Dažniausiai namuose aptinkami 1,5 cm ilgio rudos spalvos naminiai ir 2–3 cm ilgio juodieji tarakonai. Pamatę šiuos kenkėjus, kišančius galvas iš plyšių po grindimis, maisto spintelių ar vamzdžių, žmonės į kovą dažnai pasitelkia įvairius purškalus ar turgavietėse perkamus nuodus. Deja, šios priemonės dažniausiai neigiamai veikia sveikatą – svaigsta galva, pykina ir pan. Be to, ne visos būna veiksmingos, mat tarakonai yra labai atsparūs ir greitai dauginasi.

Jeigu ši bėda vargina daugelį daugiabučio gyventojų, tuomet naikinti kenkėjus turėtų visi. Vabalai greitai migruoja. Apsaugai patariama užsandarinti įėjimus, užtaisyti plyšius – tarakonai dieną lindi sienų įtrūkimuose, po grindjuostėmis ar elektros lizduose. Juos galima naikinti senolių žinomu būdu – borakso milteliais, sumaišytais su kiaušiniu ar bulvių koše.

Svarbu prisiminti, kad tarakonai, kaip ir daugelis kenkėjų, laikosi ten, kur nešvara, tad jiems reikėtų nesudaryti sąlygų pasiekti maistą ir vandenį. Maistą patartina laikyti sandariuose induose arba plastikiniuose maišeliuose, išvalyti maisto ar gėrimų likučius po baldais ar buitine technika, patikrinti, ar ūsuočiai neįsikūrę vonioje, už gyvatuko, karnizų.

Nešvarūs indai ir įrankiai, nakčiai paliktas gyvūnų maistas, vanduo, smėlio dėžutės, atliekos šiukšlių dėžėje ar nešvarūs drabužiai yra puikus masalas tarakonams.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!