Šiam dažymo būdui geriausia rinktis nevirtus baltus kiaušinius. Ant jų geriau matosi lapų antspaudas ir labiau kontrastuoja spalvos. Kuo labiau bus karpyti žolynų lapeliai, tuo margutis bus gražesnis.

Kiaušiniams dažyti itin tinka kiaulpienių, garšvų, žliūgių, builių, vėdrynų lapai, žibuoklių, paukštpienių, plukių lapai ir žiedai. Skinamų žolių lapeliai turi labai gerai priglusti ir prisispausti prie kiaušinio lukšto. Todėl, pavyzdžiui, šalpusnio žiedai tam netinka – antspaudas išsilies ir vietoje gražaus žiedelio, ant margučio liks tik blanki dėmė.

Priskynę žolynų, pamerkite juos į vėsų vandenį, kad sudrėktų visi lapai. Šlapi lapeliai geriau prisispaudžia prie lukšto.

Dažant margučius su žolynais galima panaudoti ir svogūnų lukštus. Kuo įvairesnių spalvų svogūnų lukštų turėsite, tuo margučiai bus spalvingesni, nes raudoni ir gelsvi svogūnai kiaušinių lukštą nudažo skirtingai.

Jums taip pat prireiks tvirtos nailoninės ar kaproninės medžiagos. Tam itin tinka plonos kojinės. Medžiagą reikia sukarpyti maždaug 10 centimetrų pločio kvadratėliais.

Taigi, imame medžiagos gabalėlį ir sudrėkiname vandenyje. Dedame sušlapinto svogūno lukštą, ant jo klojame žolynų lapelius ar žiedus.

Ant tokio patalo dedame kiaušinį, dar žolynų ir aprišame, žiūrėdami, kad žolynai ir svogūno lukštas tolygiai dengtų būsimą margutį. Audinys apglėbti kiaušinį turi labai tampriai. Jei dažote kartu su vaikais, pagelbėkite jiems, nes kartais atsitinka įvairių „mažų nelaimių“.

Taip „supakuotus“ kiaušinius dedame į verdantį vandenį su kiaušiniams skirtais dažais. Maža gudrybė – kad apsaugotume kiaušinius nuo skilimo, į vandenį įpilkite šaukštą acto. Kiaušiniai verdami 10 minučių, o paskui spėriai atvėsinami lediniame vandenyje.

Dar šiltus išvaduojame iš žolynų ir svogūno lukšto patalų atsargiai pavalydami, kad nenutrintume dažų (dažniausiai jie nebūna iki galo užsifiksavę).

Atvėsusius margučius patepkite kruopele sviesto ir gerai nublizginkite skudurėliu. Jūsų margučių spalvos ir žolynų ornamentai dar labiau išryškės!