Policijos atstovai fiksuoja, jog daugėja atvejų, kuomet pastatų priežiūros specialistais prisistatantys sukčiai siūlosi įvertinti buto langų būklę arba pakeisti langus naujais, prieš tai prašydami iš anksto susimokėti. Pareigūnai pataria iš įvairių tarnybų atstovų visuomet reikalauti dokumentų. Tačiau tai ne vienintelis pasipelnymo iš langų šaltinis – apsukrūs lietuviai pinigų įgudo „prasimanyti“ ir gyventojams siūlydami nereikalingas paslaugas.

Kaip nepirkti to, ko nereikia

Senų medinių langų keitimo plastikiniais bumas Lietuvoje prasidėjo prieš beveik 20 metų. Todėl dabar atsiranda vis daugiau įvairių pasiūlymų „sureguliuoti“, „suremontuoti“ ar net pakeisti senus plastikinius langus naujais.

„Tokias paslaugas vertėtų vertinti itin kritiškai dėl dviejų priežasčių. Pirma, kokybiški plastikiniai langai yra ilgaamžiai, o rimtos langų įmonės ir meistrai neturi poreikio belstis į atsitiktines duris, todėl nežinia, ką įsileisite į namus. Antra, minimalius langų sureguliavimo darbus gali nesunkiai atlikti patys langų savininkai“, - teigia įmonės „Baltijos langų sistemos" vadovas Mindaugas Mandeika.

Pagrindiniai įtartinų paslaugų teikėjų argumentai paprastai būna susiję su lango konstrukcijų būkle ir langų funkcionalumais. Už papildomą kainą siūloma langų mechanizmus perstatyti iš vasaros į žiemos režimą, patikrinti langų tarpines, sutvirtinti išklibusias rankenas ar net keisti langus dėl netinkamos patalpų ventiliacijos ir langų rasojimo.

Anot specialisto, kokybiški ir profesionaliai įdėti plastikiniai langai savininkui neturėtų kelti rūpesčių. O atsiradus minimalioms problemoms, visu servisu privalo pasirūpinti langus gaminusi ir įdėjusi įmonė.

Per kiek laiko „pasensta“ plastikiniai langai?

Kaip ir kiekvienas gaminys, plastikiniai langai laikui bėgant nusidėvi. „Langai yra nekilnojamo turto dalis. Todėl į langus reikėtų žiūrėti kaip į ilgalaikę investiciją: užsisakant plastikinius langus pagrindinis kriterijus turi būti ne tik kaina, bet ir medžiagų bei montavimo kokybė“, - teigia ekspertas.

Specialistas akcentuoja, kad profesionaliai pagamintas plastikinis langas tarnauti turėtų apie 15 metų. O renkantis langus, svarbu atsižvelgti, ar techniniai parametrai yra pritaikyti Lietuvos klimato sąlygoms. Kad plastiko sienelės dėl temperatūrų svyravimų nesideformuotų, minimalus profilio storis turėtų būti bent 2,5 mm, o metalo profilio sienelių storis – bent 1,5-2 mm.

Kaip prižiūrėti plastikinius langus?

Kad langai funkcionuotų ilgiau, svarbu tinkamai juos prižiūrėti. Patartina sutepti visus slankiojančius langų mechanizmus. Langų tarpines patariama sutepti du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Taip pat periodiškai vertėtų išvalyti langų rėmuose esančias drenažines angas. Svarbu langus varstyti, o perėjimus tarp skirtingų lango atvėrimo pozicijų daryti švelniai ir atsargiai: atidarant atvertimo pozicijoje esantį langą, varčią reikia prispausti prie rėmo ir tik tuomet, pasukus rankeną reikiamu kampu, atidaryti langą.

„Perkant langus iš patikimų gamintojų, problemų vidutiniškai nekyla apie 15 metų. O, atsiradus mechanizmų pakitimams ar funkcijų sutrikimams, visu servisu pasirūpinti turi ne papildomas paslaugas siūlantys asmenys, bet ta pati langus gaminusi ir montavusi įmonė“, - teigia M. Mandeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)