Tokie ir panašūs nuo vaikystės girdimi priesakai suponavo tam tikrus menkai tepagrįstus stereotipus, susijusius su namų tvarkymo darbais. Nors daugelis ilgai nedrįsta suabejoti šiomis į galvą įkaltomis tiesomis, logikos jose – ne per daugiausiai. Juk tam, kad namuose padvelktų švara, tikrai nebūtina ilgai ir atsidėjus triūsti.

Stereotipas Nr. 1. Generalinis namų tvarkymas – privalomas ritualas

Generaliniu namų tvarkymu ankstesnės kartos vadino alinantį, ištisą dieną arba net dvi trunkantį maratoną, kuriame būtinai dalyvauja visi lig vieno šeimos nariai. Vieni blizgina šeimos servizą ir šviestuvų stiklą, kiti skalbia, o tada lygina užuolaidas, treti gramdo pridegusius riebalus nuo viryklės. Generalinis namų tvarkymas paprastai vykdavo šeštadieniais, bet kartais tęsdavosi ir visą savaitgalį. Ypač uoliai būdavo tvarkomasi prieš šventes. Tada visi vienas kitą skubindavo, vienas kitam nurodinėdavo, todėl neretai susibardavo ir galop dingdavo menkiausias nors ką nors švęsti.

Jei tokio generalinio namų tvarkymo idėja įsiėdė iki gyvo kaulo ir nebenorite, kad ji ilgiau jus persekiotų, tiesiog be gailesčio su ja atsisveikinkite. Jūs turite teisę tai padaryti. Tiktai turėsite atitinkamai pasiruošti: atlikti reviziją visose spintose, spintelėse, lentynose, antresolėse, sandėliukuose ir panašiose vietose, kuriose tarp reikalingų daiktų tikrai yra tokių, kurių visai bereikia. Kai atsikratysite šlamštu, galėsite užsiimti tvarkymo darbų planavimu savaitei ar net mėnesiui. Jame turėtų atsidurti pastabos apie tai, ką ir kada reikės išplauti ar iškuopti.

Štai tokio plano pavyzdys:

• Pirmadienį – nuvalyti dulkes, išplauti grindis.
• Antradienį – išplauti langus.
• Trečiadienį – išskalbti drabužius ir patalynės užvalkalus.
• Ketvirtadienį – sutvarkyti virtuvės spinteles, nušveisti viryklę.

Tvarkymo procesą, kaip matote, pravartu suskirstyti etapais ir konkrečiomis užduotimis. Per dieną kurios nors vietos tvarkymui derėtų skirti ne daugiau kaip valandą, o idealiu atveju – dar mažiau. Be konkrečios į planą įrašytos užduoties, kasdien būtina pakloti lovas, išplauti indus, sudėti į vietas išmėtytus daiktus, sušluoti į koridorių iš lauko ant batų suneštą smėlį ir pan. Taip elgiantis, darbai nesikaups, todėl neteks aukoti begalės laiko, kad juos visus atliktumėte vienu ypu.

Stereotipas Nr. 2. Vienintelis bakterijų priešas – lygintuvas

Galbūt nustebsite sužinoję, kad daiktų, kuriuos reikia lyginti, ne tiek ir daug – jie visi paprastai sudėti spintoje. Rankšluosčių, chalatų ir patalynės užvalkalų lyginti tikrai nebūtina. Kalbant apie higieną, galima pasakyti, kad bakterijos sunaikinamos skalbiant šiuo daiktus 60 laipsnių temperatūroje. Yra ir daugiau priemonių bakterijoms pašalinti, pavyzdžiui, džiovinimas džiovyklėje arba nustačius specialų skalbimo mašinos režimą. To visiškai pakanka, norint atsikratyti visų kenksmingų mikroorganizmų.

Stereotipas Nr. 3. Purviniausia vieta namuose – unitazas

Vandens taupymas

Unitazas, aišku, – tikra mikrobų veisykla, tačiau bute yra ir daugiau vietų, kurios paprastai ypač užsiteršia, todėl ne vien tik unitazą reikia šveisti itin atsakingai. Štai vietų, kurios pagal bakterijų kiekį nenusileidžia unitazui, sąrašas.

• Įvairi technika. Tarkim, mobiliojo telefono ekranas, kompiuterio pelė ir klaviatūra, televizoriaus pultas ir kt. iš pažiūros atrodo lyg ir švarūs. Net keletą mėnesių nenuvalyti pasidygėjimo jie nekelia, nors turėtų – juk ant jų susikaupia neįsivaizduojamas kiekis bakterijų. Taigi, įrenginius būtina reguliariai dezinfekuoti. Idealiu atveju tai reikia padaryti vieną arba du kartus per savaitę.

• Vandens filtras. Atsižvelgdami į iš čiaupo tekančio vandens kokybę, nemažai žmonių naudojasi vandens filtrais – arba montuojamos į santechnikos sistemą arba pastatomais atskirai. Iš čiaupo tekantis vanduo atrodo skaidrus ir perregimas, todėl gali susidaryti įspūdis, kad jis nėra nešvarus. Deja, realybė gali būti visiškai kitokia: pamirštant laiku pakeisti filtrus, pro juos pratekančio vandens kokybė tik suprastėja, kadangi vanduo užsiteršia filtruose besikaupiančiomis bakterijomis. Štai kodėl valomuosius įtaisus būtina keisti taip dažnai, kaip nurodo gamintojas.

• Spintos viršus ir aukštai kabančios lentynos. Šios vietos retai valomos, kadangi yra sunkiai pasiekiamos. Jų švara paprastai pasirūpinama tik tvarkantis iš pagrindų. Vis dėlto būtina atminti, kad ant spintos ir viršutinių lentynų nusėdusios dulkės pakyla su menkiausiu vėjeliu, pakylančiu, kai praveriame langus norėdami išvėdinti kambarį. Taip jos užteršia orą, kuriuo kvėpuojame.

• Koridorius. Šios patalpos grindys higienos požiūriu dažnai kelia kur kas didesnį pavojų nei bet kuri kita buto zona. Taip yra todėl, kad į koridorių iš lauko įžengiame su batais, ant kurių pilna chemikalų, naudojamų, tarkim, ledui barstyti arba gatvėms švarinti. Taigi, koridoriaus grindis reikia reguliariai plauti naudojant specialias priemones, o avalynę, kurią dėvime lauke, laikyti joms skirtose dėžėse.

• Lentynėlė dantų šepetėliams ir rankšluosčių pakabai. Štai ir priėjome prie vonios kambario. Tačiau ne jame stovintį unitazą derėtų laikyti pavojingiausia bakterijų vaisykla. Didžiausią grėsmę, pasirodo, kelia bakterijos, besiveisiančios joms itin palankioje drėgnoje terpėje – ant rankšluosčių, dantų šepetėlių, makiažui skirtų teptukų, šukų. Visus daiktus, kuriais liečiamės prie odos ir plaukų, būtina reguliariai dezinfekuoti. Be to, po visų vandens procedūrų vonios duris palikite atviras, kad greičiau išgaruotų drėgmė.

Stereotipas Nr. 4. Svarbiausias darbas – išplauti grindis

Jei nesirūpinsite, kad ant daiktų ir baldų nebūtų dulkių, grindų plovimas teduos mažai naudos. Ant įvairių paviršių susikaupusios dulkės labai greitai nusės ant išplautų grindų ir visas jūsų darbas nueis perniek. Siekiant maksimalaus efektyvumo, pirmiausia derėtų nuvalyti dulkes drėgna mikropluošto šluoste, ir tik tada plauti grindis.

Stereotipas Nr. 5. Dekoratyviniai ir tekstilės gaminiai – tikri dulkių rinktuvai

Labai dažnai pasistengiama apsieiti be užuolaidų, kilimų, dekoratyvinių pagalvėlių, vazų ir kt. tiktai todėl, kad manoma, jog ant šių daiktų ypač kaupiasi dulkės. Tačiau tiesa ta, kad ant plikų paviršių ir grindų, ypač palei sienas, dulkių ir nešvarumų susikaupia kur kas daugiau nei ant dekoro elementų ir tekstilės. Taigi, atsisakyti šių daiktų nėra jokios būtinybės. Vis dėlto patariama rinktis tokius minkštus baldus, kurių užvalkalus galima nusegti ir išskalbti. Puiku, jeigu dekoratyvinius dirbinius galėsite nuplauti pakišę po vandens srove.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)