Toliau – keletas patarimų iš portalo econet.ru.

Pūkinės pagalvės

Plunksnų ir pūkų prikimštos pagalvės reikalauja daugiausia priežiūros. Verta iš anksto pasirūpinti ne vienu, o keliais (2–4) iš tvirto audinio pasiūtais joms skirtais impilais (maišais plunksnoms supilti), kuriuose galima laisvai paskirstyti užpildą.

Skalbti pūkines pagalves galima 30 laipsnių temperatūros vandenyje, pasirinkus skalbinius tausojantį režimą. Kad plunksnos ir pūkai nesusigumuluotų, į skalbyklės būgną rekomenduojama įmesti keletą skalbimo kamuoliukų.

Patartina rinktis skystos konsistencijos skalbimo priemones, lengvai prasiskverbiančias pro užvalkalą ir kruopščiai, bet švelniai išplaunančias pūkus ir plunksnas. Skalavimo ir gręžimo režimus skalbiant pagalves naudoti galima, bet joms išdžiūti reikia leisti natūraliai. Jeigu pūkai susimeta į gumulus, juos galima išskirstyti rankomis.

Pagalvės

Jei skalbti ketinate rankomis, pirmiausia praardykite impilą ir išberkite plunksnas į dubenį su šiltu vandeniu, į kurį įpilta skalbimo priemonės arba įtarkuota skalbimo muilo. Leiskite plunksnoms kelias valandas pamirkti. Per tą laiką kelis kartus pakeiskite purviną vandenį, nupildami jį per sietą. Tada plunksnas kruopščiai išskalaukite pakišę po tekančio vandens srove arba dubenyje su švariu vandeniu. Į vandenį, kuriame skalaujate, galite įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus. Džiovinti plunksnas reikia paskleidus ant kokio nors paviršiaus, kad tarp jų galėtų laisvai cirkuliuoti oras.

Sintetinės pagalvės

Pagalvės

Sintetines pagalves paprasčiausia skalbti automatinėje skalbimo mašinoje. Jeigu ant etiketės režimas nenurodytas, rinkitės skalbinius tausojantį ir nustatykite 30–40 laipsnių temperatūrą, kad pagalvės užpildas nesusimestų į kietus gumuliukus. Išskalbtą pagalvę įsukite į rankšluosti, kad šis sugertų drėgmės perteklių.

Džiovinti pagalvę reikia paguldžius (ne pakabinus), gryname ore, reguliariai apverčiant.

Sintetines pagalves galima skalbti ir rankomis. Prieš skalbiant reikia pamirkyti jas šiltame vandenyje su skystos konsistencijos skalbimo priemone. Ganėtinai pamirkytą pagalvę beliks kaip reikia pakumščiuoti. Jei po skalbimo užpildas susigumuluoja, jį galima padaužyti kilimų mušikliu.

Minėtina, kad tuščiaviduris silikonizuotas poliesterio pluoštas atlaiko net 70 laipsnių temperatūrą, tačiau sinteponas deformuojasi, jei temperatūra viršija 40 laipsnių.

Grikių lukštų ir kitokios pagalvės

Organinės kilmės užpildu – vyšnių kauliukais, grikių lukštais, bambuko pluoštu arba ryžiais – užpildytas pagalves rekomenduojama patikėti valykloje dirbantiems profesionalams. Šiaip jau tokių pagalvių turinys neskalbiamas. Jei norite, galite nuvilkti viršutinį užvalkalą ir jį išskalbti atskirai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)