Kam autentiški baldai ne pagal kišenę, surado išeitį - tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje žaibiškai populiarėja sendinti baldai.


Dar visai neseniai kraustydamiesi į naują būstą žmonės išmesdavo lauk visas senienas. "Argi sena močiutės komoda arba skrynia gali papuošti interjerą?" - mintyse klausdavome savęs. Atsakymas dažniausiai būdavo vienareikšmis: "Ne ne, mano namuose labiau tiks naujintelaičiai, dar gamykliniu laku kvepiantys baldai."


Tik kažkodėl neseniai pirkti baldai ir greitai išvaizdą prarado, ir iš mados išėjo. O štai močiutės senienos atrodo tokios pat žavios, solidžios kaip ir jos pačios jaunystės laikais.


Daugelis žmonių jau seniai suprato, kad vertingiausi, nesenstantys ir iš mados neišeinantys yra tik senoviniai antikvariniai baldai. Deja, jų yra labai nedaug ir jie brangūs. Štai kodėl tokie populiarūs jų padirbiniai - sendinti baldai.


Nepigūs, bet labai populiarūs


Kodėl vis daugiau gyventojų grįžta prie klasikinio interjero, niekas nesivargina aiškintis, - tai tiesiog faktas. Gal apsistatę namus senove dvelkiančiais baldais svečiams norime parodyti, kad gerbiame istoriją, protėvius, meną, - juk antikvarinius baldus dažnai galima prilyginti meno kūriniams. Galbūt todėl, kad jie iš tikrųjų nesensta, jiems nė motais jokie mados vėjai, todėl ir tokių "senų" baldų nereikia dažnai keisti ar restauruoti.

Kaip yra iš tikrųjų, nelabai rūpi ir baldų gamintojams - jie tik džiaugiasi, kad sendintų baldų pirkėjų vis daugėja. Garsiausiuose baldų salonuose tokie baldai, neretai gaminami rankomis, dažnai kainuoja kone kaip tikri antikvariniai.

Užsakymų netrūksta ir privačiai dirbantiems baldininkams. Sendintų baldų užsisakoma tiek sodybos, nuosavo namo, tiek ir buto interjerui papuošti. Pagal individualų užsakymą pagaminti šie baldai atsieina kone tiek pat kiek baldų salonuose kainuoja įprasti garsių gamintojų baldai.

Originalios klastotės

Neretai gaminama pagal kelių amžių senumo antikvarinių baldų pavyzdį. Tad kai kuriuos jų juokais galima vadinti tiesiog padirbiniais, klastotėmis. Be to, sendinant baldus neretai naudojamos labai panašios technologijos bei medžiagos, kurias kadaise naudojo klastingi falsifikatoriai.

Skirtumas tas, jog pirkdami sendintus baldus tikrai žinome, kad jie pagaminti visai neseniai ir nieko bendra neturi su antikvariniais originalais.

Kai kurie baldų dizaineriai, gamintojai nieko aklai nekopijuoja, o tik skolinasi tam tikro istorinio laikotarpio baldams būdingus subtilios stilistikos elementus. Tokie baldai turi ir senovės dvasią, ir puikiai dera su šiuolaikinio baldų dizaino tendencijomis.

"Seni", bet be praeities

Sendinti baldai, bent jau pagrindinės detalės, dažniausiai gaminami iš natūralaus medžio, rankomis dekoruojami, išraižomi. Jiems sendinti naudojamos tik natūralios medžiagos - pagal ypatingus receptus ruošiami molis, vaškas, lakas.

"Pasenę" vos per kelias dienas tokie baldai jus džiugins ilgus metus. Tuo jie pranašesni už tikrus antikvarinius ne vieno šimto metų senumo baldus, kuriuos būtina itin rūpestingai prižiūrėti, kad laikytų dar bent kelis dešimtmečius.

Prietaringi žmonės pseudosenovinius baldus vertina ir už tai, kad, skirtingai nei tikri antikvariniai, jie neturi ilgos praeities, istorijos, nėra sukaupę ankstesnių šeimininkų išgyvenimų, likimų.

Sukurti bet kokiai erdvei

Antikvarinius imituojantys sendinti baldai tinka bet kurioje erdvėje. Jais tinka puošti tiek prieškambario, svetainės, tiek miegamojo, virtuvės ar net vonios kambario interjerą. Vaikai nelabai supranta tokių baldų vertę, tačiau "senovinė" spintelė ar skrynia gali pritapti ir jų kambaryje.

Sendintų baldų spalvų, modelių pasirinkimas dabar labai didelis. Nagingi baldžiai pasiruošę išpildyti net reikliausių klientų norus. Užsakymo netenka ilgai laukti - pagal užsakymus dirbančių meistrų teigimu, geros kokybės sendintą baldą jie gali pagaminti ne ilgiau kaip per savaitę. Žinoma, užsakymo atlikimo laikas priklauso nuo baldo dydžio, modelio, dekoro elementų sudėtingumo, kai kurių kitų savybių.