Sukulentams reikia palyginus mažai priežiūros, laistyti užtenka retai – dažnai pakanka vieno karto per dvi savaites šiltuoju metų laiku ir vieno karto per mėnesį šaltuoju periodu. Sukulentai kilę iš karštų, smėlėtų vietų. Ten, kur jų augimvietės yra natūralios, jie drėgmės gauna ypatingai mažai.

„Namuose sukulentams reikėtų sukurti panašias sąlygas kaip ir natūraliose augimvietėse. Tam bus reikalingas drėgmei laidus substratas ir labai retas laistymas“, – pataria Sigita Petrunina, knygos „Gyvenk kaip patinka“ ir tinklaraščio „Ten, kur namai“ autorė.

Sukulentai labai gražiai atrodo augdami kartu todėl, kad jų drėgmę kaupiantys lapai dažnai būna skirtingų formų, skirtingų spalvų bei atspalvių. Todėl sukulentų kompozicijos labai populiarios, ir jei mėgstate žiūrėti augalų nuotraukas internete, tikrai esate matę ne vieną ir ne dvi kompozicijas, sukurtas būtent iš šių augalų.

„Kadangi pati auginu sukulentus, iš patirties galiu pasakyti, kad tai, ką matote nuotraukose, būna padaryta dažnai tik dėl gražių nuotraukų, nesudarant palankių augimo sąlygų patiems sukulentams, auginamiems namuose. Ir jei jūs į pasirinktą vazoną prisodinsite daugybę augalų, jie tiesiog neturės iš ko maitintis, nes aplink juos praktiškai nebus dirvožemio – tik kitų augalų šaknys. Todėl jeigu jūsų pasirinktas vazonas yra nedidelis, į jį reikėtų sodinti daugiausia tris mažus augalėlius ir po metų būtinai juos persodinti į atskirus vazonus. Turime suprasti, kad sukulentų kompozicijos yra laikinas namų grožis“, – patirtimi dalijasi tinklaraštininkė.

Pasak jos, sukulentai mėgsta drėgmei laidžią žemę, todėl į vazono apačią būtina įberti drenažo granulių, kad drėgmės perteklius turėtų pro kur nutekėti. Nusprendus pasodinti jų kompoziciją, reikia išlaisvinti nuo senų žemių visų augalų šaknis ir sudėlioti juos taip, kaip norėsime, kad jie atrodytų naujame vazone. Bet kokį augalą sodinant, reikia žiūrėti, kad jis nebūtų labai giliai vazone, ir ta vieta, kur augalas pradeda augti iš šaknų, būtų tame pačiame lygyje ar pusė centimetro žemiau, nei vazono kraštas.

Kaip ir kaktusams, taip ir sukulentams rinkitės specialiai jiems sukurtus žemių mišinius. Galite mišinius pasigaminti ir patys, maišydami juodžemį su smėliu, arba parduotuvėse įsigyti vermikulito granulių. Tiek smėlis, tiek vermikulitas yra reikalingi padidinti žemės laidumą drėgmei, kad ji vazone neužsistovėtų.

„Sukulentams ar kaktusams skirtą žemės mišinį beriame į vazoną, iš eilės sodindami kiekvieną augalą. Stengiamės, kad kiekvienas augalas būtų tvirtai įsodintas savo vietoje ir nejudėtų tam, kad jo šaknims būtų lengviau įsitvirtinti. Kai tą pasiekiame, galime laikyti, kad kompozicija baigta. Jei norite, kompoziciją galite papuošti keliais dekoratyviais akmenimis. Svarbu tik neuždengti viso žemės ploto, kad drėgmė galėtu laisvai išgaruoti. Drėgmės perteklius gali augalui pakenkti“, – pasakoja S. Petrunina.

Kaip jau minėjome, tokios sukulentų kompozicijos gali džiuginti vienerius metus. Vėliau, dėl augalų gerovės, juos reikės persodinti. Jei norėsite iš tų pačių augalų vėl kurti kompoziją ir susodinti juos kartu, rinkitės didesnį vazoną. Arba sodinkite augalus jau į atskirus vazonėlius. Tiek pasodinus sukulentų kompoziciją, tiek ir persodinant sukulentus į atskirus vazonus, laistyti augalų iš karto nereikėtų. Geriau palaukti apie savaitę, kol augalas adaptuosis naujoje žemėje ir kol užsitrauks jo žaizdelės, likusios po persodinimo. Taip apsaugosite savo augalus nuo puvinio ir drėgmės pertekliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją