Kalėdiniam vainikui kurti galima naudoti įvairias gamtos gėrybes: kankorėžius, riešutus, giles, samanas ir kita. Surinktas gėrybes tereikia išdžiovinti. Dekoravimui galima naudoti kvapiuosius anyžius, cinamono lazdeles ar džiovintų citrusinių vaisių riekeles.

Pirmiausia turime pasigaminti pagrindą vainikui, kurį patogiausia surišti iš šieno ar šakelių. Rišant reikia formuoti apvalią formą. Ji simbolizuoja senųjų metų pabaigą, perėjimą nuo senojo gyvenimo prie naujo. Turėdami pagrindą vainikui, naudodami karštų klijų pistoletą tvirtiname turimas medžiagas. Norint vainikui suteikti daugiau šventiškumo, galima panaudoti įvairius kalėdinius žaisliukus, kaspinėlius, žvakes. Kad vainikas dar labiau primintų mums apie artėjančias Kalėdas, galima jį apipurkšti sidabriniais dažais ar dirbtiniu sniegu.

Advento vainikas yra ne tik namų puošmena, bet ir svarbus simbolis. Neveltui dažnai jis puošiamas ir keturiomis žvakėmis, simbolizuojančiomis laukimą ir advento viltį. Tai keturi advento sekmadieniai, o juos žymi trys violetinės ir viena rožinė žvakė. Violetinė išreiškia atgailą ir grįžimą pas Viešpatį, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsian­čio Jėzaus. Dėl to rožinė žvakė uždegama trečiąjį advento sekmadienį, skir­tą džiaugsmui.

Dirbtinių gėlių kompozicijos

Dirbtinių gėlių kompozicijos – puiki alternatyva tikroms gėlėms. Namuose, biuruose, viešojo naudojimo patalpose yra tokių erdvių, kuriose gyvoms gėlėms augti sąlygos netinkamos: trūksta arba išvis nėra saulės, per daug drėgmės, pučia skersvėjai. Tokiais atvejais geriausias spendimas – dirbtinės gėlės. Taip pat tai puikus sprendimas tiems, kurie daug keliauja ir retai būna namuose, ar tiesiog tiems, kurie neturi laiko prižiūrėti gėles.

Dirbtinės gėlės šiais laikais yra itin tikroviškos. Kartas jas sunku atskirti nuo tikrų gėlių. Dirbtinių gėlių privalumas – jog joms nereikia ypatingos priežiūros, tereikia retkarčiais nuo jų nuvalyti dulkes.

Kalėdų vainikas iš eglišakių

Keletas patarimų prieš pradedant kurti kompoziciją:

  • Derėtų pagalvoti apie indą, kuriame bus komponuojama puokštė. Jei norima akcentuoti patį indą, tuomet nereikėtų jo perkrauti gėlėmis. O jei norima akcentuoti gėles, tuomet indas, kuriame bus puokštė, turėtų būti paprastesnis.
  • Svarbu atkreipti dėmesį į indo spalvą: jei indas ryškus, tuomet gėlės turėtų būti šviesesnių spalvų. Jei indas šviesus, tuomet gėles galima rinktis ryškesnių spalvų.
  • Kad puokštė atrodytų skoningai, derėtų pasistengti, kad gėlių atspalviai derėtų tarpusavyje.

Tad telieka pasitelkti fantaziją ir leisti sau paimprovizuoti.

Parsisiųsti visą žurnalą „60+“ galite čia