Pasaulinis sodo ir daržo įrankių gamintoja „Fiskars“ pataria – jei norite pamėginti sodininkystę pirmą kartą, pats laikas tam ryžtis dabar, gegužės pradžioje, kai dienos sparčiai šiltėja ir daug saulės šviesos. O tam, kad nenusiviltumėte derliumi ir sodininkystės procesas neatrodytų per sunkus, patariama pradėti nuo lengvų darbų.

Sodinkite daigus

Pradedančiajam išauginti augalus iš sėklų, ypatingai daržoves, gali tapti keblu, nes pirmasis bandymas gali baigtis nusivylimu – dėl tam tikrų sąlygų ir nepatyrimo derlius gali išaugti per vėlai, per mažas nei tikėtasi. Tinkamas būdas savo sodininko įgūdžius ugdyti sodinant daigus, kurių gegužės pradžioje galima rasti tiek turguje, tiek specializuotose sodininkų parduotuvėse.

Vienos iš daržovių, puikiai tinkamų auginti iš daigų yra pomidorai, paprikos ir netgi agurkai. Tradiciškai šiltnamyje įsivaizduojamos daržovės gali puikiai augti ant palangės ir iki vėlyvo rudens aprūpinti derliumi. Yra netgi specialių veislių, sukurtų būtent auginimui namuose – ant palangės ar balkone.

Laukiant gero derliaus svarbu nepamiršti kelių esminių taisyklių. Tiek pomidorus, tiek paprikas ar agurkus reikia sodinti purioje žemėje dideliame vazone ir auginti tik ten, kur netrūksta saulės šviesos ir šilumos. Tiesa, būtina reguliariai laistyti, kad netruktų drėgmės ir pririšti prie papildomos atramos daržovei paaugus.

Persodinkite tai, kas liko nuo pietų

Sodininkystei namuose tiks daržovės, kurias nupirkus parduotuvėje galima pagaminti pietus ir dar kartą persodinti. Eksperimentuoti tiks paprastosios salotos, užaugintos vazonėlyje. Nereikia išmesti jų šaknų. Persodinkite į vazonėlį ir pastatykite šviesioje vietoje – jos atžels. Tik nepamirškite, salotos mėgsta drėgmę, tačiau nepersistenkite, taip pat nelaikykite per daug šiltai.

Pradedančiajam sodininkui lengva namuose užsiauginti svogūnų laiškų. Tikrai esame girdėję, o gal ir išbadę būdą svogūnų laiškus daiginti paprastą svogūną pamerkus vandens stiklinėje ant palangės. Čia procesas panašus – pirkite salotoms daigus, kurie parduodami su svogūnėliu ir šaknimis. Laiškus nuskabykite ruošiamam patiekalui, o apatinę dalį su šaknimis pasodinkite vazonėlyje su žeme. Prieš tai galite dieną kitą palaikyti vandenyje, kad šaknys dar labiau suvešėtų prieš sodinant.

Eksperimentuokite su prieskoniais

Prieskoniai tiks pradedančiajam, nes juos sodinti niekuomet ne per vėlu. Be to, daugelis jų – petražolės, krapai, mėtos, čiobreliai, rozmarinas, bazilikas – esant pakankamai šilumai ir šviesai auga visus metus. Prieskonius galima daiginti iš sėklų, sodinti daigus ar tiesiog persodinti į savo indelį nupirktas parduotuvėje. Pastarasis būdas pradedančiajam sodininkui labiausiai parankus. Išmoksite prižiūrėti prieskonius, kad jie tinkamai vešėtų, be to, sulauksite greito derliaus.

Nusipirkę sudygusios prieskonius galite persodinti ir auginti namuose viename inde, kurį nesunku pasigaminti ir iš maisto pakuočių. Svarbu tik nesodinti daugiamečių žolelių kartu su vienmetėmis, laikyti saulės šviesos sočiai gaunančioje namų vietoje ir periodiškai palaistyti.

Kad ir kokias daržoves nuspręsite auginti namuose, svarbu nuolatos stebėti jų augimą, išmokti, kada ir kiek joms reikia drėgmės, saulės šviesos ir šilumos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją