Vėsiojo sezono pradžioje nereikia pamiršti kiemo aplink namus – čia laukia nemažai būtinų darbų. Jūsų rankos reikės valant stogus bei kiemą, ruošiant veją, gėlyną bei krūmus žiemoti. Šie darbai padarys namų aplinką gražesnę, taip pat palengvins dalį pavasarį laukiančių darbų.

Kokie pagrindiniai rudens darbai laukia kiekvieno mūsų aplink namus ir kaip juos atlikti kuo paprasčiau – ne varginančiai, o maloniai – pataria pasaulinė prekių sodui, namams ir lauko darbams gamintoja „Fiskars“.

Stogus valyti reikia ne tik žiemą

Gyvename tokioje gamtinėje zonoje, jog sniegas žiemą yra natūralus ir tikėtinas reiškinys. Sniego valymas nuo stogų – gerai visiems žinomas žiemos darbas. Tačiau nuo stogo ir vandens nuvedimo sistemas reikia nuvalyti medžių lapus ir kitas šiukšles.

Paprastai stogo paviršius nusivalo lyjant, o kartą per metus, rudenį, tuo pasirūpinti reikia ir mums. Dėl susikaupusio purvo, lapų bei kitų smulkių šiukšlių stogo danga yra nuolatos drėgna ir atveria kelią korozijai. O neišvalyta vandens nutekėjimo sistema rizikuoja užsikišti, taigi blogiau praleisti tirpstantį sniegą.

Geriausia priemonė stogų valymui – minkštas šepetys. Tačiau tam, kad šis darbas nebūtų varginantis, reikalingas specialus šepetys ilgu kotu. Jis apsaugos nuo nuovargio ir leis išvengti susižeidimų, nes leis stovėti patogioje pozicijoje ir valyti nuo žemės, o ne užsilipus ant kopėčių ar pakylos.

Nugenėkite sausas, aplūžusias šakas

Nesvarbu, ar šalia namų auginate gyvatvorę, dekoratyvinius krūmus ar medelius – visiems jie reikalinga priežiūra tiek pavasarį, tiek ir rudenį. Rudeniui atėjus svarbu nugenėti sausas, pažeistas ar ligotas šakas, nukirpti dalį per vasarą per gausiai suvešėjusius ūglius, o gyvatvores – dar ir nukirpti „paskutinį kartą“ šiais metais. Tai leis augalams lengviau praleisti žiemą ir greičiau suvešėti pavasarį.

Nulūžusias ir aukštai esančias šakas bei ūglius patogu nukirpti genėtuvu, o storesnes – nupjauti pjūkleliu. Tuo tarpu efektyviam medžio vainiko viršūnėje esančių ūglių kirpimui rekomenduojama naudoti teleskopinį šakų genėtuvą.

Nuo krūmų bei gyvatvorių reikėtų nurinkti ir nukritusius lapus – taip augalai gaus daugiau saulės šviesos.

Kiemo nuvalymas – ne tik dėl estetinio vaizdo

Švarus ir tvarkingas kiemas visų pirma padaro namų aplinką gražesne, jaukesne. Kita vertus, kiemo nuvalymas yra būtinas darbas saugojant kiemo dangą nuo galimų pažeidimų. Palikti lapai ir kitos smulkios šiukšlės išlaiko drėgmę, todėl ilgainiui gali pažeisti paviršius – nesvarbu ar tai medinė terasa ar plytelėmis grįstas takelis. Rudenį, kuomet pilna krentančių lapų, gėlių žiedlapių kiemą valyti reikia periodiškai. Tai geriausia ir lengviausia atlikti su lauko šepečiu.

Nereikia pamiršti ir pievelės. Palikti žiemoti lapai bus priedanga kenkėjams, pvz. pelėms. Be to, storas lapų sluoksnis per žiemą ne visuomet supūva, todėl toje vietoje kitais metais neprasikala žolė.

Norėdami atėjus pavasariui džiautis gražia ir vešlia pievele, turėsime į rankas pasiimti grėblį. Beje, gražios ir vešlios pievelės priežiūra reikalauja ne tik lapų bei šiukšlių nugrėbimo. Nors rudenį atvėsus orams vis rečiau susiviliojam prisėsti ant žolės, tačiau ir šiuo metu ją reikia pjauti periodiškai – dar iki lapkričio pradžios.

Nepalikite piktžolių žiemoti

Daugelis šalia namų turi bent mažą gėlių darželį. Net jei auginote vienmetes gėlės, kurios nužydėjo vasaros pradžioje, reikėtų pasirūpinti dirvožemiu ir nepalikti čia žiemoti piktžolių. Būtina perkasti ir išpurenti žemę kauptuku ar grėbliu – ne tik išrauti žoles, bet ir kruopščiai išrinkti jų šaknis.

Piktžolės nepadės ir daugiametėms gėlėms, nes žiemos metu konkuruos su augalais dėl drėgmės ir mineralinių medžiagų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją