Magnetiniai laikikliai

1954 m. Johnas Wheatley užpatentavo magnetus, kurie buvo skirti tam, kad ant vertikalių metalinių paviršių prilaikytų lengvus daiktus, pavyzdžiui, popieriaus lapelius. Tuo metu ant šaldytuvų buvo įprasta kabinti popierinius raštelius ir įvairiausias dekoracijas – žurnalų iškarpas, nuotraukas, piešinius. Visa tai prie šaldytuvo buvo tvirtinama lipnia juostele, tačiau toks klijavimo būdas buvo ne itin dailus, nepatogus ir nepatikimas. Taigi J. Whitley idėja pasirodė esanti labai paklausi, rašo tonkosti.ru.

Magnetinės raidės

Medžiagą, iš kurios gaminami dauguma šiuolaikinių magnetų, XX a. 7-ojo dešimtmečio viduryje išrado profesionalus liejikas Samas Hardcastle`as. Tuo metu kaip mokymo priemonės buvo plačiai naudojamos plastikinės raidės ir skaičiai su prie jų priklijuotais magnetais. Stambios pramonės įmonės pavedė S. Hardcastle`ui sukurti visiškai magnetinius skaičius ir raides, kuriais būtų galima pakeisti plastiko gabaliukus su magnetais.

Išradėjas sumaišė geležies dulkes bei vinilą ir taip gavo magnetus, kurie daug geriau laikėsi prie paviršių. Iš šio įmagnetinto plastiko S. Hardcastle`as gamino įvairių spalvų ir dydžių raides, prie savo magnetų pridėdavo įvairiausius žodžius bei logotipus, o vėliau sukūrė magnetukus visoms JAV valstijoms.

Magnetai su animacinių filmų herojais

Dekoratyvinių magnetų, skirtų buitiniams prietaisams papuošti, idėja kilo Williamui Zimmermanui iš Misūrio valstijos. 1973 metais jis užpatentavo šią idėją ir pradėjo gaminti magnetinius suvenyrus – „Disney“ animacinių filmų personažus bei gyvūnų figūrėles.

Dabar jie buvo naudojami ne tik kaip laikikliai – šie mieli maži daikčiukai paslėpdavo buitinių prietaisų įbrėžimus ir kitus pažeidimus.

Jau pirmaisiais metais jie tapo neįtikėtinai populiarūs: vaikų prašymu tėveliai tiesiog iššlavė animacinius magnetukus iš parduotuvių lentynų. Vėliau buvo pradėta gaminti magnetukus su roko žvaigždžių atvaizdais, logotipais ir net religine atributika.

Išmanūs prietaisai su magnetais

Šiandien plinta išmanūs, magnetais tvirtinami prietaisai, primenantys apie maisto produktų galiojimo pabaigą, nustatantys maisto gaminimo laiką ar rodantys kambario temperatūrą. 2006 metais Švedijos mokslininkai išrado magnetus su LCD ekranais, kuriuose galima palikti trumpus įrašus. Tačiau populiariausi vis tiek išlieka klasikiniai magnetukai su paveikslėliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją