Pavasaris – visos gamtos budimo metas. Bunda ir augalai lauke, ir mūsų mylimi kambariniai augalai ant palangės. Tad šis metas pats tinkamiausias jų persodinimui.

„Mažesniuose vazonuose auginamus augalus rekomenduojama persodinti kasmet, o įkurdintus didesniuose – kas 2–3 metus. Jei namuose turite tokių didelių gėlių, kurių jau nepakeliate ir jų neįmanoma persodinti, galima joms truputį padėti – nuimti viršutinį dirvožemio sluoksnį ir jį pakeisti nauju. Tai neprilygs persodinimui, bet žemę tikrai pagerinsite“, – pataria S. Petrunina.

Priežasčių kodėl reikia persodinti naminius augalus yra ne viena. Visų pirma reikia pakeisti parduotuvinį substratą, kuriame įsigijote augalą. Kita priežastis – tai jau minėta kasmetinė augalų persodinimo procedūra. Dar kita svari priežastis atsiranda gėlei išaugus savo vazoną. Dažnai persodinimas būna ir pirmasis gelbėjimo būdas, kai augalas perlaistytas ir pradeda pūti.

„Persodinant kiekvieną augalą mums prireiks 2–3 cm. didesnio vazono nei senasis. Vazoną rinkitės pagal savo namų interjerą ir tokį, koks yra geriausias jūsų turimam augalui. Taip pat prireiks drenažo ir tinkamų augalui žemių. Dabar yra daugybė mišinių, sukurtų tam tikriems augalams. Žemių mišinį galite susikurti ir patys, tačiau daugelio metų patirtis parodė, kad parduotuvėse parduodami mišiniai dar niekada nenuvylė“, – pastebi tinklaraštininkė.

Anot jos, visų pirma turime paruošti vazoną. Jo dugne esančią skylę galime uždengti moline šuke ar mažu akmenėliu tam, kad vanduo iš vazono neištekėtų per greitai. Svarbu, kad drenažo skylutė nebūtų pilnai uždengta. Tuomet į vazono dugną beriame drenažą.

„Drenažui tinka akmenėliai, molinės duženos ar keramzito granulės, kurių būna įvairaus stambumo. Patirtis rodo, kad didelio skirtumo tarp jų nėra. Drenažas reikalingas tam, kad augalo šaknys nebūtų vandenyje, t.y. vanduo turi nutekėti iki pat vazono apačios. Drenažo sluoksnis gali sudaryti iki 1/3 vazono aukščio“, – patirtimi dalijasi S. Petrunina.

Lengviausiai persodinamą augalą iš senojo vazono išimti tuomet, kai žemė drėgna. Todėl norint nepažeisti augalo šaknų, prieš persodinimą jį reikia gerai palaistyti ar palaikyti kitame dubenyje su vandeniu.

„Išėmus augalą iš vazono, kuriame jis buvo, reikėtų pabandyti nuo šaknų nuimti daugumą senųjų žemių. Tuomet įstatome augalą į naująjį vazoną. Naujas žemes beriame į vazono dugną tol, kol pasieksime norimą aukštį, kuriame gėlė augs. Augalo šaknys neturi būti iškilusios virš vazono kraštų. Labai svarbu žemes pagrūsti į vazoną ir įtvirtinti augalo šaknis, kad jis nesvirtų į šalis ir galėtų gerai augti“, – gėlių persodinimo subtilybėmis dalijasi pašnekovė.

Persodinus augalą, reikėtų jį palaistyti tiek, kad ir šaknys gautų pakankamai drėgmės ir geriau prigytų naujoje žemėje. Reguliariai laistant augalus, būtina tą vandenį, kuris susikaupia lėkštelėje, išpilti, nes augalo šaknys negali pastoviai mirkti vandenyje. Palaisčius augalą, pastatykite jį į tą vietą, kur jis pastoviai ir stovės, ir palikite ramiai, kad augalas apsiprastų su nauja augimo vieta, nauju vazonu ir žeme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)