Patarimai perkantiems medelius

Jei norite gausaus derliaus, pirkite vienmečius ir dvimečius sodinukus su atvira šaknų sistema. Jauni augalai greičiau išleidžia šaknis ir apima didelį plotą. Senesni, taip pat ir išauginti konteineriuose sodinukai labiau tiks tiems, kurie nori greičiau turėti didelį sodą, o ne gausų derlių.

Rinkitės tuos vaismedžių sodinukus, kurių trijų apatinių skeletinių šaknų užuomazgos tolygiai nukreiptos į skirtingas puses (maždaug 120 laipsnių kampu). Tai palengvins harmoningo vainiko formavimąsi.
Pirkite iš tų pardavėjų, kurie turi patirties su vaismedžiais ir nuolatinius tiekėjus.

Obelys: dirvos paruošimas ir sodinimas

Obelaites geriausia sodinti rudenį. Tada šaknų sistemą per rudens ir pavasario laikotarpį spėja atsigauti po sodinimo, kad prasidėjus vegetacijai pradėtų nors kiek aprūpinti virš žemės esančias sodinuko dalis būtinomis maisto medžiagomis.

Pavasarį obelų sodinukus geriausia sodinti anksti, kai žemė dar ne visai atitirpusi. Šiuo metu pasodintas obelis reikia nuolat laistyti. Jei trūks drėgmės, gali nusilpti šaknų sistema ir neproporcingai vystytis po žeme ir žemės paviršiuje esančios augalų dalys.

Kad ir kokiu metu laiku nusprendėte sodinti obelis, duobes reikia iškasti iš anksto. Duobė – ne šiaip ertmė, o maisto medžiagas teikianti terpė obeliai artimiausiems 5 – 7 metams. Kiekviename kubiniame centimetre turi būti medžiagų, kurios padėtų sodinukui augti ir tvirtėti.

Todėl net 30 – 50 cm aukščio sodinukams reikia didelės duobės. Išimtis – siauros obelys, joms tiks duobė, kurios metmenys 50x50x50. Duobė obeliai turi būti 60 – 80 cm skersmens, 70 – 80 cm gylio.

Iškasta duobė užpildoma derlingu gruntu, kuri sudaro dirva, durpės, kompostas, mėšlas, o molingoje dirvoje – dar ir smėlis (santykiu 1 : 1). Į duobę reikia įberti 6 – 8 saujas kompleksinių mineralinių trąšų. Žemę duobėje geriau sluoksniuoti (visus komponentus užberti 15 – 20 cm sluoksniu, į kiekvieną įberiant po 1,5 – 2 saujas trąšų), gerai sumaišyti kastuvu ir suploti kiekvieną sluoksnį.

Duobę reikia užpildyti su kaupu, kad žemė virš kraštų būtų 15 – 20 cm iškilusi. Jei to nepadarysite, kai gruntas sės, sodinukas po 2 – 3 metų atsidurs dauboje, sunkiau ištvers žiemą, duos mažiau vaisių.

Tik užpildžius duobę joje padaroma ertmė sodinukui. Sodinant augalą su atvira šaknų sistema, ant duobės dugno galima suformuoti kauburėlį, ant kurio paskirstyti obels šaknis. Pasodintą vaismedį paliekite.

Užberkite šaknis žeme, kol vanduo nesusigėrė. Po 5 – 10 min. suplokite žemę aplink pasodintą obelį. Pririškite sodinuką prie trijų kuolelių, kuriuos kuo giliau įsmeikite (maždaug 70 – 80 cm). Jei kuolelis bus vienas ar du, medis gali palaipsniui palinkti, o po kelerių metų per stiprų vėją netgi išvirsti.

Jei perkate sodinukus su atvira šaknų sistema, patikrinkite, ar gyvybingos šaknys – pagremžkite peiliu, sveikos šaknys po žieve turi būti baltos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)