Tačiau ne kiekviena šeimininkė žino, kaip visus šiuos dalykus suderinti, kad stalas neatrodytų perkrautas arba, atvirkščiai, tuščias ir be šventinės dvasios.

Šie klausimai tampa ypač aktualūs artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms. Ką daryti, kad velykinis maistas derėtų prie staltiesės spalvos, taurių blizgesys neužgožtų šakučių atspalvio, o lėkščių ornamentai – gėlių? Pasak stalo dekoro meistrų, pirmiausia reiktų nebijoti eksperimentuoti, tačiau ir nepersistengti, jausti saiką, rašoma pranešime spaudai.

Antanas Mažonas, floristas dizaineris ir vienas iš šiuo metu vykstančio „Daumantų“ kūrybiškiausios Lietuvos giminės konkurso komisijos narių, sako, kad pradedant puošti stalą, svarbiausia yra staltiesė. Ji lyg drobė, ant kurios vėliau bus „tapomas“ visas paveikslas – indai, maistas, dekoro elementai.

„Pabandykite ant velykinio stalo pakloti kelias skirtingo dydžio staltieses viena ant kitos arba padalinkite stalą zonomis. Tą galite padaryti skirtingų spalvų ir raštų servetėlėmis arba nevienodo dydžio medžiaginiais takeliais. Taip stalas atrodys iškilmingiau. Tačiau būkite atsargūs – spalvų margumynas neturėtų rėžti akies“, – sako A. Mažonas.

Dekoruojant stalą patartina atsižvelgti ir į namų interjerą. Jeigu svetainėje dominuoja klasika, o giminei svarbios tradicijos, rekomenduojama rinktis šiltas, jaukias spalvas ir medžiagas – medį, liną, vašką, žemiškus tonus. O jeigu namai modernūs, o stalas, pavyzdžiui, stiklinis, tuomet siūloma pagalvoti apie modernias gėlių vazas, metalo detales, net stiklinius indus.

Jei renkatės minimalizmą, verčiau stalo neapkrauti maistu ir lėkštėmis, įsitikinęs kitas komisijos narys – skonio meistras ir pagardų kūrėjas Algis Kairys.

„Dekoro elementai turėtų derėti prie patiekalų. Jei mėgstate natūralumą ir klasiką, tada ir patiekalai turėtų būti sotesni – mėsos kepsniai su sočiu padažu, įvairūs kiti mėsos patiekalai. O jei vertinate minimalistinį stilių, rinkitės lengvesnius žuvies patiekalus su pikantiškais padažais. Ieškant begalybės naujų skonių, išbandant egzotiškų prieskonių ir įvairių netradicinių puošybos elementų, svarbu vadovautis ir intuicija“, – įsitikinęs A. Kairys.
Velykų stalo dekoras

Kad verta pasikliauti intuicija bei aklai neapsiriboti vienu griežtu stiliumi, pritaria ir A. Mažonas.

„Tie patys stalo dekoro elementai gali būti naudojami tiek klasikinio, tiek modernaus stiliaus namuose. Pavyzdžiui, klasikiniame dekore stiklas gali būti spalvotas, o jeigu puošiate dar prabangiau – rinkitės krištolą. O jei ant stalo dominuoja metalo detalės, stiklas gali būti rudintas arba chromuotas“, – pasakoja stilistas.

Pasak jo, nepamainomas dekoro elementas – žvakės. Jos gali būti natūralaus vaško, žemos arba aukštesnės, baltos arba aukso spalvos. Žvakes patartina priderinti ir prie indų – baltos žvakės labiau tiks prie baltų, o spalvotos žvakės – prie margintų indų.

Visgi A. Mažonas pabrėžia, jog tikroji puošyba prasideda tada, kai žmonės nebijo laužyti taisyklių, saikingai nukrypsta nuo normos, išlaisvina kūrybiškumą.
Floristas dizaineris Antanas Mažonas

Šventinio stalo ir firminio recepto nuotraukos laukiamos šiuo metu vykstančiame kūrybiškiausios Lietuvos giminės konkurse. Kūrybiškiausią Lietuvos giminę gali rinkti kiekvienas, užsukęs į oficialią konkurso svetainę.

Šventinio stalo ir recepto nuotraukas vertins ir komisija, kurią sudaro muzikologė Zita Kelmickaitė, skonio meistras A. Kairys ir floristas dizaineris A. Mažonas. Konkurso nugalėtojai bus paskelbti kovo 17 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)