Daugiausia į 30-uką pateko Norvegijos, D.Britanijos ir Lenkijos studentų darbų (po 3). Lietuva, iš kurios konkursui iš viso buvo pateikti 27 projektai, su dviem pusfinalininkais prilygo Italijai, P.Korėjai ir Taivanui, išsiskyrusiam dalyvių gausa.

„Electrolux Design Lab” komisija į pusfinalį atrinko Vilniaus dailės akademijos antro kurso dizaino studentų Barboros Adomonytės „Druskinantį šaukštą“ bei Viliaus Dringelio projektą „Šaldytuvo nosis“.

Vilius Dringelis. Fridge Nose 001

B.Adamonytės prietaisas „Salt Spoon“ (liet. „Druskinantis šaukštas“) leidžia išspręsti problemą, kai vienam iš valgytojų sriuboje (ar kitame skystame patiekale) trūksta druskos ar kito skonio, o kitam rodosi per daug. Šis konceptualus šaukštas, kurio korpusas užpildytas kapsulėmis, suteikia galimybę individualiai dozuoti įvairius skystos konsistencijos pagardus - druską, aliejų, prieskonius ir t.t. Tereikia lytėjimui jautriame ekrane paspausti pliuso arba minuso ženklą, ir šaukštas automatiškai nustatys norimą ingredientų išpurškimo lygį ir, palenkus šaukštą, išpurkš juos smulkiais lašeliais.

Barbora Adamonytė. Salt Spoon

Tuo tarpu V.Dringelio sukurtas prietaisas „Fridge Nose“ (liet. „Šaldytuvo nosis“) rūpinasi šaldytuve laikomo maisto saugumu vartotojui. Tarsi šaldytuvo nosis veikiantis testeris sudarytas iš vyriško delno dydžio pagrindinio prietaiso, tvirtinamo prie šaldytuvo durelių, ir 15 specialių pagaliukų, kuriuos reikia susmeigti į šaldytuve laikomus produktus. Kiekvienas iš jų, analizuodamas produkto molekules, pagrindiniam prietaisui duoda signalą, kad konkretus produktas jau pradėjo gesti ir vartotojui laikas jo atsikratyti.

Šių metų konkurso tema “Patyrimo dizainas” skatino studentus semtis įkvėpimo iš profesionalių kūrėjų – virtuvės šefų, restoranų valdytojų, architektų, interjero ir mados dizainerių, technologijų guru - patirties ir sukurti prietaisus namams, kurie šeimininkams suteiktų įvairesnę jutiminę patirtį.

“Aš manau, kad mūsų sensorinio suvokimo svarba yra nepakankamai įvertinta šiandienos dizaine - pernelyg daug reikšmės teikiama išvaizdai. O kas, jei į dizainą įtrauktume daugiau pojūčių – pavyzdžiui, galėtume užuosti, kas skambina arba pajusti, ką rodo televizorius“, - sakė Henrikas Otto, „Electrolux“ globalaus dizaino vyresnysis viceprezidentas.

Dauguma iš į geriausiųjų trisdešimtuką atrinktų koncepcinių prietaisų yra skirti naudoti virtuvėje ir ne vienas iš jų praturtintas garso technologijomis. Pavyzdžiui, gėrimų matuoklis „Melodi“ (aut. Elena Sitnikova, Kanada) išpiltą skysčio kiekį leidžia įvertinti ne po fakto, o proceso metu skleisdamas atitinkamus garsus; išmanusis plaktuvas (aut. HwaJin Ock, P.Korėja) plakimo metu garso pagalba leidžia pajusti plakinio faktūrą – nuo grubios iki vienalytės; tuo tarpu kitas plaktuvas „Tempo“ parenka ir groja tokios trukmės muzikinį kūrinį, kiek reikia laiko išplakti ar sutrinti kokteiliui, sriubai ar padažui.

„Tide“ maišymo įrankiai (aut. Anne Berit Kigen Bjering, Norvegija) taip pat maisto konsistenciją ir temperatūrą paverčia atitinkamais garsais. Panašiai „elgiasi“ ir išmanioji lėkštė „SmartPlate“ (aut. Julian Karaulani, D.Britanija/Rumunija), kuri identifikuoja ingredientus, parenka natas, harmoniją ir ritmą, pamalonindama ne tik patiekalo ragautojo akis, bet ir ausis.

Taip pat šių metų buitinių prietaisų koncepcijų kūrėjus jaudino ne tik maisto gaminimo proceso („Sensual control“, „Julienne“), bet ir produktų šviežumo bei galiojimo trukmės kontrolės problema. Ją sprendžia ir V.Dringelio „FridgeNose“, ir šaldytuvas su į išorę išlendančiomis lentynomis „Impress“ (aut. Ben de la Roche, N.Zelandija), į stilizuotą medį transformuotas šaldytuvas „Treat“ (aut. Amy Mon-Chu Liu, Australija), kuris siūlo maistą laikyti specialiuose rutuliuose, kurie, pasibaigus produkto galiojimui, tiesiog nukrenta.

Įvairių šalių studentams rūpėjo ir sustiprinti įvairiausius maisto gaminimo ir mėgavimosi juo įspūdžius: pavyzdžiui, prietaisas „Spummy“ (aut. Alexandre de Bastian, Brazilija) gamina ispanų šefo Ferran Adria sugalvotas įvairių skonių ir aromatų valgomąsias putas; aromatizatorius „Airomes“ (aut. Mylene Manon Baillet, Prancūzija) kuria ir maišo įvairiausius aromatus; skaidrus Flambė indas „Fiery“ (aut. Karen I Man Cheong, Italija/Taivanis) leidžia mėgautis ugnies vaizdu; projektorius „Be there“ (aut.Mikus Vanags, Latvija) padeda namuose susikurti norimo restorano ar kitos vietos atmosferą; interaktyvi lempa „Ice“ (aut. Julen Pejenaute, Ispanija) reaguoja į judesius ir sukuria dinaminius ryšius tarp ant stalo esančių objektų, pataria, ką galima pagaminti iš turimų ingredientų ir padeda šeimininkui viso proceso metu; originalios formos kavos aparatą „Memory“ (aut. WenYaoCai, Kinija) galima užprogramuoti taip, kad jis kiekvienam šeimos nariui pagamins mėgstamiausią kavą atpažindamas jį pagal rankos atspaudą.

Taip pat pusfinalininkai sukūrė keletą drabužių priežiūros prietaisų, pavyzdžiui, skalbyklę-lanką „Hula Washer“ (aut. Sang-soon Lee, P.Korėja), portatyvinį lygintuvą, kuriuo galima lyginti apsivilktus drabužius „Touch“ (aut. Markus Marks, Estija) bei ergonomišką lyginimo lentą su belaidžiu lygintuvu „AhrmaDilo“ (aut. Christopher Carpenter, JAV)

Į „Electrolux Design Lab” finalą, įvyksiantį spalio 25 d., Milane (Italijoje), šiemet bus atrinkti ne kaip įprasta 8, o 10 geriausių darbų – didesnis finalistų skaičius susijęs su šiemet švenčiamu 10-uoju konkurso jubiliejumi. Pirmosios vietos nugalėtojo laukia 5 tūkst. EUR prizas ir 6 mėn. apmokama stažuotė “ Electrolux” globaliame dizaino centre; 2 vietos – 3000 EUR, 3 vietos – 2000 EUR.

Tarptautinis koncepcinių buities prietaisų konkursas “Electrolux Design Lab” kiekvienais metais skelbia skirtingą temą ir baigiasi finaliniu renginiu viename iš Europos miestų: „Išmanusis mobilumas“, Londonas, 2011; „2-asis kosmoso/erdvės amžius“, Londonas, 2010; „Dizainas 90-iai metų į priekį“, Londonas, 2009; „Dizainas interneto kartai”, Ciurichas, 2008; „Žaliasis dizainas”, Paryžius, 2007; „Dizainas sveikai mitybai”, Barselona, 2006; „Ateities dizainas -2020”, Stokholmas, 2005; „Ateities dizainas - 2015”, Niujorkas, 2004; „Vartotojų skatinami sprendimai”, Budapeštas, 2003.

Aukščiausi lietuvių studentų pasiekimai šiame tarptautiniame konkurse buvo 2009 m. (tema „90 metų į priekį“): VDA studentės Inesos Malafej multifunkcinė dušo kabina „Smart Space“ pateko tarp 25 geriausių, o bakalaurės Tomos Brundzaitės indaplovė „Bifoliate“ su kitais 7 geriausiais varžėsi finale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)