Iš istorijos skrynelės

Puošniausioji karpažolė (Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch) – toks tikrasis šios gėlės vardas. Natūraliai auga Meksikoje, Gvatemaloje, Floridoje, kur vyrauja drėgnas paatogrąžio klimatas.

Šį augalą 1828 metais pietiniame Mechike pastebėjo pirmasis JAV ambasadorius Meksikoje Joelis R. Poinsettas (1779–1851). Porą metų jam nebuvo suteiktas oficialus pavadinimas, bet vėliau Vašingtone atradėjo garbei buvo pavadintas Poinsettia pulcherrima. Netrukus paaiškėjo klaida – augalas turi priklausyti karpažolinių šeimai, ir buvo pervadintas Euphorbia pulcherrima. O vardas puansetija taip ir liko, primindamas augalą pastebėjusį žmogų. 1900 metais Albertas Ecke pirmasis pradėjo puansetijas auginti masinei prekybai.

Tėvynėje vietiniams gyventojams šios karpažolės buvo gerai pažįstamos. Sena actekų legenda pasakoja, kad deivei nuo nelaimingos meilės plyšo širdis, ir nukritę ant žemės kraujo lašai pavirto raudonais lapais. Taip ir atsirado ryški, lyg liepsnojanti gėlė.

Gamtoje puošniausios karpažolės gali užaugti 3–4 m aukščio. Soduose jos formuojamos kaip medeliai arba krūmai. Europoje, šiltnamiuose, vazonėliuose, auginamos žemos veislės. Kartais naudojami augimą stabdantys preparatai, kad karpažolės išliktų gražios formos. Didžiausia puošmena – spalvingi (natūralūs – raudoni) pažiedlapiai šakelių viršūnėse, atrodantys lyg žiedai. Tikrieji žiedai yra smulkūs, sunkiai pastebimi, susitelkę į nedideles kekes pažiedlapių centre.

Ką žinoti perkant

Parduotuvėse pirmąsias žydinčias puošniausias karpažoles galima pamatyti jau lapkričio mėnesį. Jos išsilaiko 3–6 savaites, todėl jei trokštate nusipirkti Kalėdoms ir Naujiesiems metams, labai neskubėkite. Jei šventinę nuotaiką norite sukurti anksčiau, gal net nuo advento pradžios, pirkite, o vėliau pakeiskite naujomis.

Atkreipkite dėmesį – spalvingų pažiedžių centre turi būti išsiskleidę tik keli tikrieji žiedai. Kuo daugiau bus išsiskleidusių, tuo augalo laukia trumpesnis gyvenimas. Apžiūrėkite, ar nėra sulaužytų stiebų ir dėmių ant lapų. Puošniausios karpažolės yra jautrios šalčiui, todėl niekada nepirkite laikomų atvirame ore (pavyzdžiui, turguje), o tik šiltose gėlių parduotuvėse. Namo vežkite gerai suvyniotas į popierių ar bent apgaubtas maišeliais.

Raskite tinkamą vietą

*Namuose augalus išvyniokite, nes suspausti, negaudami oro ir šviesos nukentės. Pastatykite juos šviesioje vietoje, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose.

*Jei kambario oras yra labai šiltas ir sausas, nukris dalis lapų. Juk šios karpažolės auginamos šiltnamiuose, kur oro drėgmė būna apie 60–70% ir patenka į kambarius, kur gerokai sausiau (20–40%). Bet prie įprastos kambario temperatūros jos prisitaiko gerai, ir rūpesčių nekyla.

*Puošniausioms puansetijoms pavojingi temperatūrų svyravimai, žemesnėje nei 15˚ C temperatūroje ima vysti, praranda spalvą. Kenkia ir skersvėjai, šalto oro gūsiai, patenkantys į vidų atidarius langą.

*Laistykite vos šiltesniu nei kambario temperatūra vandeniu ir neleiskite žemei nei išdžiūti, nei užmirkti.

*Kas 2 savaites tręškite žydintiems augalams skirtomis trąšomis.

*Taip prižiūrimos puošniosios karpažolės ilgai puoš namus, kol subręs ir ims byrėti spalvingi pažiedžių lapai. Tie, kas augalus pirko tik šventėms, dabar juos galės išmesti.

Auginti namuose galima ir ilgiau

*Nykstančios karpažolės atrodo negražiai. Palaukite, kol nubyrės didesnė dalis lapų, bet dar nepradės augti naujos šakelės, ir jas nugenėkite. Krūmeliai apkarpomi taip, kad ant šakelių liktų tik po 2–3 pumpurus. Jei augalas turėjo vieną stiebą, jis nukerpamas, paliekant 5–7 cm ilgio arba su 3–4 pumpurais. Nieko baisaus, jei liks vos vienas kitas lapas.

*Pastatykite augalą ant rytinės ar vakarinės palangės, laistykite labai saikingai. Netrukus pradės sprogti pumpurai.

*Kovo mėnesį persodinkite į didesnį vazonėlį su kompostine arba durpine žeme. Vėl gausiau laistykite.

*Po mėnesio pradėkite tręšti universaliomis trąšomis kambariniams augalams.

*Vasarą ant palangės augalui gali būti per daug saulės, tad pastatykite jį toliau.

*Jauni stiebai auga greitai, per sezoną gali ištįsti iki 0,5 m. Birželio mėnesį per ilgus stiebus galima patrumpinti, kad augalas tankiau šakotųsi.

*Jei norite išauginti medelį, palikite tik vieną stiebą. Jį pririškite prie kuolelio, kad augtų tiesus. Šakotis leiskite tik norimame aukštyje. Per vieną vasarą puošnioji karpažolė pavirs tankiu žaliuojančiu krūmu ar medeliu. Dekoratyvūs lapai gražiai atrodys ir be žiedų.

Turėkite kantrybės – tikrai pražys

Vėl pražydinti karpažolę nelengva. Ne todėl, kad ji paseno ar netinkamai prižiūrite, o todėl, kad būtina sudaryti ypatingas sąlygas. Kad gėlė sukrautų žiedpumpurius, turi praeiti ne mažiau kaip 30 trumpų dienų. Ji laikoma šviesoje ne ilgiau kaip 10–12 valandų kasdien. Jei kambaryje vakare įjungta elektra arba šviesa sklinda iš gatvės, karpažolė nežydės. Todėl nuo spalio arba lapkričio kasdien ją uždenkite kartonine dėže, kad 14 valandų per parą pabūtų visiškoje tamsoje.

Toks kasdienis rūpestis – ne visiems žmonėms priimtinas, ypač ilgai dirbantiems. Šiltnamiuose, auginant daugybę karpažolių, dienos ilgį reguliuoti yra lengviau.

Karpažolių keliami pavojai

Visų karpažolių pieniškos sultys – nuodingos. Jei namuose yra gyvūnų ar mažų vaikų, jas laikykite nepasiekiamoje vietoje. Žiemą žalumynų išsiilgę augintiniai (papūgėlės, katės, šunys ir kiti) gali apgraužti lapus, kurių vasarą net nepastebėtų. Vaikai susidomi ryškiomis spalvomis, gali skinti lapus, žaisti ar jų ragauti. Sultys gali sudirginti odą, akis, burnos gleivinę.

Karpažolių lapais nepuoškite valgių. Priežiūros darbus (genėkite, persodinkite) atlikite mūvėdami pirštines.

Astrologo ir psichologo patarimai

Niūriausiomis metų dienomis labai trūksta ryškių spalvų. Kalėdų žvaigždės vardas primena artėjančias šventes, ryški spalva kontrastuoja su aplinka, atkreipia dėmesį, sušildo. Namuose puansetijos negali likti nepastebėtos, todėl ir statomos gerai matomoje vietoje. Jos skleidžia šventinę nuotaiką, o kur šventės, ten ir svečiai. Taigi šios gėlės kuria džiugaus bendravimo atmosferą. Jomis papuošus namus, vakarėliai ir susitikimai praeis linksmiau.