Jei nutarėte užsiimti ekologiška sodininkyste arba jau kurį laiką kirbėjo mintis išmėginti kokias nors legendomis apipintas liaudiškas trąšas, tiktai nežinote, iš ko ir kaip jas pasigaminti, dilgėlės – puikiausias pasirinkimas.

Dilgėlių antpilas skatina efektyvų augalų šaknų sistemos vystymąsi, gerina jų imunitetą, atsparumą kenkėjams ir ligoms. Preparatu iš dilgėlių patręštos kultūros ima greičiau augti ir džiugina puikiu derliumi. Šių piktžolių antpilas ypač pagerina dirvos kokybę, didina jos derlingumą.

Kaip trąšos paprastai naudojamas antpilas – fermentuota žalios spalvos masė. Egzistuoja ne vienas sodininkų išmėgintas ir pasiteisinęs jo gamybos būdas. Iš antpilo galima pasigaminti ir kitokių priemonių, be to, atsižvelgiant į koncentraciją, naudoti šaknų tręšimui arba antžeminės augalo dalies apsaugai – kaip purškalą nuo kenkėjų.

1 žingsnis. Prisirinkite dilgėlių

Dilgėlėmis užžėlusių plotų galima užtikti pamiškėse, apleistuose sklypuose arba tiesiog už tvoros. Rinkti augalus geriausia tokiose vietose, kurios pakankamai nutolusios nuo greitkelių ir pramoninės paskirties objektų: tada pagamintas ekstraktas bus neužterštas ir tikrai ekologiškas.

Eidami rinkti dilgėlių apsiginkluokite pirštinėmis, aštriu peiliu ir žirklėmis arba sekatoriumi. Apsimaukite kelnes ir apsivilkite palaidinę ilgomis rankovėmis, kad nenusidilgintumėte. Apavas taip pat turėtų būti maksimaliai uždaras.

Kibire ruošiamam antpilui prireiks 6–10 dilgėlių (priklausomai nuo dydžio). Jei trąšas gaminsite statinėje, nė 50 stiebų nebus per daug. Pasistenkite nerauti dilgėlių su šaknimis, kad neišteptumėte jų žemėmis: jei taip nutiktų, tektų papildomai gaišti plaunant žaliavas.

Nuo dilgėlių nupurtykite nešvarumus ir kenkėjus, nuskabykite senus arba ligos pažeistus lapus. Įsitikinkite, kad ant augalų neliko jokių vabzdžių ir vabalų. Ekstrakto jie nesugadins, tačiau, kol pjaustysite dilgėles, gali atsitiktinai nubyrėti į lysvę.

2 žingsnis. Susmulkinkite dilgėles

Antpilą patogiausia ruošti plastikiniame kibire arba statinėje. Metaliniai indai šiuo tikslu nėra tinkami, nes juose gali pradėti vykti cheminės reakcijos ir suirti naudingos medžiagos.

Dilgėles smulkinkite neatskyrę ūglių. Tai galima atlikti žirklėmis, peiliu arba sekatoriumi. Pjaustydami sugaišite kokių 10 minučių ir žinokite, kad sunkiausi darbai jau atlikti.

Antpilui geriausia tinka žydėti dar nepradėjusios dilgėlės, nes žydinčios gali užsisėti sodo sklype. Jei dilgėlės jau pražydusios, pamėginkite nukarpyti žiedynus.

Dilgėles galima papildyti kiečių, varnalėšų, kiaulpienių, varpučių ir kitų žolių lapais. Jie taip pat puikiai patręš augalus.

3 žingsnis. Užpilkite dilgėles šiltu vandeniu

Užpilkite susmulkintas dilgėles šiltu vandeniu, būtinai palikdami šiek tiek vietos fermentacijai.

Uždenkite kibirą dangčiu, lentele arba džiutiniu audeklu ir palikite stovėti šiltoje vietoje 7–14 dienų. Kad fermentacija vyktų greičiau, kibirą galite pastatyti saulės atokaitoje. Procesą paspartins ir mielės (10 gramų) arba universalios trąšos „Baikal“ (10 litrų skysčio prireiks 10 mililitrų trąšų).

4 žingsnis. Leiskite dilgėlėms fermentuotis

Per porą ateinančių savaičių antpilas fermentuosis, o jums tereikės kasdien nudengti kibirą ir pamaišyti jo turinį pagaliu.

Besifermentuodamos dilgėlės paskleidžia nemalonų kvapą. Šią problemą padės išspręsti valerijono šaknis arba sauja pelenų. Įmeskite jų į kibirą, sumaišykite ir nemalonus kvapas turėtų susilpnėti.

Tinkamu naudoti preparatas laikomas tada, kai skystis nustoja putoti ir įgauna sodriai tamsią spalvą. Tada jį beliks nukošti ir atskiesti vandeniu. Nukošus likusias dilgėles galima sumesti į kompostą.

Kaip teisingai naudoti dilgėlių antpilą

Kaip trąšos, dilgėlių antpilas yra tinkamas pomidorams, agurkams, paprikoms ir kitiems daržo augalams laistyti. Išimtį sudaro svogūnai, česnakai ir ankštinės kultūros: dalykas tas, kad dilgėlės negatyviai veikia jų vystymąsi.

Laistyti daržoves reikia tirpalu, pasigamintu iš litro dilgėlių antpilo ir 10 litrų vandens. Kiekvienam suaugusiam augalui prireiks litro priemonės, o pasodintam daigui – pusės litro. Tręšti dilgėlių antpilu reikėtų ne dažniau kaip kartą per savaitę. Prieš procedūrą augalus reikia palieti švariu vandeniu.

Dilgėlių antpilas taip pat yra tinkamas purškalas nuo kenkėjų: amarų, kolorado vabalų ir vikšrų. Tik tokiu atveju nereikia laukti dvi savaites, kol jis susifermentuos. Palaikykite parą, tada nukoškite, atskieskite vandeniu santykiu 1 ir 10 ir apipurkškite kenkėjų atakuojamus augalus. Jei liko nepanaudoto trąšoms skirto antpilo, atskieskite jį vandeniu santykiu 1 ir 20 ir taip pat naudokite augalams purkšti.

Laikyti dilgėlių antpilo nerekomenduojama, kadangi jis greitai praranda naudingąsias savybes. Taigi, kai tik fermentacijos procesas pasibaigs, antpilą turite sunaudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)