Nemiga kenkia širdžiai

Negana to, kad nemiga neleidžia Jums susikaupti, ji dar ir kenkia Jūsų širdžiai. Viename išsamiame Harvardo medicinos mokyklos tyrime 70 000 moterų buvo stebimos dešimtmetį. Išsiaiškinta, kad tikimybė, jog išsivystys širdies liga 40 % moterų, kurios miegodavo mažiau nei penkias valandas kiekvieną naktį, yra didesnė. Miego trūkumas daro poveikį kortizoliui, dar vadinamam streso hormonu.

Chroniškai padidėjęs kortizolio lygis padidina Jūsų kraujo spaudimą ir širdies susitraukimų dažnį, pakenkdamas širdies sistemai bei padidindamas riziką patirti širdies priepuolį arba insultą.

Padidėja rizika susirgti diabetu

Tikriausiai žinote, kad 2 tipo diabetas susijęs su svoriu, bet gal nesuvokiate, kad miego trūkumas gali iššaukti šią dažną ir grėsmingą ligą. Tas pats Harvardo tyrimas, kuris miego stoką susiejo su širdies ligomis, taip pat nustatė, kad jei moterys kiekvieną naktį miega mažiau nei penkias valandas, tikėtina, jog 30 % jų susirgs diabetu. Priežastys nėra aiškios, bet, regis, tai bus susiję su hormonais – miego trūkumas ne tik sumažina leptino lygį, hormoną, kuris reguliuoja alkio jausmą, bet taip pat daro įtaką cukraus kiekio reguliavimui Jūsų kraujyje.

Didesnė tikimybė nutukti

Labai paprasta lygtis: kai kalorijų pasisavinama daugiau nei sudeginama, išsivysto nutukimas. Kuomet neišsimiegate, Jūsų lygtis palankesnė kalorijoms. Tai sąlygoja keletas faktorių – kai esate pavargęs, tikėtina, kad norėdami energijos gauti greitai ir daugiau smaguriausite kažką saldaus. Baisiausia tuomet, kai Jūsų nemigai tapus chroniška, organizmas gamins mažiau leptinų – hormonų, kurie praneša Jūsų smegenims, jog esate sotus ir daugiau grelinų – hormonų, kurie praneša, jog esate alkanas. To rezultatas bus persivalgymas.

Atrodote vyresni

Klajodamas per dieną nuovargio rūke Jūs ne tik jaučiatės senesnis, bet taip ir atrodote. Priežastis dvejopa – kai esate pavargęs, Jūsų judesiai sulėtėja, laikysena išglemba ir atrodote vyresnis. Dėl to kalti hormonai. Tie patys padidėję kortizolio lygiai, kurie kenkia širdžiai, taip pat pažeidžia odos kalogeną, suformuoja smulkias raukšles, išblyškusį veidą ir šiurkščią odą. Dar daugiau, nemiga sumažino žmogaus augimo hormono gamybą, kuris svarbus gydant ir palaikant odą.

Panašu, kad greičiau susirgsite

Tikitės, jog išvengsite įprasto peršalimo ar plaučių uždegimo? Tada netaupykite miego sąskaita. Kai neišsimiegate, imuninė sistema patiria nokautą – dauguma tyrimų parodė, kad chroniškas nuovargis sumažina organizmo karių T ląstelių lygį. Todėl tampate jautrus įvairiems virusams, kurie tik ir laukia progos įsiveržti į Jūsų ląsteles. Kai tik susergate, Jūsų nusilpusiai imuninei sistemai prireiks daugiau laiko įsiveržėliams nugalėti.

„Dažnai susiduriu su žmonėmis, kurie skundžiasi negalėjimu išsimiegoti. Nuolat pabunda paryčiais ir negali užmigti, labai daug vartosi, niekaip nesuranda patogios vietos savo miegojimo zonoje. Esu sukaupęs daugelio metų patirtį ir išgirdęs ne vieną tokį kliento nusiskundimą. Paprastai dėl to būna kaltas svarbiausias baldas namuose – lova. Turint nepatogią, miego malonumas sumažėja kone perpus, žmonės nelaukia nakties ir pabunda nelaimingi bei pavargę. Mano patarimas miego nuskriaustiesiems būtų daugiau laiko skirti lovos paieškai: išbandyti dešimtis variantų, konsultuotis, domėtis ir tik tada priimti šį, kaip jau turbūt paaiškėjo, gyvybiškai svarbų sprendimą. Būtina tinkamai pasirinkti dydį, storį, struktūrą, minkštumą, paviršiaus medžiagą – juk ant šio baldo ketinate praleisti mažiausiai 8 valandas per parą, kas yra trečdalis viso Jūsų laiko.“ patarimu dalinasi baldų įmonės „Deinava“ vadovas Valdas Davidavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)