aA
Rytietiško maisto restoranų interjero sprendimai retai stebina originalumu – daugelyje vyrauja iki skausmo pažįstamas stilius, raštai ir spalvos. Kiek kitaip į interjerą pažvelgė Vidurio Azijos virtuvės restorano Vilniuje dizaino kūrėjos – interjero studijos „Wall“ architektės Monika Zemlickaitė ir Giedrė Datenytė.
Restorano „Kinza“ interjeras
Restorano „Kinza“ interjeras
© A. Narmonto nuotr.

Pastarosios teigimu, rytietiški motyvai šį kartą buvo „pertransliuoti“ nesivaikant madų, o siekiant sukurti aplinką, kuri turėtų ryškią idėją ir išliekamąją vertę. Rezultatas – modernus, šiuolaikiškas ir gana minimalistinis interjeras, kuriame rytietiškas stilius atskleidžiamas subtiliomis detalėmis, rašoma pranešime spaudai.

Kai sena tampa nauja

Prieš įsikuriant restoranui „Kinza“, toje pačioje vietoje veikė uzbekų restoranas ir arbatinė, tad pagrindinė užduotis buvo ne sukurti visiškai naują, o „atšviežinti“ seną interjerą. Specialiai rankomis pagaminti šviestuvai, įspūdingais, spalvingais raštais margintos lubos, kurioms medžiagos vežtos net iš Azijos, ir kiti originalūs akcentai prikėlė šią erdvę naujam gyvenimui.

„Pagrindinis skirtumas kuriant šio restorano interjerą buvo tas, kad jame dar buvo likę gausybė senų baldų, kitų interjero detalių, kurioms turėjome sukurti naują veidą. Rytai – labai slidi, sodri tema, prie kurios lengva prieiti banaliai. Kadangi su kolege esame architektės, stengėmės rytų idėją įvilkti į architektūros rūbą. Santūriai naudojome būdingus raštus, o kai kurioms detalėms sugalvojome naują paskirtį. Štai restorane buvo prabangus antikvarinis kilimas, su kuriuo nusprendėme pasielgti lyg su meno kūriniu – jį įrėminome ir pakabinome ant sienos“, – pasakojo G. Datenytė.

Mistika persmelkta kaljaninė

Viena įdomiausių restorano erdvių – kaljaninė, kurioje, pasak G. Datenytės, siekta sukurti mistikos ir iliuzijos įspūdį.

„Kadangi kaljaninė nuolatos paskendusi dūmuose, norėjosi sukurti mistišką atmosferą. Siekėme, kad ši vieta būtų tarsi miškas, labirintas, primintų savotišką haliucinaciją. Kadangi rytuose populiarios įvairios kolonos, jas panaudojome ir čia – kiekviena jų yra skirtingos formos“, – apie išskirtinę restorano erdvę pasakojo architektė.

Restorane ypatingai akį traukia ir atnaujintas stiklinis baras. Anksčiau beveik nenaudotas, jis atgimė naujam gyvenimui ir tapo vienu pagrindinių erdvės akcentų.

„Pamačiusios praktiškai nenaudojamą barą, pamanėme, kad jis privalo tapti žmonių traukos centru. Norėjome, kad barą būtų galima matyti net iš gatvės, todėl nusprendėme, kad jis turi būti stiklinis ir dailiai žėrėti“, – apie išskirtinį restorano atributą kalbėjo G. Datenytė.

Sėkmė – skanus maistas ir įsimintinas dizainas

Šiuo metu pasaulio restoranuose mėgstama globali eklektika, jungiant skirtingų kultūrų elementus. Ypatingai vertinamas rankų darbas, autentika, natūralios medžiagos ir detalių turtingas dekoras. Spalvas rinktis patariama atsižvelgiant į vietos paskirtį – šviesios puikiai tinka ten, kur norisi erdvumo pojūčio, ryškios puikiai atrodo vaikams skirtose vietose, juoda sukuria modernumo įspūdį.

Tačiau egzistuoja ir keletas interjero taisyklių, kurios svarbios maitinimo įstaigos sėkmei. Būtina atidžiai organizuoti erdvę, vengti vietų, kuriose personalas ir klientai galėtų vieni kitiems trukdyti, apgalvotai parinkti apšvietimą, išlaikyti balansą tarp natūralių ir nenatūralių medžiagų. O svarbiausia – dizainas privalo atspindėti bendrą restorano viziją.

Anot G. Datenytės, jos su kolege interjero madų nesivaiko, tačiau apie lietuvių mėgstamas dizaino tendencijas keletą žodžių gali pasakyti.

„Mėgstame į aplinką žiūrėti iš architektūrinės pusės. Žavimės senais interjerais, dėl to mums labai patiko senos šio restorano grindys. Lietuviai visuomet nori jaukumo, šviesos, tačiau pastaroji gali būti labai įvairi – tai stengėmės atskleisti ir „Kinza“ interjere. Mūsiškiams taip pat labai svarbu atėjus pavalgyti jaustis tarsi namuose“, – pasakojo restorano interjero kūrėja.

Visgi, pašnekovės tvirtinimu, vietos, kuriose pastebimai dizainui yra skirta ypač daug dėmesio, gali sukelti ir įtarimų.

„Man, asmeniškai, vieta, kurioje akivaizdžiai labai daug investuota į dizainą, sukeltų įtarimą dėl maisto kokybės. Manau, kad tikros sėkmės derinys yra puikus maistas ir vykęs dizainas – skaniai pavalgius akį traukianti aplinka atmintyje išliks ilgam“, – mintimis dalijosi G. Datenytė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Stumbrės žūtimi pasibaigusioje medžioklėje – įspūdingas dalyvių sąrašas: Seimo, „Grigeo“, „Biovelos“ veidai (193)

Teisėsaugos dėmesio sulaukusioje stumbrės žūtimi pasibaigusioje medžioklėje Panevėžio rajone...

Gyvai / Delfi diena. Ar įmanomas iššūkis „išgyvenk be grynųjų ir būk lojalus tik vienam bankui“ vyksta apklausa (5)

Atsinaujinantis SEB bankas pranešė, kad jo klientai visą savaitgalį negalės naudoti jų...

Lauras Bielinis. Politikoje mes ypač mėgstame nekęsti vienas kito

Įtampa, kuri susidarė tarp Prezidentūros ir Vyriausybės išties nėra politiškai sveika. Na,...

Sergančiųjų gripu Lietuvoje daugėja: užfiksuotas dar vienas mirties atvejis (4)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja,...

Putinas imsis rimtos problemos: liko vos 18 mėnesių (12)

Jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja išsilaikyti valdžioje ir po 2024 m., jis turi...

Stovyklos išvakarėse – pasikeitimai Lietuvos rinktinės sudėtyje (6)

Likus dienai iki Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stovyklos pradžios, įvyko korekcijos komandos...

Klaipėdoje gyventojai savaitgalį susidūrė su papildomu alkoholio draudimu (75)

Jau ir taip nemažai ribojimų dėl alkoholio prekybos pateikusi valstybė pripratino žmones vakarais...

Meilės diena Ignalinos vicemerui baigėsi policijos areštinėje: traukiasi iš užimamų pareigų (135)

Girtutėlis darbo metu už nuosavo automobilio vairo sulaikytas Ignalinos rajono savivaldybės...

Nustebino policijos elgesys: apie KET pažeidimą pranešęs vyras per plauką negavo baudos pats (182)

Kelių eismo taisykles ( KET ) pažeidžiančio automobilio vairuotoją pastebėjęs vilnietis Lukas...

Graužinienė į dienos šviesą traukia naują „tulpių pašto“ istoriją: gerbiamieji, įrodymai laukia jūsų (360)

Buvusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė šventinį vasario 16–osios savaitgalį ne vieną...

|Maža didelių žinių kaina