Kokius augalus sodinti?

Rudeninių balkoninių augalų sąrašas nėra ilgas. Puiku, jei jūs iš anksto, vasarą, jų užsiauginote sode. Nesuspėjusiems savo asortimentą siūlo augalais prekiaujantys centrai.

Dabar labai populiarūs erikiniai (Ericaceae) augalai. Nužydėję balkone, jie su vazonais įkasami į žemę ir užberiami sausais lapais ar lengvai pridengiami agroplėvele.

Nepamirškite, kad dauguma rudeninių balkoninių augalų yra daugiamečiai. Šilinis viržis (Calluna vulgaris) – 20–60 cm aukščio krūmas. Mėgsta rūgštų dirvožemį. Žiemos šalčius ištveria, bet kartais nušąla metūgliai.

Erikos (Erica) – mažiau reiklios rūgštingumui nei kiti erikiniai. Jos pakenčia kalkingą dirvą. Nedidelis šaltis ar sniegas nekenkia. Erikos lepesnės už viržius, dažniau nukenčia nuo temperatūros svyravimų, šalnų.

Acer palmatum, rododendras, heichera, Calocephalus brownii ir viržis. Didelis indas pakeltas, kad iš jo greitai ištekėtų nereikalingas vanduo.

Pačios ryškiausios ir puošniausios rudeninės gėlės – chrizantemos (Chrysanthemum). Vazoniniai augalai yra stambiažiedžiai, pusiau stambiažiedžiai ir smulkiažiedžiai. Kartu su kitų gėlių žiedais, ryškiaspalviais vaisiais ir geltona lapija, jie dovanoja paskutinį spalvų žaismą. Auksinis chrizantemų kamuolys – tarsi saulė niūrią rudens dieną. Tai efektyvus vaistas nuo melancholijos.

Jei žinote, kad bus šalna, pridenkite šias gėles polietileno plėvele. Liekite taip, kad žemė būtų nei sausa, nei labai drėgna. Chrizantemos – reiklūs augalai. Tad paprasčiau kiekvieną rudenį nusipirkti naujų kerelių nei laikyti per žiemą senus.

Jei vis dėlto nusprendėte pabandyti chrizantemas laikyti per žiemą, nužydėjusias apkarpykite, palikdami 5–7 cm ilgio stiebelius, ir nuneškite į rūsį. Prižiūrėkite, kad žemė visiškai neišdžiūtų. Kovą pasirodys nauji ūgliai. Tuomet vazonėlius perkelkite į šviesią, nelabai šiltą patalpą (pavyzdžiui, šiltnamį). Vėlyvosios chrizantemos lauke ištveria iki –5º C šalnas. Jūsų balkoną papuoš ‘Kalliope’, ‘Urania’, ‘Taku’, Yahou’, ‘Erato’, ‘Julietta’, ‘Lamia’. O štai ‘Garden Mums’ išsiskiria iš kitų ištvermingumu ir pakartotiniu žydėjimu.

Į indus galima sodinti ir krūminį astrą (Aster dumosus). Jis užauga 15–50 cm aukščio. Labai gausiai žydi Frikarto astras (A. x frikartii). Aukštis – 60–80 cm. Astrai gražiai dera su viksvomis, smilgomis.

Eraičinas (Festuca), gebenė (Hedera), erika, heichera ir Ajania pacifica geltonais tarsi sagutės žiedais.

Pašiaušėlė soruolė (Pennisetum alopecuroides) ir ašuotės (Stipa) traukia žvilgsnį puošniomis šluotelėmis. Šie varpiniai augalai bijo didelės drėgmės rudenį ir žiemą. Gali žiemoti, bet dauguma nepridengti iššąla. Kiškiagrikiai (Luzula) užauga iki 35–40 cm, avižuolės margalapė forma (Arrhenatherum bulbosum) ‘Variegatum’ – iki 30 cm, Carex morowii ‘Variegata’ – iki 40 cm aukščio. Visi jie žiemoja nepridengti.

Rudeniniam balkonui, terasai rekomenduotinos vaistinio šalavijo (Salvia officinalis) veislės ‘Icterina’ ir ‘Tricolour’. Pirmoji ne tik stipriai kvepia, bet ir turi originalią lapiją.

Miltuotasis šalavijas (S. farinacea) užauga 40–80 cm aukščio, turi tvirtus stiebus, kurių neišlaužo vėjas. Žydi nuo birželio iki pat rudens šalnų. Skaisčiažiedis šalavijas (S. coccinea) ištveria iki –1º C šalnas. Užauga iki 25 cm aukščio.

Pašiaušėlinė soruolė, šilingė ir chrizantemos. G. Tamošaitytės pieš.

Dailūs krūmeliai – žavi puošmena

Rudeninėmis uogomis terasą ar balkoną papuoš žemaūgės kaulenio (Cotoneaster) rūšys ir veislės: skėstašakis (C. adpressus), Damerio (C. dammeri) ir kt. Pirkdami pasidomėkite, ar įsigytos veislės augalą žiemai reikia pridengti.

Fortūno ožekšnis (Euonymus fortunei) išauga 0,3–0,5 m aukščio, o žemasis ožekšnis (E. nanus) – iki 0,5 m. Abu atsparūs žiemos šalčiams.

Neaukštas, gerai žiemoja lauke ir paprastasis buksmedis (Buxus sempervirens).

Kad sėkmė neaplenktų

*Kad rudenį neperlaistytumėte balkoninių augalų, ant indų dugno papilkite keramzito. Skylutes būtinai uždenkite šukėmis − neužsikimš. Pripilkite daugiau molinių duženų – bus ne tik geresnis drenažas, bet ir reikės mažiau komposto. Padėklai reikalingi tik tiems indams, kurie stovi nuo lietaus apsaugotoje vietoje. Jei pastogės nėra, geriau, kad jie turėtų nedideles kojeles ir nereikalingas vanduo greitai ištekėtų. Laistykite mažai, o tręšti visai nereikia.

Pilkšva tarsi koralai lapija pasipuošęs Calocephalus brownii, vaisgina (Ajuga reptans) ‘Burgundy Glow’, erika, gebenė ir plytinės spalvos chrizantemos.

*Augalus susodinkite glausčiau, nes rudenį jie nesiplečia, auga labai lėtai.

*Nužydėjusius žiedus šalinkite.

*Žydinčius augalus nuo šalnų nakčiai patartina uždengti lengva medžiaga ar laikraštiniu popieriumi.

*Labai nedaug rudeninių balkoninių augalų auga vieną sezoną. Dauguma išgyvena žiemą ir pavasarį pabunda su naujomis jėgomis. Tokios sezoninės gėlės kaip chrizantemos bijo šalnų. Jas reikės saugoti, pavyzdžiui, pridengus laikraščiais. Varpiniai ir visžaliai augalai šiltesnę žiemą gali stovėti vazonėliuose iki pavasario. Kuo mažesni indai, tuo jiems žiemoti sunkiau. Žemė išdžiūva, šalta, augalai neapsaugoti nuo vėjo. Jei turite sodą, įkaskite juos į žemę.

Jei neturite tokių galimybių, bandykite augalus išsaugoti lauke. Apsukite indų apačią ir sieneles putplasčiu ar kita šilumą sulaikančia medžiaga. Ant viršaus paberkite durpių, pjuvenų, lapų. Patariama indus pastatyti vėsioje, nuo šalčių apsaugotoje vietoje ir žiemą retkarčiais palieti. Geriau nesodinkite medelių ir krūmelių į plastikinius vazonus. Labiau tiks medžio, keramikos, betono gaminiai.

Induose plonomis sienelėmis augalų šaknys greitai peršąla. Juos galite sustatyti į didelius konteinerius su lapais ir dar apsukti šiaudais, maišine ar kitokia medžiaga. Kai žemė sausa ir temperatūra pliusinė, augalus truputį paliekite. Jei indus su medeliais ar krūmais nesunkiai pajudinate iš vietos, galite įkasti sode į žemę.

*Į vazonėlius pasisodinkite ir keletą svogūninių gėlių svogūnėlių – pavasarį jos pradžiugins pirmaisiais žiedeliais.

Nepražiopsokite naujienų

Iš rudeninio balkono naujienų reikia paminėti Ajania pacifica. Tai rūšis iš chrizantemų šeimos. Ji traukia akį sidabriška lapija ir geltonais tarsi sagutės žiedais. Trys veislės – ‘Benny’, ‘Bea’ ir ‘Bess’ – dabar turi bendrą pavadinimą ‘Bellanias’. Šios grupės augalai skiriasi nuo kitų didesniais žiedais ir gausesniu žydėjimu. Veislės ‘Bess’ žiedeliai turi aplink baltų liežuviškų vainiklapių ratelį, todėl jie panašūs į mažutes ramunes.

Kita naujiena – heichera (Heuchera) ‘Bressingham Bronze’. Palyginti su populiaria sesute ‘Rachel’, šios gėlės lapai daug didesni ir intensyvesnės purpurinės spalvos.

Dar vienas naujas augalas – miulenbekija (Muehlenbeckia complexa). Tiesa, naujiena jį galima vadinti tik kalbant apie rudenines balkonines gėles. Nedideli, žali tarsi smaragdas lapai yra, ko gero, didžiausia miulenbekijos puošmena.

Visus aprašytus augalus reikia pridengti, jei temperatūra nukrenta žemiau 0º C.

Chrizantemos ir viržiai. D.Stundžaitės nuotr.

Kompozicijose išsiskirs dekoratyvieji kopūstai

Dekoratyvieji kopūstai – ne tik rudeninio darželio dailininkai. Jie „ištapys“, papuoš ir balkoną. Lapai žėri įvairiomis spalvomis, ir kuo lauke šalčiau, tuo jos yra intensyvesnės. Vėsios rudens naktys ir pirmosios šalnos nekenkia. Dideli šalčiai ir atlydžiai šiuos kopūstus sunaikina. Lapų jie turės itin daug, jei vasarą nekentės dėl vandens nepritekliaus. Dekoratyviuosius kopūstus galima naudoti ir maistui – jauni lapai valgomi. Kartumas pranyks nuplikius verdančiu vandeniu, o po šalnų – ir pats savaime.

Dekoratyvieji kopūstai. Shutterstock nuotr.

Užsiauginti dekoratyviųjų kopūstų nesunku. Atvirame lauke sėklas galima sėti birželio mėnesį. Sudygsta po 7 dienų. Reguliariai laistomi ir tręšiami. Išsodinami išleidę 4–6 lapelius. Mėgsta nerūgščią dirvą. Persodinti į vazonus galima ir jaunus daigelius, ir jau ūgtelėjusius, subrendusius augalus. Persodindami vasarą ar rudenį stenkitės išsikasti su kuo didesniais šaknų gniužulais.

Rudeninį balkoną papuoš

Šliaužiančioji šilingė (Lysimachia nummularia), kiparisinė santolina (Santolina chamaecyparissus), karpažolė (Euphorbia) ‘Despina’, šliaužiančioji vaisgina (Ajuga reptans) ‘Burgundy Glow’, ‘Mahagoni’ ir ‘Rainbow’, pilkšvalapė žilė (Senecio bicolor), šilokai (Sedum) ‘Matrona’ ir ‘Nerbstfreude’ žydi ilgai ir gražiai. Tinka ir kvapnioji cimbžieda (Plectranthus coleoides), žemaūgiai jurginai (Dahlia) bei kt.

Astrai, puošnusis šilokas (S. spectabile) ir klevas (Acer buergerianum) betoniniame inde. G. Tamošaitytės pieš.