aA
Dėl ypatingai šiltos vasaros, specialistai įspėja apie maistinių kandžių populiacijos pagausėjimą: kandys migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, kur ieško sau tinkamo maisto bei tinkamų vietų dėti kaušinius.
© Shutterstock

Jos veisiasi tokiuose biriuose produktuose kaip miltai, kruopos ar net daugelio namuose sutinkamuose duonos gaminiuose. Kaip nuo to apsisaugoti ir tinkamai laikyti maisto produktus, pranešime spaudai pataria kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė.

Kaip teigia kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, dėl neįprastai šiltos vasaros, kuri ganėtinai užsitęsė, šiuo metu pastebimas maistinių kandžių suaktyvėjimas, nes šilti orai turėjo įtakos kandžių veisimosi ciklui. Kuo šiltesni orai, tuo greičiau maistinės kandys vystosi.

Maistinės kandys maitinasi ir voratinkliais bei išnaromis teršia miltus, grūdus ar sėklas, riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles, makaronus, o taip pat daugelio lietuvių šeimose sutinkamą duoną bei kepinius. Pastebėjus kandis namuose, būtina surasti jų veisimosi židinį ir išvalyti bei dezinfekuoti spinteles. Taip pat svarbu žinoti svarbiausias prevencines priemones.

Kepyklų atstovė pabrėžia, kad pagrindinė priemonė duonos gaminių apsaugojimui nuo kandžių – duonos laikymas tinkamoje pakuotėje ir sandarioje duoninėje.

„Dar prie gaminių lentynos atkreipkite dėmesį į duonos pakuotę – prieš perkant duonos produktus patikrinkite, ar įpakavimas nepažeistas. Tokiu atveju būsite tikri, kad ten nepateko kokių nepageidaujamų parazitų. Parsinešę duoną iš parduotuvės, ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Taip pat neužlaikykite namie duonos per ilgai, kai pasibaigia jos galiojimas – kuo ši šviežesnė, tuo mažesnė tikimybė duonoje rasti nepageidaujamų radinių“, – teigia Z. Petkevičienė.

Jeigu duona yra laikoma jau kandimis užkrėstoje aplinkoje, tada parazitas gali patekti į gaminį, įsigrauždamas per pakuotę. Tačiau jeigu duona bus laikoma sandarioje duoninėje, kur nuolat palaikoma švara – kandys neturėtų patekti į produktą. Todėl „Fazer Bakery Baltic“ atstovė pataria duoninę reguliariai valyti.

Patraukliausia kandims – sudžiūvusi duona

Po karštos vasaros suaktyvėjo kandys: kaip apsaugoti maisto produktus?
© Shutterstock


Anot biologo L. Grigaliūno, patraukliausia kandims – jau kiek sudžiūvusi ir pastovėjusi duona.

„Visai šviežia ar vos kelių dienų duona nebus patraukli kandims dėl savo drėgmės. Kandys pagal savo biologiją mėgsta pastovėjusius, tikrai ne pirmo šviežumo gaminius. Jie labiau linkę maitintis kietais produktais, jiems patinka viskas, kas yra biru bei sausa. Todėl reikėtų itin atkreipti dėmesį į duonos šviežumą, kad ši ilgai spintelėje neužsilaikytų“, – teigia L. Grigaliūnas.

Z. Petkevičienė pritardama teigia, kad pagrindinė duonos prevencija nuo kandžių – suvartojimas ją dar šviežią ir minkštą.

„Šiais laikais vis daugiau žmonių gyvena vieni, namų ūkių sudėtis mažėja, tad dažna šeima nespėja suvalgyti didelio duonos kepalo iki jam sugendant ar sudžiūvant. Tam, kad turima duona nespėtų pasenti ar tapti kandžių taikiniu, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvartoti. Jeigu matote, kad tradiciniai duonos kepalai jūsų namuose nespėja būti suvalgomi ir sudžiūva ar sugenda, rinkitės mažesnes pakuotes – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria Z. Petkevičienė.

Kitas nemalonumas – grybelis ar pelėsis

Tačiau kandys – ne vieninteliai nemalonumai, kurie gresia prasidėjus šaltajam sezonui. Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius. Tačiau paprastai kambario temperatūra būna 20-25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtaką daro ir sąlyginai aukšta patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia Z. Petkevičienė.

Anot jos, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokiais atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Specialistė pabrėžia, kad nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį, kad laikant šaldytuve, duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa.

Tinkamos produktų laikymo sąlygos ir greitas jų suvartojimas garantuos, kad visada valgysite šviežią ir skanią duoną bei kitus maisto produktus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kručinskai vaiko teisių į namus nebeįsileis: gyvename baimėje (115)

Eglė ir Gintaras Kručinskai atgavo vaikus po to, kai sutiko su Vaiko teisių apsaugos tarnybos...

Premjeras dėl galimos įtakos konservatoriams kreipėsi į specialiąsias tarnybas papildyta Landsbergio ir VSD komentarais  (756)

Premjeras Saulius Skvernelis neatsiima savo žodžių, kad konservatoriams galimai įtaką galėjo...

Seimas taiso savo klaidas: padidino mokesčius turtingiesiems (20)

Priimdami mokesčių reformą parlamentarai praleido pro akis faktą, jog dideles pajamas...

Streikuojantys mokytojai sulaukia ir finansinės paramos (207)

Penktą savaitę streikuojantys mokytojai sulaukia ne tik moralinės, bet ir finansinės paramos.

Juozo Statkevičiaus ir Julijos Janus konfliktas internete sukėlė audrą: lietuviško kaimo šaknys išlindo (46)

Lietuviškosios mados korifėjus Juozas Statkevičius itin aštriai pakomentavo, ką mano apie...

Sumaištis Prancūzijoje: Maskva grįžta ir gali smogti daug taikliau (252)

Emmanuelis Macronas sėkmingai išsisuko nuo kibernetinių atakų ir melagingų pranešimų, kurie...

DELFI TV Gyvai: kaip reikia suprasti NT rinką — didžiausios pirkėjų ir pardavėjų klaidos

Kur geriausia ieškoti informacijos apie NT rinką? Kokios didžiausios būsto pirkėjų klaidos? Kaip...

Vyriausybė nenori Vėlinių paskelbti nedarbo diena (45)

Vyriausybė ketina trečiadienio posėdyje nepritarti Seimo narių siūlomoms Darbo kodekso...

Neramios kojos gali išvaryti iš proto: sindromas atsiranda dėl kelių medžiagų trūkumo (10)

Jei nuolat maudžia, trūkčioja, dilgčioja kojas, norite jas judinti, kad nors trumpam nieko...