Rinkdamiesi medžiagas, pagalvokite, ar ateityje dažnai norėsite daryti remontą, keisti aplinką, kokiu stiliumi norėsite įrengti patalpas. Pavyzdžiui, sienas išdažyti paprasčiau negu perklijuoti tapetais. Apmušti sienas medžiu tinka tik tam tikram stiliui, na, o apmušalai padės lengvai keisti stilių.

Kaip išsirinkti dažus

Visa informacija surašyta etiketėje ant dažų indo – kam skirti dažai, kokių saugumo priemonių imtis jais dažant, kiek laiko dažai galioja. Vieni dažai skirti dažyti iš išorės, kiti – viduje.

Pasitarkite su pardavėju, papasakokite, kokiam paviršiui reikalingi dažai, paklauskite, kokius dažniausiai perka.

Pavyzdžiui, akriliniai dažai suteikia amatinį atspalvį, latekso dažų paviršius atsparus vandeniui. Yra ir saugių ekologinių dažų, puikiai tiksiančių vaikų kambariui.

Reikia atsižvelgti ir į kambario apšvietimą, juk jei kambaryje nepakanka šviesos, šalti atspalviai atrodys tamsiau, o šilti – šviesiau. Jei patalpoje daugiausia naudojatės elektra, rinkitės šviesius dažus.

Kaip paruošti paviršių

Pirmiausia uždenkite polietileno plėvele baldus, jei jie liko patalpoje, ir grindis. Kad sienos atrodytų gražiai, reikia idealiai išlyginti paviršių. Iš pradžių šepetėliu nuvalykite nuo sienų dulkes. Jei anksčiau ant sienų buvo tapetų, juos reikia kruopščiai nuplėšti, prieš tai sudrėkinus vandeniu, kad suminkštėtų.

Glaistu užtepkite įtrūkimus, įdubimus ir kitus defektus. Paskui sienas reikia nutinkuoti. Tinką tepkite mentele. Tinko tepama keli sluoksniai. Paviršių reikia kruopščiai išlyginti. Ant paskutinio sluoksnio specialistai rekomenduoja užtepti statybinio gipso, kad siena būtų idealiai lygi.

Kaip dažyti sienas

Dabar – sienų dažymas. Reikės volelio, šepetėlio ir specialaus indo. Kaip parašyta instrukcijoje, paruoškite dažus, išmaišykite mediniu pagaliuku ir pripilkite pusę indo.

Pirmiausia nudažykite kampus. Tam reikia plokščio šepetėlio. Pamirkykite šepetėlį į dažus, perteklių nuvarvinkite, prispaudę šepetėlį prie indo sienelės, na o tada tepkite dažus ant sienos.

Pamirkykite į dažus volelį, kad jis jų prisigertų, pavoliokite volelį po dažų paviršių. Ant volelio turi būti daug dažų, tačiau jie neturi varvėti.

Dabar galima dažyti sienas. Braukite tvirtais judesiais iš viršaus į apačią, jei reikia, vėl sumirkykite volelį dažais. Taip nudažykite visą sieną. Žiūrėkite, kad dažai pasidengtų tolygiai, nebūtų nutekėjimų. Jei reikia daryti pertrauką, volelį apsukite polietilenu, kad neuždžiūtų dažai.

Kaip išvalyti teptukus ir volelį

Baigus darbus, reikia nuvalyti teptukus ir volelį. Ypač jei ketinate juos naudoti ateityje.

Teptukus nuplaukite po tekančiu vandeniu, iššukuokite šepetėliu su metaliniais šereliais. Paskui apsukite teptukus popieriumi ir nusausinkite.

Nuimkite nuo volelio pūkuotą dalį ir plaukite vandenyje, kol bus švari. Tada nugręžkite ir palikite išdžiūti.

Jeigu dažėte sienas aliejiniais dažais, reikės daugiau laiko ir pastangų. Tada nuvalyti instrumentams reikės tirpiklio. Jei dažai neišsivalo, palikite teptukus ir volelį pamirkti. Galiausiai nušluostykite vandeniu ir nusausinkite.

Nenaudokite teptukų ir klijų skirtingoms medžiagoms – kaip antai, dažams, klijams, glaistui. Kiekvienai medžiagai turi būti savi instrumentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)