Jiems – patarimai iš portalo novate.ru.

Užtraukite užuolaidas

Tada, kai termometro stulpelis pakyla iki 35 laipsnių šilumos, neuždengti langai tampa mūsų aršiausiais priešais. Pro juos patenkantys saulės spinduliai labai įkaitina kambarių orą, o jo išleisti – jokių galimybių. Ką daryti, kad taip nenutiktų? Atsakymas banaliai paprastas – neatitraukite užuolaidų. Labiausiai nuo kaitrių saulės spindulių apsaugo storos, neperšviečiamos užuolaidos, todėl pasvarstykite, ar nevertėtų tokių įsigyti.

Aišku, gyventi tamsoje kaip kokiems kurmiams patinka ne visiems. Jei esate šviesos mėgėjai, langus dangstykite ne storomis užuolaidomis, o vienpusio permatomumo plėvele veidrodiniu paviršiumi.

Uždengti langus galima ir įprasta aliuminio folija: perbraukite langą drėgna šluoste ir, kol jo paviršius nenudžiūvęs, užklijuokite foliją. Vos šitai padarysite, kambario oras iš karto nustos kaisti.

Kaip vertinti rekomendaciją atsidaryti langą? Supraskite: darinėti langus verta tik tuo atveju, jeigu įmanoma sukurti skersvėjį. Jei skersvėjo nesusidarys, net ir prie atviro lango teks ir toliau kentėti karštį, be to, su nauja karšto oro banga į butą taip pat plūstels dulkės ir gatvės triukšmas.

Drėkinkite orą

Per karščius norisi gerti kuo daugiau vandens arba palysti po dušu. Kodėl gi nepabandžius vandeniu sumažinti ir aplinkos temperatūros? Būdų, kaip sudrėkinti patalpų orą, yra net keletas. Pats paprasčiausias – periodiškai papurkšti jį vandeniu iš pulverizatoriaus. Tiktai nepersistenkite, kitaip bute pasijusite it garinėje pirtyje: karto per valandą turėtų visiškai pakakti.

Puiku, jei turite oro drėkintuvą. Tokiu atveju pulverizatoriaus ieškoti nereikia, nes oro drėkinimo darbą galėsite patikėti drėkintuvui. Jeigu atrodo, kad prietaiso poveikis per menkas, į jo vandens indą įdėkite ledo ir šaldymo efektas sustiprės.

Dar vieną efektyvų oro drėkinimo būdą veikiausiai žinojo dar mūsų tėvai. Jie, esą, karštomis dienomis prikabinėdavo bute šaltu vandeniu sudrėkintų rankšluosčių ir karštis bent kiek sumažėdavo.

Atminkite, kad būtina drėkinti ne tiktai buto orą, bet ir save: susidrėkinkite galvą šaltu vandeniu, palyskite po šaltu dušu ir gerkite kuo daugiau skysčių. Galite pasielgti ir kaip sportininkai – persimesti per kaklą drėgną rankšluostį: bute oras neatvės, bet patys pasijusite kur kas geriau.

Išjunkite visus prietaisus

Nors ir atrodo paradoksalu, bet šaldytuvas, kurio pagrindinė funkcija – šaldyti ir palaikyti žemą temperatūrą, iš išorės yra šiltas. Dabar pagalvokite, kur dedasi jo skleidžiama šiluma? Labai teisingai – ji pasklinda po butą. Šaldytuvas, aišku, – ne vienintelis įrenginys, kuris skleidžia šilumą ir didina aplinkos oro temperatūrą. Tą patį daro ir plaukų džiovintuvas, plaukų sukimo žnyplės, lygintuvas, kompiuteris, televizorius ir kt. Štai kodėl karštomis vasaros dienomis patartina išjungti visus prietaisus, be kurių įmanoma apsieiti.

Ši rekomendacija ypač aktuali virtuvėje. Kadangi virtuvėje gana daug dažnai naudojamų prietaisų, tokių kaip viryklė, arbatinukas ar kt., temperatūra joje paprastai būna keliais laipsniais aukštesnė negu kambariuose.

Taip pat vertėtų užsukti į vonią ir atjungti gyvatuką. Be to, kad atlieka savo funkciją – džiovina rankšluosčius, – jis dar ir šildo vonios kambarį. Žiemą tai, aišku, net labai aktualu, bet vasarą – nepageidautina. Jei gyvatuko atjungti neįmanoma, pamėginkite apsukti jį folija: ji turėtų bent kiek sumažinti gyvatuko skleidžiamą šilumą.

Dėmesį turėtumėte atkreipti ne tik į buitinę techniką bei įrenginius, bet ir į šviesos šaltinius. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad kaitrinės lemputės daug labiau šildo orą negu šviesos diodų arba liuminescencinės? O kokias naudojate jūs? Gal metas atlikti šviestuvų reviziją ir pakeisti lemputes?

Pasinaudokite savadarbiu kondicionieriumi

Ventiliatorius

Kondicionieriaus neturėjimas – tai dar ne priežastis kentėti karštį namuose. Žinoma, galima įsijungti ventiliatorių, bet jis tesukuria vėsos iliuziją ir padeda nuo kūno greičiau nugaruoti prakaitui. Deja, užėjus tikriems karščiams, šitoks efektas kiek per menkas.

Siūlome pamėginti patiems pasigaminti kondicionierių. Prireiks gilaus dubens su šaltu vandeniu, ledo kubelių ir elektrinio ventiliatoriaus. Veikiantis ventiliatorius turi stovėti priešais dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. Šalti vandens garai pateks į ventiliatoriaus sukuriamus oro srautus ir pasklis po kambarius. Tokiu būdu pavyks ne tik sumažinti oro temperatūrą, bet ir padidinti jo drėgnumą.

Neturite ventiliatoriaus? Tada bent dubenį su ledukais kambaryje pastatykite. Oras dėl to akivaizdžiai neatvės, bet jo temperatūra taps bent pakenčiama. Ledukų patartina turėti nemažai, kadangi kas dvi valandas į dubenį teks berti naują porciją.

Vaikščiokite plikomis grindimis

Butas įšyla ir nuo šiltų, storų audinių, tokių kaip užuolaidos, kilimai, pūkuoti apklotai ir pan. Štai kodėl vasarą verta susukti kilimą ir vaikščioti basomis per plikas grindis. Jaukumo kambaryje gal ir sumažės, bet bus bent ne taip karšta. Susukus kilimą dings dar viena vasarą ypač padidėjanti problema – kilimų sugeriamos dulkės, patenkančios pro atvirus langus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)