Kaip išimti riebalų dėmes

Kaip rašoma tinklalapyje econet.ru, variklinės alyvos dėmes galima pašalinti pasta, pasigaminta iš magnezito miltelių ir esterio. Esteriui išgaravus, magnezitą reikia išvalyti šepetėliu. Šio tipo dėmes galima valyti ir iš terpentino bei amoniako pasigamintu mišiniu. Medžiagas reikia imti lygiomis dalimis. Įtrinkite pasigamintą mišinį į dėmę ir kuriam laikui palikite. Jei dėmė nedings, dar kartą patrinkite ją mišiniu, o tada išskalbkite suteptą daiktą vandeniu ir muilu.

Aliejinių dažų paliktos dėmės paprastai šalinamos tirpalu, gautu sumaišius benziną ir acetoną, o tada dar patrinamos amoniaku (jei nuo jo nesikeičia audinio spalva), kad jų visiškai neliktų.

Šviežios aliejinių dažų dėmės sudrėkinamos terpentinu arba acetonu ir po kurio laiko patrinamos benzinu, kad visiškai išnyktų. Senas aliejinių dažų dėmes rekomenduojama iš pradžių sudrėkinti karštu terpentinu (buteliuką su šiuo skysčiu reikia šildyti įdėjus į indą su karštu vandeniu, o ne ant atviros liepsnos). Kai dėmė suminkštėja, ją reikia patrinti koncentruotu geriamosios sodos tirpalu, o tada išplauti sutepimo vietą šiltu vandeniu. Dėmei suminkštinti kartais naudojamas sviestas. Jis užtepamas ant dėmės ir paliekamas kelioms valandoms. Tada dėmė valoma benzinu.

Jei šviežias riebalų dėmes norima pašalinti iš šviesių audinių, suteptą vietą reikia iš karto apibarstyti kreidos milteliais ir palikti juos 2–4 valandoms. Per tiek laiko kreida turėtų sugerti tai, kuo suteptas audinys. Tada kreidą reikia tiesiog nupurtyti. Jei dėmė vis dar matosi, procedūrą galima pakartoti. Šviežias riebalų ir aliejaus dėmes iš bet kurio tipo audinio visada galima pamėginti pašalinti lyginant suteptą vietą šiltu lygintuvu. Tai daryti reikia per kelis sugeriamojo popieriaus sluoksnius. Popierių reikia kloti iš abiejų audinio, kurį teks lyginti, pusių.

Drabužių skalbimas, dėmės

Kaip šalinti batų kremo dėmes

Batų kremo arba vaško dėmės šalinamos taip pat kaip ir riebalų: benzinu, terpentinu arba denatūruotu spiritu. Audinį galima plauti vandeniu su muilu ir amoniaku. Jei dėmė neišnyksta, rekomenduojama išmėginti ditionito tirpalą (1 arbatinį šaukštelį medžiagos reikia ištirpinti pusėje stiklinės vandens). Po šios procedūros suteptą gaminį reikia išplauti karštu, o tada šiltu vandeniu.

Dėmių šalinimas iš vilnonių audinių

Prireikus pašalinti dėmę iš vilnonio audinio rekomenduojama naudoti tirpalą, pagamintą iš glicerino (20 ml), amoniako (10 ml) ir vandens (1 stiklinė). Išvalytą vietą išplaukite šiltu, suminkštintu vandeniu, išdžiovinkite ir išlyginkite.

Rašalo dėmių šalinimas

Jei rašalu suteptas spalvotas audinys, dėmę galima pamėginti pašalinti garstyčių tyre. Užtepkite jos ant dėmės ir parai palikite. Tada garstyčias pašalinkite, o audinį praskalaukite šaltame vandenyje.

Šviežios spalvoto rašalo dėmės šalinamos naudojant amoniaką. Vėliau audinį reikia išskalauti šaltame vandenyje.

Rašalo „Raduga“ dėmes pavyks išimti pomidorų sultimis. Po sutepta sritimi reikia patiesti polietileną. Praėjus 10 minučių praskalaukite audeklą šaltame vandenyje – dėmė turėtų būti dingusi. Taip galima šalinti ir senesnes dėmes, tik tada pomidorų sultyse audinys turi mirkti kelias valandas.

Jei rašaliniu parkeriu arba tušinuku atsitiktinai brūkštelėjote plastikinį paviršių, atsiradusias nedideles dėmes pabandykite patrinti sudrėkinta degtuko galvute. Vietas, kuriose buvo dėmės, vėliau nuplaukite šiltu vandeniu su muilu.

Skalbiniai

Rašalą galima plauti karštu pienu. Rašalo dėmės taip pat šalinamos glicerinu. Dėmėtą audinį glicerine reikia laikyti ne trumpiau kaip valandą, o tada praskalauti šiltu vandeniu, į kurį įberta šiek tiek druskos. Jei dėmės tebėra pastebimos, jos plaunamos šiltu vandeniu ir muilu.

Kaip išimti tušo ir guašo dėmes

Tušo ir guašo dėmes galima išimti tik šaltu vandeniu, įpylus į jį kokio nors skalbiklio. Suteptą vietą reikia pamerkti į šaltą plaunamąjį tirpalą, o kai audinys išdžius, dėmę patrinti šepetėliu.

Tušo bei cheminio pieštuko dėmes galima valyti ir denatūruotu spiritu, tik reikia nepamiršti, kad ši medžiaga gadina politūrą.

Kaip išimti lūpų dažų dėmes

Lūpdažių dėmes iš neskalbiamo audinio galima išimti terpentino ir eterio lygiomis dalimis mišiniu: kelis kartus juo patepkite dėmę, kol ji galiausiai nubluks, paskui iš abiejų pusių padėkite sugeriamą popierių, užberkite ant jo talko ir palyginkite karštu lygintuvu. Dėmė turi visiškai išnykti.

Jeigu lūpų dažų dėmė atsirado ant skalbiamo audinio, pavyzdžiui, baltos spalvos, tai audinį su dėme užtempkite ant kokio indo, pabarstykite borakso ir užpilkite 3 procentų vandenilio peroksido. Kai dėmė išnyks, tą vietą gerai išskalaukite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)