Šiuo metu orchidėjos – vienos madingiausių gėlių, jomis dažnai puošiami namai ir biurai. Tačiau viena – tinkamai įkomponuoti orchidėją į interjerą, kitas – nesunaikinti augalo.

Kur statyti orchidėjas

Orchidėjoms reikia saulės šviesos. Tačiau nereikia pulti į kraštutinumus ir statyti orchidėjos ant palangės, ten, kur ilgai šviečia saulė. Saulės perteklius orchidėjoms irgi kenkia.

Patarimas – orchidėją galima palyginti su gražia karalaite, kuri giriasi savo išvaizda. Ideali vieta jai – vidury kambario, kur visi ją matys, o šviesos bus ne per daug ir ne per mažai, tiek, kiek reikia.

Kad suprastumėte, ar šviesos tiek, kiek reikia, atkreipkite dėmesį į lapelius ir žiedlapius – jei jie tamsūs, mažai šviesos, jei gelsvi – šviesos per daug.

Orchidėjoms taip pat reikalingas grynas oras, todėl patalpa turi būti vėdinama. Žinoma, ne tiek, kad skersvėjis žiedlapius nupūstų.

Orchidėjos įvairių kambarių interjeruose

Orchidėjos būna įvairių spalvų: geltonos, baltos, alyvinės. Labai gražiai atrodo šių spalvų deriniai. Arba galima pastatyti vienos rūšies orchidėjų. Rinkitės gėles pagal interjero spalvų gamą.

Viešbučio kambario centre orchidėjos taps dėmesio centru. Gražiai ir romantiškai atrodys alyvinės orchidėjos, šalia jų – kokia nors alyvinės spalvos detalė. Baltos ar geltonos orchidėjos padarys interjerą ryškesnį, pozityvesnį.

Pastaraisiais metais tapo madinga statyti orchidėjas miegamajame. Jos įkūnija švelnumą, todėl tikrai puikiai tiks miegamajam.

Geriausiai miegamajame atrodys geltonos ir baltos orchidėjos.
Ne mažiau madinga statyti orchidėjas virtuvėje. Čia geriausiai tiks baltos gėlės.

Patarimas – jei statote orchidėjas virtuvėje, nestatykite arti viryklės, nes aukšta temperatūra joms kenkia. Jei norite statyti vazonėlį ant palangės, uždenkite langą, jei jis – į saulėtą pusę. Galima pakabinti ant lango vitražą.

Orchidėjos įvairiuose interjerų stiliuose

Klasikiniame interjere orchidėja harmoningai derės su viskuo. Madingose pakraipose bus kuriamas kontrastas tarp orchidėjos ir stiliaus, orchidėja taps interjero brangakmeniu.

Šiuolaikiniuose stiliuose orchidėja lengvai ras sau vietą, nes sušvelnins interjero griežtumą, papuoš jį spalvomis ir gyvybe.

Kaip tinkamai prižiūrėti orchidėjas

Orchidėjoms patinka saulės šviesa, todėl reikia joms parinkti gerai apšviestą vietą, tačiau būtina apsaugoti gėles nuo tiesioginių saulės spindulių. Ideali oro temperatūra orchidėjoms – 18–22 laipsniai. Orchidėjoms nepatinka skersvėjai. Nestatykite jų arti šildymo sistemų – gali perdžiūti šaknys.

Priešingai, nei manoma, orchidėjoms reikia nedaug vandens. Pakanka palieti gėlę kartą per savaitę kambario temperatūros vandeniu. Vandenį reikia pilti tik ant žemių, neužpilti ant augalo.

Paliejus lėkštelėje susikaupusį vandens perteklių reikia nupilti, nes orchidėjos šaknys labai jautrios vandens pertekliui. Kai kurių rūšių orchidėjas, kaip antai, „Cimbidium“, „Miltonia“, „Wanda“, rekomenduojama laistyti, kelioms minutėms įmerkiant vazonėlį į vandenį. Paskui reikia leisti vandeniui nutekėti ir įstatyti gėlę į išorinį vazonėlį.

Maždaug kartą per mėnesį orchidėją reikia patręšti – įdėti į vandenį laistymui specialių trąšų šiems augalams. Orchidėjos šaknims daug erdvės nereikia. Persodinti augalą reikia tik tada, jei iš tiesų nebetelpa į vazonėlį.

Na, o persodinti reikia labai atsargiai, kad nepažeistumėte jautrių augalo šaknų. Kad orchidėja ilgiau žydėtų, nestatykite jos arti vaisių. Vaisiai išskiria dujas, nuo kurių greitai nubyra žiedlapiai.“
Orchidėja
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)