Plastikinės palangės gaminamos iš termoplastinės medžiagos, t.y. tokios medžiagos, kuri nėra atspari aukštai temperatūrai. Tai reiškia, kad bet koks labai karštas daiktas ant tokios palangės gali palikti savo pėdsaką.

Tai, ką dabar pasakysime, pirmiausia galioja pietinėje – saulėtoje – pusėje įrengtoms palangėms. Jei giedrą vasaros dieną ant plastikinės palangės paliksite stiklinį indą su vandeniu, jis gali virsti lęšiu, kuris ant palangės išdegins negražią dėmę.

Tai gerai žino patyrę langų montuotojai. Saulėtą dieną montuodami tokias palanges, tam, kad jas prislėgtų svoriu, jie naudos bet ką, tik ne stiklinius indus su vandeniu – kitaip palangė gali likti dėmėta arba apanglėjusiais kraštais.

Beje, lęšio efektas yra pavojingas ne tik plastikinėms palangėms. Nukentėti gali ir medinių palangių lako sluoksnis ar net akrilo kompozitas. Vienintelė medžiaga, kuri ramiai atlaiko saulės spindulių koncentraciją, yra natūralus akmuo.

Jeigu jums labai reikia ant palangės pastatyti kažką skaidraus ir pilno vandens – stiklainį, vazą, ar akvariumą, pakiškite po indu karščiui atsparų padėklą – tą, kurį naudojate virtuvėje nuo viryklėms nukeltiems puodams.

Jei norite įsitikinti mūsų žodžiais ir jei leidžia oro sąlygos, atlikite eksperimentą. Ant palangės paklokite laikraštį ir pastatykite ant jo stiklainį su vandeniu taip, kad ant popieriaus kristų ryški, pro stiklainį praeinančių spindulių dėmė. Laikraštis pradės svilti jau po kelių minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)