Pirmiausia išsiaiškinkime, ar lapus verta deginti. Ekologai kategoriškai tam nepritaria. Visų pirma, laužo dūmai teršia ir taip užterštą mūsų orą. Antra, tarp nukritusių lapų būna daug naudingų vabzdžių, kuriuos tiesiog sunaikinsite. Trečia, lapai virsta maistinių medžiagų šaltiniu patiems medžiams.

Regis viskas aišku: lapų geriau nedeginti. Tačiau yra išimčių. Lapai gali būti užkrėsti įvairiomis infekcijomis – miltlige, rauplėmis, kokomikoze ir kt. Tokius lapus, vis dėlto, geriau sudeginti (žinoma, laikantis taisyklių), kad ligos neišplistų į sveikus medžius. Kitas variantas – tokius lapus išvežti į specialius buitinių ar gamtinių atliekų surinkimo punktus.

Tačiau deginti sveikus lapus kategoriškai nerekomenduojame.

Egzistuoja daug būdų, kaip galima juos naudingai pritaikyti.

Pats paprasčiausias variantas – su nukritusiais lapais nieko nedaryti. Visiškai nieko. Puiki idėja tinginiams, sakysite. Geltoni ir raudoni lapai puikiai puošia sodo takus ir patį sodą. Tačiau yra du dideli „bet“.

Pirma, nukritę lapai po lietaus tampa slidūs, todėl vaikščioti lapų padengtais takais nėra labai saugu. Antra, su laiku nukritę lapai pajuoduoja ir pradeda pūti, todėl anksčiau ar vėliau juos vis tiek teks sugrėbti.

Taigi sveikus, nukritusius lapus geriau panaudokite šiais būdais:

1. Lapus pilkite į komposto duobę ar specialų konteinerį. Iš jų gausite puikų kompostą, kurį galėsite panaudoti dirvai tręšti. Lapų kompostas bus gatavas mažiausiai po pusmečio, o gal ir vėliau – juk skirtingų medžių lapai pūva nevienodai. Komposto krūvoje lapus geriau maišykite su žaliaisiais augalais ir daržovių atliekomis. Būtų gerai, jei prieš berdami lapus į komposto krūvą, juos susmulkintumėte – su šia užduotimi lengvai susitvarkys sodo atliekų smulkintuvai.

2. Iš nukritusių lapų galite pasigaminti puikų gruntą daigams ir kambariniams augalams. Į gana didelį plastiko maišą medžių lapus dėkite kartu su žaliaisiais augalais, pavyzdžiui, piktžolėmis (tik žiūrėkite, kad jos būtų be sėklų ir šaknų). Maišą sandariai uždarykite, o jo turinį reguliariai pakratykite, kad po kurio laiko gautumėte vienalytę organinę masę.

3. Nukritę lapai gali tapti geru mulčiumi lysvėms ir vaismedžiams. Pavasarį tokį sušutusį mulčių galėsite perkasti kartu su žemėmis – jos taps kur kas puresnės. Arba tiesiog išmeskite jį į komposto krūvą.

4. Lapais galite patikimai pridengti nuo šalčio daugiamečius augalus. Tokia apsauga puikiai tiks chrizantemoms, rožėms, hortenzijoms, vėlyviams ir kitiems daugiamečiams augalams.

5. Jeigu savo darže daržovėms ir žalumynams įrengėte aukštas, pakeltas šiltąsias lysves, lapai gali tapti puikiu variantu užpilant papildomą maistinį sluoksnį. Lapus, kaip ir komposto atveju, geriau susmulkinti, bet galite naudoti ir nesmulkintus. Su žaliosiomis atliekomis sumaišyti lapai pagerins aukštų lysvių dirvos struktūrą.

6. Jei savo veją norite patręšti natūraliomis trąšomis, neskubėkite nuo jos grėbti ar pūsti nukritusių lapų. Tiesiog vejos žolę pjaukite kartu su lapais. Tiesa, prieš tai nuo žoliapjovės nuimkite krepšį, skirtą nupjautai žolei surinkti. Lapai bus susmulkinti, susimaišys su nupjauta žole, greitai pateks į žemę ir pagerins jos struktūrą bei sudėtį.

7. Nukritę raudoni, geltoni, bordiniai lapai būna labai gražūs. Prisirinkite pačių gražiausių ir papuoškite jais savo namų interjerą – originalių papuošimų galite pasigaminti savo rankomis. Taip pat nepamirškite prisirinkti eksponatų herbariumui – jūsų vaikui mokykloje jo tikrai prireiks. Maža to, turėsite medžiagos kūrybai.

Kaip matote, neverta skubėti išvežti lapus į artimiausią šiukšlyną, juo labiau – deginti. Lapai gali tapti naudinga ir natūralia trąša derlingesnei žemei, geru variantu mulčiavimui ir lysvių įrengimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)