Mitai


Viena iš priežasčių, kodėl vis dar nėra populiaru įsigyti indaploves – mitai, įvairūs įsitikinimai, trukdantys žvelgti moderniau. Keletą jų apžvelgėme, o ekspertai pateikė savo nuomonę.

• Rankomis indai išplaunami geriau.

Specialisto komentaras: Dauguma dabartinių indų plovyklių plauna esant 70 laipsnių temperatūrai – joje žūva dauguma mikrobų. Plaudami rankomis tokio efektyvumo tikrai nepasieksite.

• Prieš dedant indus į plovyklę, juos reikia nuplauti.

S.K.: Šį darbą atlieka indaplovė. Nuskalavę, nuplovę indus ir tik tada sudėję juos į plovyklę rizikuojate, kad šarmingi plovikliai sukels stiklinių indų koroziją. Tereikia pašalinti maisto likučius ir indus sudėti į indaplovę – visa kita ji padarys pati.

• Tai yra brangus prietaisas.

S.K.: Indaplovės kainuoja nuo 900 iki 3500 litų. Neblogą galite įsigyti sumokėję iki 1500 litų, o optimalų variantą pasieksite, jei skirsite šiam prietaisui 2000 litų. Indaplovės kainuoja ne brangiau nei kiti buitiniai prietaisai.

• Tai tik bevertis pinigų išmetimas – indus pigiau plauti rankomis.

S.K.: Paskaičiuota, kad keturių asmenų šeima per metus vidutiniškai sugaišta apie 250 valandų daugiau indus plaudama rankomis nei indaplove.Be to, indaplove sunaudoja mažiau vandens: sutaupoma apie 8000 litrų. Tad akivaizdu, jog indaplovę įsigyti apsimoka.

Pirkėjo atmintinė – kaip išsirinkti gerą indų plovyklę?

Dydis

Tai vienas iš svarbių aspektų renkantis bet kokį buitinį prietaisą. Indaplovės būna kelių dydžių: standartinės, siauros ir mažos. Standartinės – 45 ir 60 сm pločio. Specialistai teigia, kad geriausia rinktis platesnę indaplovę. Ji suvartos panašų kiekį vandens bei elektros, o indų joje sutilps daugiau. Tad jei ji telpa jūsų virtuvėje, rinkitės didesnę. Mažos indaplovės tinka nedidelėms dviejų asmenų šeimoms. Jos dažniausiai būna statomos ant stalo ar spintelės, yra pakankamai kompaktiškos.

Indaplovės talpa matuojama komplektais – t.y. kiek indų komplektų jos talpina. 3-5 asmenų šeimai per dieną dažniausia prireikia iki 10 komplektų indų.

Funkcijos

Paprastai indaplovės atlieka nuo 4 iki 10 funkcijų. Neverta investuoti į multifunkcinę galiūnę – įprastiniam naudojimui užteks 4-5 funkcijų. Svarbiausios – stiklo, intensyvaus plovimo, trumpoji, automatinė. Pirmoji skirta stikliniams indams. Antroji – labai nešvariems indams, trumpoji trunka apie pusvalandį. Paskutinioji parenka temperatūrą ir vandens kiekį pagal indų svorį. Patogios yra starto atidėjimo ir dezinfekcijos programos. Pirmoji tinkama, turint nakties ir dienos tarifo elektros skaitiklius, antroji – plauna indus itin aukštoje – 70 laipsnių – temperatūroje, tad galite būti garantuoti, jog jie bus tikrai švarūs.

Naujuose kai kurių firmų modeliuose rasite „šeštojo pojūčio“ sistemas, kuomet indaplovė pati „nusprendžia“, kokį režimą, kokią temperatūrą naudoti indų plovimui, kad jie būtų švariausi.

Plovimo priemonės

Vien vandens plovimui neužtenka. Kaip ir plaunant rankomis, turi būti naudojamos kelios plovimą pagerinančios priemonės. Dažniausiai tai - speciali vandenį minkštinanti druska, blizgiklis ir plovimo milteliai. Druskos paprastai pilama apie 1,5 kilogramo, kurio užtenka 3-4 mėnesiams, t.y. jums užteks įpilti jos vieną kartą ir nereikės tuo rūpintis ketvirtį metų.

Panašiai yra ir su blizgikliu, tik pilti jo reikia mažiau – apie 100 mililitrų. Jis reikalingas ne tik tam, kad indai po plovimo švytėtų kaip reklamose, bet ir kad iki galo išdžiūtų, neliktų vandens dėmių. Dažniausiai indaplovės turi indikatorius, rodančius, kiek šių priemonių dar liko neišnaudota. Pilant plovimo miltelius nereikia persistengti – jie veikia pakankamai efektyviai.

Indaplovės jungiamos prie šalto vandens vandentiekio. Tai reiškia, kad įsiurbtą plovimui vandenį, reikia sušildyti iki plovimo temperatūros, o tam bus sunaudojama daugiau elektros energijos. Tad jei norite sutaupyti, junkite indaplovę prie šilto vandens vandentiekio. Bet specialistai teigia, kad šaltas vanduo yra švaresni nei šiltas, vadinasi, indai bus išplauti kokybiškiau.

Šiuolaikiniuose prietaisuose jau yra savaiminio išsivalymo ir savaiminio filtrų išvalymo funkcijos, tad jums nebereiks sukti galvos dėl indaplovės šveitimo.

Vidinis “išplanavimas”

Pigiausios ir paprasčiausios indaplovės dažniausiai turi tik ištraukiamus krepšius, į kuriuos sudedami standartiniai indų komplektai – norint joje išplauti keptuvę ar puodą, gali kilti problemų.

Šiek tiek brangesnės indaplovės (kainuojančios apie 1500 litų) jau turi skirtingų dydžių skyrelius, skirtus s įvairiems indams.

Svarbiausia renkantis apžiūrėti, ar tikrai indaplovė jums yra pakankamai talpi, gal verčiau rinktis brangesnį modelį, su reguliuojamo aukščio krepšiais, o gal kaip tik atvirkščiai – paprastą, neįmantrų variantą.

Renkantis indaplovę, reikia pasižiūrėti, ar patogu sudėti indus, ar talpūs krepšiai ir lentynėlės (ypač jeigu turite daug didelių indų), ar galima reguliuoti viršutinę lentynėlę (arba krepšį), antraip ypač dideli indai į indaplovę gali netilpti. Naujuose modeliuose dauguma dalių yra atlenkiamos, nuimamos ar kitaip transformuojamos – jos pritaikytos kiekvienai jūsų užgaidai vykdyti.

Apie indaplovių „išplanavimą“ reikia kalbėti ir dėl to, kad indus į lentynas geriausia dėti pagal instrukcijas. Viršutinėje jos dalyje dedami puodeliai, lėkštės, stalo įrankiai, apatinėje – puodai ir pan. Jei turite prabangių ar trapių indų, juos verčiau plauti rankomis arba įsigyti brangesnę indaplovę, turinčią funkciją, kuri leistų viršutiniams ir apatiniams stalčiams nustatyti skirtingą slėgį. Verčiau neplaukite indaplovėse medinių, kaulinių, aliumininių, žalvarinių ar sidabrinių indų – jie nepritaikyti indaplovėms ir gali susigadinti – pajuoduoti, pasikeis jų paviršius. Naujausiuose modeliuose rasite du atskirus stalčius – vieną naudotiems indams, kitą švariems – indaplovė plaus tik tą, kuriame nešvarūs indai.

Apie klases ir „valgymą“...

Kaip ir dauguma buities prietaisų, indaplovės turi keletą kokybės klasių. Kaip įprasta, jos žymimos raidėmis. Pavyzdžiui, jei jūsų išsirinkta indaplovė turi trijų “A” žymą, tuomet žinokite, kad išsirinkote “taupiausią” elektros atžvilgiu prietaisą, kuris kokybiškai plaus ir turės “turbo” džiovinimą. Pastaroji funkcija reiškia, jog jūsų indai išdžius per 20 minučių – tai truks perpus trumpiau nei šios funkcijos neturinčioje indaplovėje.

Kiek vandens ji „suvalgo“ vienam plovimui? Specialistai teigia, kad kokybiška indaplovė neturėtų sunaudoti daugiau nei 18-20 litrų.

Specialisto komentaras: Indaplovės naudojimas bus ekonomiškas, jei vienu plovimu ją „pakrausite“ maksimaliai. O ne plausite indus kelis kartus, pilnai neužpildę indaplovės.

Kondensacinis ar turbo džiovinimas?

Pirmasis veikia keisdamas temperatūras – po plovimo nuo vandens susidarę garai vėsdami nusėda ant sienelių ir „nebesugrįžta“ ant indų. Pasirinkę indaplovę su tokiu džiovinimu galite būti tikri, jog nekils jokių problemų – garai nepateks į išorę, indai džius tyliai. Tokiu būdu indai džiovinami beveik visose brangesnėse indaplovėse. Kondensacinio džiovinimo trūkumas – ilgas džiūvimo procesas, galintis trukti daugiau nei pusvalandį. Greičiau ši darbą atlieka mašinos, turinčios šilumokaitį, kuris sutrumpina džiūvimo procesą perpus.

Antrasis variantas veikia ventiliacijos būdu – cirkuliuojantis oras išdžiovina indus. Tokios indaplovės veikia efektyviai – džiūvimo procesas užtrunka tik apie 15 minučių, indai išdžiovinami geriau, higieniškiau. Pastarasis būdas skiriamas A arba B džiovinimo klasei, o pirmasis – C.

Įmontuojamos indaplovės

Šiuolaikinėse virtuvėse mėgstama visus buities prietaisus „paslėpti“ už spintelių durelių. Tuomet joms daroma speciali niša, dažnai jos užkeliamos aukščiau, o po apačia padaromas stalčius, jom reikalingoms priežiūros priemonėms sudėti. Visa tai priklauso nuo fantazijos. Svarbiausia, ką turite žinoti apie įmontuojamas indaploves, kad jų pločiai yra kitokie nei neįmontuojamų. Jie būna 45 ir 60 cm. Didesnės sumontuojamos taip, kad jų valdymo blokas lieka išorėje, o mažesniąsias galima uždaryti spintelėje. Visa likusi sistema niekuo nesiskiria nuo jau aprašyto paprastojo indaplovės varianto. Jų kaina apie 500 litų didesnė nei įprastųjų.

Naujausiame "Tavo namai" žurnalo numeryje skaitykite:

Visa tiesa apie virykles
Asmeninis kino teatras
Mažyliui - saugūs namai
Plačiaformatė spauda interjere
Lietuviškasis provansas
Dovanos namams