Mes mėgstame apelsinus dėl malonaus skonio ir dėl to, kad juose daug sveikatai naudingo vitamino C. Lupant apelsinus, dėl žievelėje esančių eterinių aliejų pasklinda gana stiprus citrusinis kvapas, todėl žievelės labai tinkamos namams valyti.

„Reader‘s Digest“ pateikia keturis būdus, kaip galima panaudoti apelsinų žieveles buityje:

1. Virtuvė. Apelsinų žievelės veiksmingai šalina nemalonius kvapus, vandens dėmes ir suminkština į gabalą sušokusį cukrų.

  • Šaldytuvo kvapai. Į apelsino žievelę įbėrus druskos ir pastačius į šaldytuvą, šis improvizuotas oro gaiviklis ne tik sugers nemalonius kvapus, bet ir pripildys šaldytuvą gaivaus citrusinio aromato.
  • Maisto atliekų smulkintuvas. Jame linkę kauptis riebalai ir nešvarumai, kurie ilgainiui ima skleisti nemalonų kvapą. Apelsinų žievelėse esantys natūralūs aliejai ir sultys veiksmingai šalina riebalus. Įmeskite į smulkintuvą kelias žieveles ir mėgaukitės nauju, gaiviu kvapu.
  • Nerūdijantis plienas. Patrinkite apelsino žievele nerūdijančiojo plieno čiaupus, stalo įrankius ir kt. – veiksmingai pašalinsite vandens dėmes.
  • Rudasis cukrus. Veikiant orui rudasis cukrus gali sušokti į kietą gabalą. Jei taip nutiko, į indą su cukrumi įdėkite kelias apelsino žieveles – cukrus po kurio laiko suminkštės. Periodiškai keiskite žieveles, kad cukrus išliktų birus, gaiviai kvepėtų.

2. Plaukai. Pasigaminkite natūralią priemonę, kuri maloniai atgaivins ir suminkštins plaukus: trintuvu susmulkinkite visą apelsiną ir gautu skysčiu ištepkite plaukus nuo šaknų iki galiukų.

3. Spintos. Dvokiančios kojinės, prakaituoti batai ir ne pirmo šviežumo viršutiniai drabužiai drabužinėje gali sukurti ne pačią maloniausią kvapų simfoniją. Visų pirma, be abejo, išskalbkite ir išvalykite visus nešvarius drabužius ir batus, o tada pakabinkite (arba padėkite į lentyną) nebenaudojamas (bet švarias) pėdkelnes su apelsinų žievelėmis. Kai žievelės išdžius, pakeiskite šviežiomis.

4. Lauke. Apelsinų žievelės veiksmingai atbaido vabzdžius ir suteikia egzotiško kvapo laužo dūmams.

  • Vabzdžių repelentas. Apelsinų žievelės atbaido uodus, muses ir kitus įkyrius vabzdžius, kurie mums neduoda ramybės lauke. Žievelėse yra daug limoneno – medžiagos, kuri vabzdžiams yra nuodinga. Išdėliokite žievelių ant palangių ar aplink kiemą, įsitrinkite jomis odą – tai vabzdžiams nepatiks.
  • Traškantis, aromatingas laužas. Apelsinų žievelės degios, bet jos dega gana lėtai. Įmeskite kelias žieveles į laužą ir džiaukitės gražiu laužo vaizdu ir maloniu kvapu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)