O kodėl nepajėgiate pakilti iš patalo per išeigines? Jei nepaaiškinamas išsekimas jums pažįstamas, žinokite, jog jo priežastys gali būti dvi: arba jūs išties be galo pervargstate darbe, arba jėgas atima namuose susikurta aplinka.

Apsidairykite aplinkui. Galbūt žvilgsnis atsitiktinai užklius už kurio nors iš toliau išvardytų daiktų? Jų galima rasti kone kiekvienuose namuose. Jie nebūtinai krenta į akis. Tačiau vien jų buvimas nejučiom provokuoja nuovargį, rašo novate.ru.

Mūsų organizmas – tai, viena vertus, stebuklingai tiksliai sureguliuota, o kita vertus, labai lengvai pažeidžiama sistema. Kaip tik todėl net iš pažiūros nereikšminga smulkmena gali suveikti kaip pakankamas dirgiklis: sukelti susierzinimą, išmušti iš pusiausvyros ar išprovokuoti kokias nors kitokias nepageidautinas reakcijas.

Tokiais dirgikliais laisvai gali tapti 9 toliau išvardyti daiktai, reiškiniai arba situacijos, kurių vargu ar nepasitaiko kiekvienuose namuose. Vis dėlto verta žinoti, kad šie jokių įtarimų nekeliantys daiktai gali būti ne tik sutrikusio miego, bet ir chroniško nuovargio priežastis.

1. Netvarka

Galbūt susitvarkyti nepavyksta dėl to, kad nuolat jaučiatės pavargę? Tai tikrai būtų suprantama. Tik verta žinoti, kad namie tvyranti netvarka, remiantis ne vieno tyrimo rezultatais, kelia nuolatinę įtampą, nepaliaujamai erzina. Užsitęsęs stresas, kad ir koks nereikšmingas bebūtų, veda prie nervinio išsekimo ir nepraeinančio nuovargio. Kaip ištrūkti iš šio užburto rato? Užsibrėžkite sau tikslą įprasti prie kurią nors savaitgalio dieną atliekamo namų tvarkymo ritualo.

2. Mėlynos spalvos sienos

Nors skamba netikėtai, tačiau, kaip tvirtina vieno tyrimo iniciatoriai, išanalizavę maždaug 2 tūkst. gyvenamųjų būstų, kurių miegamųjų sienos nudažytos mėlynai, būtent ši raminanti spalva gali būti sulėtėjusio širdies ritmo ir nukritusio spaudimo kaltininkė. Kitaip sakant, patalpoje su melsvomis sienomis net patys to nesuvokdami daromės mieguisti.

3. Televizorius

Nuovargio kaltininkas, žinoma, ne pats daiktas, o įprotis užmigti bežiūrint filmus ir įvairias televizijos laidas. Bėda ta, kad mėlynas regimų spindulių diapazonas slopina melatonino – vidinį biologinį laikrodį reguliuojančio ir už sveiką nuovargį bei kokybišką miegą atsakingo hormono – gamybą. Dėl šios priežasties nepavyksta kaip reikiant įmigti ir pakankamai išsimiegoti, todėl ryte atsikeliame jausdamiesi dar labiau pavargę nei vakare.

4. Kavos virimo aparatas

Žinoma, pats aparatas čia niekuo dėtas. Galbūt nekenktų ir kava, jei neturėtume įpročio ja piktnaudžiauti. Šį stiprų gėrimą paprastai vartojame norėdami pajusti energijos antplūdį ir toks elgesys paprastai pasiteisina. Visgi kavos sukeliamas efektas yra trumpalaikis, o kai ji nustoja veikti, apima dar didesnis nuovargis nei prieš tai. Taip nutinka po maždaug 3–4 valandų. Taigi, jei papietavę išgeriate puodelį it dinamitas stiprios kavos, namo veikiausiai grįšite vos vilkdami kojas.

5. Aromatinės žvakės

Aromatinių žvakių deginimas taip pat turi įtakos mūsų savijautai. Jei žvakės skleidžia kokį nors atpalaiduojantį kvapą, kaip antai levandų, energijos nuosmukis garantuotas. Patikėkite, į aromaterapijos veiksmingumą tikrai nevalia numoti ranka.

6. Traškučiai, saldainiai ir panašūs skanumynai

Ypač didelę meškos paslaugą sau darote smaguriaudamos prieš miegą. Net ir tuo atveju, jei antsvorio problemos jums svetimos, pagalvokite apie cukraus ir paprastųjų angliavandenių daromą poveikį. Jų pavartojus akimirksniu išlaksto visi miegai. Deja, nepakankamai išsimiegoję, dieną neišvengiamai būsite kankinami nuovargio.

7. Patalpos temperatūra

Nors šaltas dušas, kaip budrumo teikianti priemonė, tikrai nenusileidžia kavai, namie tvyranti vėsa, priešingai, kelia mieguistumą. Todėl žemesnę temperatūrą patartina palaikyti tik miegamajame, be to, tik prieš miegą.

8. Visada nuleistos žaliuzės ar užtrauktos užuolaidos

Lygiai kaip žema temperatūra, taip ir tamsa – nepamainomas gero miego palydovas. Tačiau jei nenorite, kad miegas suimtų jau ketvirtą valandą dienos, jokiu būdu negyvenkite užsidangstę langų.

9. Išmanusis telefonas

Remiantis JAV nacionalinės miego tyrimų asociacijos duomenimis, daugiau nei 20 proc. jaunyvo amžiaus – 19–29 metų – žmonių, net keletą kartų per naktį nubunda suskambus gaunant pranešimą mobiliuoju telefonu įjungiamam signalui. Net tada, kai telefonas veikia begarsiu režimu, nušvintantis jo ekranas gali sutrikdyti jautrų nakties miegą. Nevalia pamiršti ir pirmiau minėtos mėlynos šviesos, neigiamai veikiančios melatonino gamybą.

Juk tikrai nesunku numatyti, kas laukia nekokybiškai išsimiegojus, būtent – nuovargis ir siaubinga nuotaika. Argi to siekiate? Tikriausiai ne, todėl verčiau palikite išmanųjį telefoną kitame kambaryje, o šalia lovos pasistatykite seną gerą žadintuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)