Mikrobiologai laikosi nuomonės, kad tikra švara kur kas mažiau siejasi su realiu purvu ir daug labiau – su rizika per mikrobus (virusus, grybelius ir bakterijas) pasigauti užkratą. Beje, verta atminti, kad ne visi mikrobai yra pavojingi.

Mikrobai nebūtinai kelia grėsmę

Žodis „mikrobai“ gali klaidinti, kadangi paprastai yra vartojamas bet kurios rūšies mikrobams – tiek pavojingiems, tiek nepavojingiems – įvardyti. Be vargo rastume publikacijų, kurių autoriai gąsdina nešvarias grindis nugulusiais mikrobais, nors daugelis iš jų nėra ypač grėsmingi.

Tiesa ta, kad kenksmingi mikrobai labiau siejasi ne su daiktais, o su veiksmais: valgio gaminimu, naudojimusi tualetu, kosėjimu ir čiaudėjimu, taip pat paviršių, kuriuos lietė kiti, lytėjimu. Taigi, užuot sprendę apie bet kurio objekto švarą vien pagal išvaizdą, verčiau pagalvokime, kas iš tiesų dedasi ant jo paviršiaus.

„Purvinas“ nebūtinai reiškia „pilnas mikrobų“

Pagrindiniai infekcijų šaltiniai, su kuriais tenka susidurti namuose ir kitur, yra kartu gyvenantys arba dirbantys žmonės, perkamas maistas, taip pat gyvūnai augintiniai, o ne elementarus purvas. Taigi, didžiausia rizika kyla tada, kai atliekame kokius nors veiksmus, leidžiančius sklisti nuo šių šaltinių plintančioms infekcijoms.

Tarkim, virtuvinis stalas gali būti net lipnus arba trupiniuotas, tačiau jei nedėjote ant jo žalios mėsos, gausybės kenksmingų mikrobų ant jo veikiausiai nėra. Kita vertus, jei koks nors peršalęs žmogus lietė jūsų durų rankeną arba šviesos jungiklį, matyt, verta pagalvoti apie dezinfekavimą.

Tvarkydamiesi nepamirškite apie tikslingą higieną

Norėdami užkirsti kelią išties pavojingų mikrobų plitimui, laikykitės tikslingo higienos kūrimo principo. Supraskite, kad būtina sutraukyti infekcijų plitimo grandinę, todėl aukštos rizikos namų zonas reikia reguliariai švarinti antibakterinėmis priemonėmis, o prireikus ir balikliu.

Kritiniams tokios priežiūros reikalaujantiems objektams paprastai priskiriami rankomis liečiami daiktai (tarkim, durų rankenos, šviesos jungikliai), sąlytį su maistu turintys paviršiai (indai, įrankiai, pjaustymo lentelės), taip pat, žinoma, šluostės ir kempinėlės, kuriomis plauname ir valome nešvarumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)