Tiesiog maistinės superžvaigždės

Artimuosiuose Rytuose natūraliai augantis pistacijų medis (Pistacia vera) yra ilgaamžis dykumų augalas, brandinantis mažų rausvų kaulavaisių kekes.

Tam, kad pistacijos deramai sunoktų, reikia ilgų, karštų ir sausų vasarų. Kai jos subręsta, lanksti išorinė žievė ir vidinis kietas kevalas su girdimu pokštelėjimu suskyla.

Nuėmus žievelę, lieka smėlio spalvos, iš dalies prasivėręs lukštas, kuriame glūdi mums visiems žinoma ir mėgstama sėkla, rašo ruralsprout.com.

Be to, kad yra skanus ir sveikas užkandis, šios sėklos yra gana naudingos sveikatai. Pistacijos yra tiesiog maistinės superžvaigždės. Pasak 2022 metais žurnale „Plants“ paskelbtos mokslinės apžvalgos, jose gausu su ligomis kovojančių antioksidantų, baltymų, skaidulų, mineralų ir vitaminų, pavyzdžiui, folio rūgšties, vitamino B6 ir vitamino E. Paprastai riešutai ir sėklos taip pat turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, ir pistacijos – ne išimtis. Jose yra itin daug širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų (t. y. omega-6 ir omega-9 riebiųjų rūgščių). Kalbant apie pistacijų maistingumą, svarbu paminėti, kad šios sėklos yra laikomos visaverčių baltymų šaltiniu. Tai reiškia, kad jose yra visų reikalingų aminorūgščių, sako moterų sveikatos dietologė ir tinklalaidės „Flourish Heights“ vedėja Valerie Agyeman.

Kevalai naudojami labai plačiai

Jei reguliariai kramsnojate pistacijas, turbūt svarstote, kur būtų galima panaudoti jų kevalus, jei apskritai galima.

Pasirodo, nesūdytų pistacijų kevalai gali praversti sode – ir ne tik.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją