Koldūnų virimas, pasirodo, – ištisas mokslas. Pačiu primityviausiu būdu išvirti koldūnai, aišku, irgi valgomi, bet ne daugiau. Kad jie pavyktų skanūs, nevalia praleisti konkrečių žingsnių ir dar žinoti tam trukus triukus. Toliau pateiktas išsamus koldūnų virimo proceso aprašas iš portalo novate.ru. Laikantis šių nurodymų, rezultatas tikrai nenuvils.

Kiek turi būti vandens

Optimalus produkto ir skysčio santykis štai koks: 500 gramų koldūnų ir 1,5 litro vandens. Nieko nenutiks, jei šią proporcija šiek tiek pakoreguosite. Kad sultinys, kuriame virs koldūnai, būtų kuo sodresnis, vandens galima pilti mažiau, tačiau atminkite – verdami koldūnai turi laisvai plūduriuoti skystyje.

Kuo pagardinti vandenį

Į vandenį galima (ir netgi reikia) įberti įvairių prieskonių. Būtinas ingredientas – druska. Į litrą vandens, jam užvirus, reikia įberti arbatinį šaukštelį druskos. Koldūnų skoniui ir aromatui pagerinti tiks laurų lapai (1–2 lapeliai), juodieji pipirai (3–4 žirneliai), svogūnas (supjaustytas arba sutarkuotas). Galima eksperimentuoti ir su kitais iš skonio pažįstamais prieskoniais. Taip pat neprašausite įpildami 1–2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus – tada koldūnai garantuotai nesulips.

Virimo procesas

Puode užverdamas vanduo. Tada į jį beriami prieskoniai, druska ir pilamas aliejus. Nieko nelaukus po vieną suleidžiami koldūnai. Berti visų iš karto nerekomenduojama, mat tada koldūnai gali sulipti.
Suleidus koldūnus, reikia palaukti, kol vanduo vėl užvirs. Puodą būtina kartkartėmis pamaišyti šaukštu. Kai tik koldūnai iškils į paviršių, reikia perpus sumažinti kaitrą ir virti dar 4–7 minutes, nepamirštat ir toliau kartkartėmis jų pamaišyti.

Kodėl rekomenduojama įpilti stiklinę šalto vandens ir kada tai padaryti

Norint, kad koldūnų tešla taptų minkštutė ir išsipūtusi, verta prisiminti vieną gudrybę. Kai tik koldūnai iškyla į paviršių, reikia įpilti stiklinę šalto vandens. Jei tai atliksite, virti teks keliomis minutėmis ilgiau, tačiau koldūnai bus kur kas skanesni ir sultingesni.

Su kuo patiekti

Koldūnai paprastai gardinami grietine, kečupu arba ir tuo, ir tuo. Prie jų puikiausiai tinka ir sviestas. Kai kurie mėgsta derinius su majonezu arba garstyčiomis. Yra ir aibė kitų padažų, kurie tikrai galėtų tikti su koldūnais. Patiekalo tikrai nesugadins žalumynai. Šalia galima patiekti daržovių salotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)