuose“, – pasakojo restorano interjero kūrėja.

Visgi, pašnekovės tvirtinimu, vietos, kuriose pastebimai dizainui yra skirta ypač daug dėmesio, gali sukelti ir įtarimų.

„Man, asmeniškai, vieta, kurioje akivaizdžiai labai daug investuota į dizainą, sukeltų įtarimą dėl maisto kokybės. Manau, kad tikros sėkmės derinys yra puikus maistas ir vykęs dizainas – skaniai pavalgius akį traukianti aplinka atmintyje išliks ilgam“, – mintimis dalijosi G. Datenytė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (160)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (8)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (52)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (49)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (217)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (35)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (60)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2532)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (25)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (8)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...