Kas tai, kam ir kodėl prie kavos puodelio prisėdome pasikalbėti su jos įkūrėja – dizainere Dalia Mauricaite Kalinauskiene.

Dalia, „Demoroom“ projektas – logiška kelių ankstesnių jūsų projektų tąsa?

– Tikrai taip. Pirmąjį demonstracinį interjerą „Materijos lofte 414“. sukūrėme ir realizavome 2010 metais per Dizaino savaitgalį. Pirmiausia norėjome atskleisti gyvenimo lofte specifiką, nes dar prieš šešerius metus loftai Lietuvoje buvo gana didelė egzotika. Tačiau tuo pačiu- ir keisti žmonių požiūrį į interjerą. Rinkomės novatoriškas apdailos medžiagas, įgyvendinome įdomių, netikėtų, o tuo pačių – ir itin funkcionalių dizaino sprendimų.

Tarkim, vonios kambaryje atsisakėme plytelių, o sienas ir grindis išpurškėme vientisa juoda poliuretanine medžiaga. Per porą metų demonstracinius lofto interjerus įrengėme „LoftTown“ kvartale ir „Radiolofts“.

Pastarasis apskritai sugriovė stereotipus apie kvadratinių metrų svarbą, nes teužėmė 12 m2. Visi demonstraciniai interjerai sulaukė milžiniško susidomėjimo, nes griovė stereotipus apie interjerą ir jo įsirengimą, bet mes toliau analizavome ir ieškojome, kaip išplėtoti demonstracinės gyvenamosios erdvės idėją.

– Ir taip gimė „Demoroom“ idėja?

– Pastebėjome, kad žmonėms tikrai trūksta informacijos, kaip įsirengti savo svajonių namus.

O vienus ar kitus sprendimus sunku priimti jų neišbandžius. „Demoroom“ tarsi demonstracinė namų versija su atsakingai parinktomis apdailos medžiagomis, funkcionaliai suprojektuotais baldais, kokybiška buitine technika, įrankiais, indais ir net maisto produktais – čia viskas, nuo ko ir priklauso kokybiškas šiuolaikinis gyvenimas.

Kuo „Demoroom“ skirsis nuo kitų demonstracinių interjerų, kuriuos dabar pamėgo nekilnojamojo turto vystytojai?

– Nes čia verda tikras gyvenimas (šypsosi). „Demoroom“ kviečia bet kada užsukti į svečius – pabūti, pabendrauti, pasigaminti maisto, praktiškai išbandyti ir sužinoti apie įvairius inovatyvius interjero ir dizaino sprendimus. Tarkim, gamindami jūs nemėgstate pjaustyti sūrio – bet mes jau radome itin funkcionalią ir patogią pjaustyklę vos už kelias dešimtis eurų, kuri sūrio pjaustymą pavers dideliu malonumu. (juokiasi). „Demoroom“ – tai demonstracinė ir demokratiška erdvė, kurioje susitinka stilingi ir kokybiški daiktai, technologijos, maistas ir žmonės.

Manote, jog žmonės buityje vis dar daro per daug klaidų?

– Deja, taip. O viena pagrindinių – įsitikinimas, jog užtenka įsigyti būstą ir viskas išsispręs savaime. Arba – užtenka pasisamdyti dizainerį ir tuomet tikrai viskas išsispręs savaime (šypsosi). Tačiau patiems dizaineriams dažnai tenka užsakovus primygtinai įtikinėti.

Rinkdamiesi būstą žmonės vertina tik kelis kriterijus: vietą, kvadratinių metrų skaičių ir vaizdą pro langą. Taip kuriama iliuzija, jog tobulai kasdienybei to tikrai užtenka... Tikrai ne! Kalbant apie interjerą labai tinka garsaus modernisto Mies van de Rohe frazė – „Dievas slypi detalėse“.

Išties interjere už kvadratų skaičių svarbesnis išplanavimas, funkcionalūs sprendimai, apie kuriuos pradžioje net nepagalvoji. Dažnai pervertinamas interjero stilius. Apie visus šiuos dalykus ir kviesime visus neformaliai pasikalbėti susitikimuose, diskusijose ir paskaitose.

Negi galvojate išspręsti visas žmonių buitines problemas...

– Jau daugiau kaip metus su Nauriu (Dalios vyras Nauris Kalinauskas baldų ir interjero dizaineris – autor. pastaba) analizuojame, su kokiais buities nesklandumais dažniausiai susiduria žmonės. Pastabas užsirašome atskiroje užrašų knygutėje. Mes ne tik fiksuojame problemas, bet ir ieškome jų sprendimo būdų. Žmonės per dažnai nuleidžia rankas ir susitaiko, prisiderina prie buities nesklandumų galvodami, jog kitaip tiesiog būti negali...

Kodėl reikėjo demonstracinį kambarį realiai įrengti, juk jūsų patirtį puikai galima perduoti paskaitų metu?

– Tik informuoti neužtenka, reikia ir išbandyti problemų sprendimo būdus.

Mes siekiame ne paprastumo, o tikrumo (šypsosi). Be to, buitis yra materiali ir ją reikia patirti – neužtenka vien tik kalbėti apie tai. Visus sprendimus, daiktus, buities prietaisus „Demoroom“ kambaryje esame atsakingai išanalizavę, atsirinkę ir pasiruošę pasidalinti atradimais.

Kada ir kur galima aplankyti „Demoroom“?

– „Demoroom“ duris atveria per Dizaino savaitę, o tiksliau – jau šį penktadienį. Ir ne tik atveria duris – prie studijos 18 valandą sodinsim didelį medį. Buityje sprendimus irgi galima rasti labai greitai – nebūtina ilgai laukti, kol jie „užaugs“...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)