1. Savigarbos didinimas

Gal ir neturite įgimtos gyslelės kuistis darže, tačiau apdirbę žemę, pasodinę sėklų ir jas užauginę, veidrodyje galite išvysti kiek kitokį asmenį. Asmenį, kuris moka auginti derlių ir gyvena didesnėje harmonijoje su žeme, rašoma portale healthtalk.unchealthcare.org.

Visada smagu sėkmingai užbaigti naują darbą, o jeigu sugebate prižiūrėti daržą, galbūt nevertėtų bijoti ir kitos dominančios veiklos.

2. Nauda širdžiai

Dirvožemio kasimas, sodinimas ir piktžolių rovimas degina kalorijas ir stiprina jūsų širdį.
„Fizinis darbas darže yra naudingas organizmui, – teigia „UNC Health“ vidaus ligų gydytojas dr. Robertas Hutchinsas. – Juk darže tenka kaip reikiant paplušėti, ir šis triūsas gerina širdies ir kraujagyslių darbą.“

3. Streso mažinimas

Daržininkystė gali padėti sumažinti depresijos ir nerimo simptomus.

„Darbai darže leidžia nukreipti dėmesį ir mintis nuo nemalonių dalykų ir suteikia naują tikslą, – sako dr. R. Hutchinsas. – Leidžia stebėti, kaip viskas auga ir veši, o tai labai naudinga, ypač dabar, kai visi nerimauja dėl situacijos pasaulyje.“

4. Laimės jausmas

Kai kuriems žmonėms iki pilnos laimės tetrūksta nuo žemės kasimo pajuodusių panagių. Be to, dirvoje gyvena naudingosios bakterijos M. vaccae. Jų įkvėpus, organizme gali padidėti serotonino lygis ir sumažėti nerimas.

5. Stipresnės rankos

Kasdami, sodindami ir raudami ne tik sulauksite gero derliaus, bet ir sustiprinsite rankų raumenis. Tai puikus būdas turėti tvirtesnes rankas nesilankant sporto salėje.

6. Pramoga visai šeimai

Darže galite darbuotis vieni arba su savo šeimos nariais ir (arba) bičiuliais. Pasirodo, kad daržininkystė naudinga ir vaikams. Ankstyvas kontaktas su dirvožemiu pasižymi tokiais pranašumais kaip mažesnė alergijų ir autoimuninių ligų tikimybė.

7. Vitaminas D

Tinkama vitamino D dozė padidina kalcio, kuris yra reikalingas kaulams ir imuninei sistemai, įsisavinimą, o buvimas saulėje užtikrina reikiamą vitamino D kiekį vyresnio amžiaus suaugusiųjų organizme. Tik nepamirškite kremo nuo saulės.

8. Sveikesnė mityba

Savo rankomis užaugintos daržovės ar prieskoninės žolelės yra šviežesnės ir sveikesnės, nes nenaudojate pesticidų.

„Jeigu valgote tai, ką užauginate, ekologiškesnių gerybių tikriausiai ir būti negali“, – mano dr. R. Hutchinsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)