Jo atvirą ir švarią erdvę, kurioje vyrauja aiškios linijos ir formos, sušildo medis, pagyvina dinamiškas skirtingų paviršių žaismas. Jaukumo suteikia miško samanas primenanti spalva.

Atrodo didesnis ir erdvesnis

Vilniuje, Mindaugo gatvėje, naujos statybos daugiabučių namų komplekse „Oslo namai“ esantis 53 kvadratinių metrų ploto butas – dviejų kambarių, tačiau atrodo daug didesnis. Ypač bendra gyvenamoji erdvė, joje yra net trys funkcinės zonos: svetainės, virtuvės ir valgomojo.

„Butas projektuotas nuomai. Pagrindinis jo savininkų pageidavimas – erdvę suplanuoti taip, kad būsimiems gyventojams čia būtų ne tik patogu, bet ir estetiškai patrauklu. Taip pat jie norėjo, kad vos tik įėjus nesimatytų miegamojo durys, kaip buvo numatyta pirminiame plane“, – pasakoja V. Tubelytė.

Dabar miegamojo durys kitoje vietoje, jas slepia veidrodinės stumdomosios durys iš svetainės pusės. Padarius šiuos pakeitimus koridoriuje atsirado vietos erdviai drabužinei ir kelioms spintelėms smulkiems daiktams laikyti.

Pirmame plane – valgomasis

Įžengus į butą, į akis pirmiausia krinta valgomojo erdvė ir didelė, vientisa korpusinių baldų sekcija, kuri tęsiasi palei visą sieną. Ji moderni ir stilinga, skirtingos spalvos, originalios 3D sienos plytelės ir žaismingas įstrižų atvirų lentynų intarpas suteikia lengvumo.

Siekiant patogumo buvo pakeista virtuvės ir valgomojo vieta. Valgomasis tapo šių namų traukos centru, pagrindine susibūrimo ir bendravimo vieta. Kadangi virtuvė neatskirta, ji suplanuota taip, kad susilietų su svetaine. Taip kuriamas vientisumo pojūtis. Regimai erdvę plečia ir visą ilgąją sieną užimantis baldas be jokių atotrūkių.

Kad būtų patogiau vaikščioti, dizainerė pasiūlė perplanuoti ir vonią. Šiek tiek pakeista durų vieta, atsisakyta vonios ir pertvara atskirtas dušas, skalbyklės niša. Praustuvė įtaisyta jau esamoje nišoje, kurioje buvo numatyta pastatyti skalbyklę.

Vyrauja balta ir pilka

Pasak V. Tubelytės, interjero koncepcija ir stiliaus idėja yra modernus dizainas, atvira, šviesi erdvė, aiškios linijos ir formos. Pagrindinės spalvos – balta ir tamsiai pilka su žalsvu atspalviu. Nuotaikingumo suteikia žalia spalva (lovatiesė, pagalvėlės), kontrastą sustiprina juodi baldai, detalės.

Šilumą skleidžia medinės grindys, stalas ir kitos dekoratyvinės detalės iš medžio. Pagrindiniais akcentais tampa 3D keraminės plytelės, kuriomis dekoruota svetainės ir virtuvės siena, jos pasikartoja ir vonioje. Skirtingi medžiagų paviršiai kuria tam tikrą ritmą.

„Vyraujanti pilka spalva neatitraukia žvilgsnio nuo faktūrų ir daiktų turinio, pabrėžia jų privalumus ir medžiagų taurumą. Neapsieita ir be baltos, kuri regimai didina erdvę, yra puikus fonas ryškioms interjero detalėms. Šalia pilkos ir baltos gražiai dera natūralaus medžio paviršiai“, – aiškina interjero kūrėja.

Baldai pagal užsakymą

Visi korpusiniai baldai (svetainės, virtuvės, knygų lentynos) buvo suprojektuoti ir pagaminti specialiai šiam butui. Taip pat ir valgomojo stalas. Atsižvelgiant į tai, kad šis būstas bus nuomojamas, kilnojami baldai yra praktiški ir lengvai keičiami – tamsi sofa, aptraukta ekologiška oda, miegamojo lova su patalynės dėže ir tekstiliniu galvūgaliu.

Individualumo ir išskirtinumo būstui suteikia jau minėtos originalios keraminės plytelės, jų raštą tarsi atkartojantis kilimas, atviros knygų lentynos svetainėje ir miegamajame, kavos staliukų geometrinės formos, juodi išraiškingi šviestuvai virš valgomojo stalo.

Interjere nemažai veidrodžių, jie optiškai panaikina sienų ribas, praplečia erdvę. Veidrodinės ne tik stumdomosios durys, skiriančios miegamąjį nuo bendros erdvės, veidrodžiu padengta ir dalis sienos miegamajame greta lovos. Nemažas veidrodis yra ir vonioje, nišoje virš praustuvės.

Skirtingas apšvietimas

Natūrali dienos šviesa į gyvenamąją erdvę ir miegamąjį liejasi pro didelius langus iki pat grindų, jos atspindžiai žaidžia veidrodžiuose, blizgiuose baldų paviršiuose, ant tamsių sienų, grindų. Vakare užtraukiamos tamsios naktinės užuolaidos.

Buto apšvietimo sistema yra keleriopa: galima rinktis pagrindinį apšvietimą, darbo, prislopintą. Taškinis apšvietimas (priglaistomi lubų šviestuvai su keičiama šviesos srauto kryptimi) įrengtas palei korpusinius baldus, ten, kur daugiausia judama. Sumažinus šviesą sukuriamas prieblandos įspūdis.

Koridoriuje ir šalia valgomojo yra „nakties tako“ apšvietimas – šviestuvai įtaisyti sienoje palei grindis. Dizainerė pabrėžia, kad svarbus vaidmuo tenka pakabinamiems šviestuvams valgomajame, jie yra ne tik dekoratyvinis akcentas, bet ir gerai apšviečia stalą. Paprastų formų sieniniai šviestuvėliai virš sofos kartu su kitais lieja jaukią šviesą ir puošia sieną.

Kas svarbiausia kuriant jaukius ir stilingus namus?

Pataria dizainerė Vismantė Tubelytė:

Išsiaiškinkite savo svarbiausius poreikius ir nusistatykite prioritetus.

Nesiblaškykite ir laikykitės numatyto plano.

Iš anksto suplanuokite, kokie bus baldai, ir į tai atsižvelkite rinkdamiesi grindų, sienų spalvas.

Ieškodami detalių nepamirškite, kad svarbiausia yra jų tarpusavio dermė.

Nepagailėkite pinigų keliems kokybiškiems ir išskirtiniams baldams, interjero detalėms. Jei sunku apsispręsti, abejojate, juos galite įsigyti neskubėdami, vėliau.

Šaltinis
Temos
„Šeimininkė“