Ją galima atšviežinti ir labai paprastais būdais sugrąžinti jai minkštumą. Iš esmės šių metodų pagrindas yra aukštos temperatūros ir padidintos drėgmės poveikis. Duonai sugrąžinti minkštumą galima, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelėje, orkaitėje, keptuvėje. Štai kaip tai reikia daryti.

Mikrobangų krosnelėje

Šis metodas laikomas vienu iš pačių greičiausių ir veiksmingiausių, nors labiau tinka duonos riekėms minkštinti – jos turi būti ne storesnės nei 2 centimetrų.
Tai galima daryti dviem būdais.

1. Sudžiūvusias duonos riekes apipurkškite vandeniu ir įdėkite į mikrobangų krosnelę vienai minutei. Papildomai į mikrobangų krosnelę šalia duonos galima įdėti dubenėlį arba stiklinę su šiltu vandeniu. Geriau kas 15 sekundžių tikrinti riekelių būklę, kitaip jas galite perdžiovinti – jos dar labiau sukietės. Be to, pageidautina uždengti jas specialiu, mikrobangėms skirtu plastikiniu dangčiu.

2. Sudrėkinkite vėsiame vandenyje popierinį rankšluostį, išsunkite iš jo drėgmės perteklių ir įsukite į jį sudžiūvu

Orkaitė

Šis būdas pagal paruošimą praktiškai nesiskiria nuo duonos minkštinimo mikrobangų krosnelėje – sužiedėjusios riekės visų pirma apipurškiamos vandeniu arba įvyniojamos į drėgną rankšluostį ir pašaunamos į įkaitintą orkaitę. Jei orkaitė įkaitinta iki 160–180 laipsnių Celsijaus, duonos riekes joje laikykite 2–3 minutes, o jei iki 100–120 laipsnių – 5–8 minutes. Taip pat orkaitėje galima atšviežinti duoną įsukus ją į maistinę foliją, tada orkaitėje šildyti reikės ilgiau: 160–180 laipsnių Celsijaus temperatūroje – 10–15 minučių. Būtinai palikite duoną kiek ataušti, tik po to traukite iš folijos.

Garai

Pats paprasčiausias šio metodo variantas – garinimas garų puode arba daugiafunkciame puode – palaikykite jame duoną 1–2 minutes, įjungę darbinį režimą. Jeigu neturite garų ar daugiafunkcio puodo, galima naudoti paprastą puodą su ant jo uždėtu kiaurasamčiu. Sudėkite sudžiūvusias riekes ar visą kepalą duonos į kiaurasamtį ir uždėkite jį ant puodo su verdančiu vandeniu. Svarbu, kad vanduo neliestų duonos, kitaip ji virs koše. Garuose palaikykite sužiedėjusias riekes 5–7 minutes – gausite gana minkštą duoną, tinkamą naudojimui. Šio metodo trūkumas – reikia visą laiką kontroliuoti procesą, nes duona gali sugerti per daug drėgmės ir ją teks padžiovinti.

Keptuvė

Šis būdas ne pats veiksmingiausias, tačiau jei neįmanoma naudoti kitų, jis taip pat tinkamas. Sužiedėjusią duoną vėlgi reikia kiek sudrėkinti vandeniu, tada sudėti į ant silpnos ugnies įkaitintą keptuvę ir palaikyti nuo vienos iki penkių minučių.

Sužiedėjusias duonos riekes sudėkite į plastikinį maišelį, tvirtai jį užriškite ir padėkite arba ant palangės, jei tai šiltasis metų laikas ir jį apšvies tiesioginiai saulės spinduliai, arba ant radiatoriaus, jei jis šiltas.

Minkštėjimo procesas truks gana ilgai, užtat ir poveikis bus ilgesnis. Po kurio laiko maišelyje ims kauptis kondensatas, kuris ir suminkštins duoną.

Galima sudžiūvusią duoną į maišelį įdėti kartu su saliero šaknimi ir įdėti nakčiai į šaldytuvą (bent 6 valandoms). Tokiu atveju duonos riekių turi būti kuo mažiau. Praėjus nurodytam laikui, pamatysite, kad salieras apdžiūvo, atidavęs drėgmę dabar jau suminkštėjusiai duonai.

Kaip sunaudoti sužiedėjusią duoną

Tuo atveju, jei neturite galimybių ar nenorite sugrąžinti sužiedėjusiai duonai jos pirminių savybių, galima rasti jai pritaikymą: papildomai padžiovinti, apibarstyti prieskonių mišiniu ir naudoti kaip džiūvėsius, įdėti į maltinukų, balandėlių ir kt. gaminimui naudojamą faršą, naudoti kepant naminius skanėstus – pyragus, pyragaičius ir pan., apkepinti, apvoliojus kiaušinyje...

Svarbu!

Reikia turėti omenyje, kad suminkštinti sužiedėjusią duoną reikia prieš pat vartojimą, nes ji išlieka minkšta ne ilgiau nei dvi valandas, ir po to dar kartą jos suminkštinti nepavyks. Be to, prieš „reanimuodami“ sužiedėjusias riekes, visų pirma patikrinkite, ar nėra pelėsio. Jei ant duonos matyti net ir pirminiai pelėsinio grybo požymiai, jokiu būdu negalima jos vartoti maistui, bandyti suminkštinti ar dėti į kitus patiekalus – pelėsiu galima labai sunkiai apsinuodyti.

Kaip laikyti duoną, kad ji ilgiau išliktų minkšta

Tam, kad nereikėtų galvoti, kaip sugrąžinti duonai minkštumą, ir neieškoti būdų, kur panaudoti sužiedėjusią duoną, tereikia žinoti, kaip ją teisingai laikyti.

  • Duoninėje. Būtent joje duona ilgiausiai išlieka šviežia ir minkšta. Papildomai į duoninę galima įdėti į mažą indelį įberto cukraus arba druskos – ši gudrybė padeda palaikyti optimalų drėgmės kiekį duoninėje.
  • Plastikiniuose maišeliuose. Juose duona minkšta išliks 4–5 dienas. Tokiuose maišeliuose patartina pradurti kelias skylutes, nes be oro duona gali greitai supelyti.
  • Specialiuose, duonai skirtuose maišeliuose. Jie sudaryti iš dviejų medvilninio audinio sluoksnių, kuriuos skiria polietileninis sluoksnis su skylutėmis.
  • Popieriniame maišelyje arba susuktą į popierių. Jokiu būdu negalima naudoti laikraščių – kenksmingos medžiagos iš tipografinių dažų gali greitai susigerti į produktą.


Stenkitės duoną laikyti tinkamai, nepirkite jos per daug, kad neužsistovėtų. O jei taip nutiko, kad produktas vis dėlto sužiedėjo, patikrinkite, ar nepradėjo pelyti, ir jei ne, tada sugrąžinkite jam minkštumą vienu iš pateiktų būdų. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)