Papasakosime, kaip iš drabužių pašalinti šviežio ar seno kraujo dėmes – ir jums visiškai nereikės jų balinti ar trinti iki skylės audinyje, juo labiau – išmesti viso drabužio ar atidėti jį kaip tinkamą „tik nešiojimui namuose“.

Kaip valyti kraujo dėmes?

Kraują nuo drabužių galima pašalinti tiek tradiciniais, tiek liaudiškais metodais (arba juos derinti).

Tradicinis metodas – naudoti šiuolaikinius skalbiklius, t. y. buitinės chemijos priemones, galinčias pašalinti sunkiai valomas dėmes. Tai gali būti įvairių gamintojų skalbimo priemonės (tiek skystos, tiek kietos), balikliai, dėmių šalinimo pieštukai, putos arba purškikliai. Rinkitės tai, kas jums patinka ir kas tinka pagal kainą. Tačiau prieš naudodami būtinai išstudijuokite drabužio etiketę – gali būti, kad joje išvysite perbrauktą trikampį, kuris draudžia balinti audinį.

Liaudiški metodai – tai ekonomiški valymo būdai, kai dėmes nuo drabužių padeda pašalinti vandenilio peroksidas, soda, druska ir kitos namų ūkio priemonės.

Kaip iš drabužių išvalyti šviežią kraują

Kraujo dėmės yra vienos sunkiausiai pašalinamų, ir jei drabužio laiku neišskalbsite ar bent jau neužmerksite, tai išdžiūvusias ir į audinį įsismelkusias dėmes išskalbti bus labai sunku. Jei ant audinio pastebėjote kraujo, stenkitės jį kuo greičiau nuplauti.

Šviežią kraują reikia šalinti tik šaltu vandeniu ir geriausia naudoti ūkinį muilą. Gali būti, kad po šios procedūros liks nedidelė gelsva dėmelė, todėl išvalę dėmę, dar porai valandų užmerkite drabužį muiluotame vandenyje, o tada išskalbkite įprastu būdu. Jei rūbas yra baltas, veikiausiai reikės naudoti baliklį arba dėmių skalbiklį.

Svarbu: naudodami buitinės chemijos priemones, atidžiai laikykitės instrukcijų. Tai ypač pasakytina apie valiklio dozes ir mirkymo laiką. Priešingu atveju, net jei kraujo dėmė bus pašalinta, audinys gali išblukti arba pakeisti spalvą.

Kaip pašalinti išdžiūvusį / seną kraują nuo drabužių

Jei laiku nepastebėjote ir neišplovėte šviežio kraujo dėmių, nenusiminkite – viską dar įmanoma pataisyti. Pirmiausia drabužį visai nakčiai užmerkite šaltame vandenyje, o tada išskalbkite jį vienu iš toliau aprašytų būdų.

Soda + dėmių valiklis

Valgomoji soda yra tikrai unikalus namų ūkio produktas, kuris padeda ne tik iškepti pyragus ar paruošti purius blynus, bet ir išvalyti lygintuvą ar pašalinti kalkių nuosėdas iš virdulio. Maža to, valgomoji soda kartu su dėmių valikliu puikiai išplauna įsisenėjusias kraujo dėmes. Tai daroma taip: į dubenį su šaltu vandeniu įberkite sodos (pusė stiklinės sodos 1 litrui vandens) ir vėl visai nakčiai (bent 10 valandų) užmerkite išteptą drabužį. Tuomet užlašinkite ant suteptos vietos dėmių valiklio, vatos tamponu padėkite jam įsigerti į audinį, o tada išskalbkite drabužį įprastu būdu.

Druskos tirpalas

Ne ką prasčiau už sodą gali padėti ir druskos tirpalas (1 valgomasis šaukštas druskos 1 litrui šalto vandens). Kelias valandas mirkykite drabužį sūriame vandenyje, o tada jį išskalbkite, kaip esate įpratę.

Ūkinis muilas + vandenilio peroksidas + amoniakas

Jei norite atsikratyti įsisenėjusių kraujo dėmių, atsidarykite savo vaistinėlę ir pasiimkite amoniako bei vandenilio peroksido. Jums taip pat prireiks ūkinio muilo. Paimkite suteptą drabužį ir apdorokite kraujo dėmes į amoniaką pamirkytu vatos tamponu. Tuomet paimkite kitą vatos gabalėlį ir tas pačias dėmes pavalykite vandenilio peroksidu. Kraujo dėmės turėtų „išplaukti“. Tada išskalbkite drabužį šaltame vandenyje su ūkiniu muilu, palikite jį dar maždaug valandą pamirkti tame pačiame vandenyje ir tik tuomet įmeskite į skalbimo mašiną. Dėmių neturėtų likti nė pėdsako!

Kaip išvalyti kraują iš džinsų

Jei ant džinsų ar kito tvirto audinio liko kraujo dėmių, įsigykite paprastą buteliuką glicerino.

Glicerino buteliuką kelias minutes palaikykite šiltame vandenyje, o tada vatos tamponu paskirstykite gliceriną ant kraujo dėmių iš abiejų audinio pusių. Palikite jį maždaug valandai, tada nuplaukite ir išskalbkite drabužį įprastu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją