Sendintas stilius nesitraukia

„Vintažas, vintažas ir dar kartą vintažas“, – taip niekur nesitraukiančią tendenciją pristato salono atstovė Rima Rūtalienė. Pasak jos, šiuo metu dominuoja sendinti kilimai, nesvarbu ar tai būtų klasikinio, ar industrinio stiliaus, geometrinių ar gėlių rašto darbas, jis būtinai turi būti sendintas. Ši tendencija vyrauja ir naujausiose kiliminių dangų kolekcijose.

„Šiuo metu dominuojantis vintažinis stilius pasižymi tos pačios spalvos perėjimais, taip sukuriamas reljefinio - kelių lygių - paviršiaus įspūdis. Vintažinio stiliaus kiliminė danga gali būti įvairių paviršiaus struktūrų: kilpinė, austa, kirpto pluošto,“ - pasakoja kiliminių dangų ekspertė Aušra Simanaitytė.

Kita tvirtas pozicijas laikanti tendencija – grafiniai elementai - įvairūs dryžiai, laužtinės kreivės, geometrinės figūros. „Patchwork“ stiliaus kilimai (past. durstinis iš skiaučių) parodoje taip pat buvo dažnai sutinkami eksponatai. Tik šiemet jie pristatomi bendroje kombinacijoje su jau minėtu sendintu stiliumi.

„Kiliminės dangos dizainas neapsiriboja vien tekstilei būdingais raštais. Čia dažnai imituojamas betonas, medžio rievės, medinės lentos, akmuo, marmuras ar net keraminės plytelės“, – teigia A. Simanaitytė.

Metas sintetiniam pluoštui

Šiais metais ant pjedestalo galima drąsiai statyti šenilo audinio kilimus, kurie yra idealus pagrindas įvairiausiems raštams. Šie kilimai dažniausiai yra gaminami iš medvilnės, vilnos, sintetinių pluoštų. Žmonės juos mėgsta, nes jie yra žemesnio plauko, lengvi, nereikalauja didelės priežiūros.

„Pastebime, kaip sparčiai vystosi ir populiarėja sintetinių kilimų pramonė. Dabar populiaru poliesterio pluoštą maišyti su vilna ar kitomis natūraliomis medžiagomis, kadangi poliesterio siūlas suteikia kilimui subtilaus blizgumo ir puošnumo,“ - patirtimi dalijasi R. Rūtalienė.

Kalbant apie kiliminę dangą, jau kelis metus išlieka itin populiarios švelnios kaip šilkas, pastelinių spalvų, žvilgančio ir itin komfortiško sintetinio pluošto kiliminės dangos. Tokios dangos pluoštas keičia atspalvius esant skirtingam apšvietimui bei vaikštant – sukuria „šešėliavimo efektą".

Pasak eksperčių, natūralus pluoštas taip pat niekur nesitraukia. Tačiau be vilnos, šilko, medvilnės, atsiranda ir kiek netradiciniai pasirinkimai – viskozės, kanapių, bananų medžio, bambuko, sizalio pluošto kilimų dangos ir kilimai.

Naujas žvilgsnis į klasiką

Šiemet itin didelio dėmesio sulaukė pramoninio audimo klasikiniai kilimai. Įspūdingiausius eksponatus pristatė Irano gamintojai. Jų kilimai išsiskiria labai dideliu tankumu, itin ryškių spalvų rytietiškais raštais, glotniu šilko efektu, kurį dažnai sukuria audimui naudojamas poliesterio pluoštas.

Rožinės ir melsvos iškilimas

Pagrindinėmis spalvomis išlieka pilka, muskato ir balintos kavos atspalviai, kuriuos itin pagyvina šių metų favoritės – dangaus žydra, persiko ar taip vadinamoji rožinė kvarco spalva. Taip pat pastebima, kad sparčiai populiarėja sodresnės, ryškios ar matinės spalvos, pavyzdžiui, citrinos geltona ar baklažano. Neretai tokių spalvų grindų danga tampa pagrindiniu namų akcentu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)