aA
Be meduolinių sausainių jau daugelis neįsivaizduoja šventinio Kalėdų laukimo. Jie populiarūs visoje Europoje, ypač šiaurės šalyse – nuo „brunkager“ Danijoje, „pepparkakor“ Švedijoje iki „lebkuchen“ Vokietijoje. Lietuvoje meduoliniai kepiniai taip pat užima svarbią vietą, tačiau mūsuose kur kas populiaresni meduoliniai pyragai.
Lietuviški meduoliai – kokius kepti per šias Kalėdas?
© Shutterstock

Jie nuo seno kepami visoje Lietuvoje ir visuose jos regionuose – šventinis stalas neįsivaizduojamas be medaus torto ir minkšto meduolio. Kaip juos pasigaminti ir ką žinoti apie meduolių tešlą, atsiųstame pranešime spaudai pataria „Malsenos“ kepimo akademijos ambasadorė Sonata Šalkauskaitė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

„Meduoliai – tai žiemos sezono kepiniai, nes jiems naudojamas medus ir šildantys prieskoniai. Meduoliniai kepiniai anksčiau būdavo kepami visą žiemą ir jų sezonas pasibaigdavo tik per Kaziuko mugę, kai būdavo parduodami paskutiniai meduoliai, savo vietą užleisdami riestainiams (beigeliams)“, – pasakoja kulinarinių knygų autorė R. Ničajienė.

Renata Ničajienė
Renata Ničajienė
© Organizacijos nuotr.

Lietuvoje, kaip ir kitose šiaurės Europos šalyse, meduoliai išpopuliarėjo dėl to, kad medus – labai populiarus ingredientas.

„Meduoliams būdinga tamsi spalva, savitas aromatas, kurį suteikia medus ir prieskoniai. Tačiau ne mažiau svarbūs ir meduoliams reikalingi miltai. Jie gali būti kepami tik iš kvietinių miltų, tačiau anksčiau šie dažnai būdavo maišomi ir su ruginiais. Jei dalis kvietinių miltų pakeičiama ruginiais, gaunami trapesni, ne taip greit sudžiūstantys meduoliai. Iš ruginių miltų kepti meduoliai būna drėgnesni, aromatingesni, ilgiau išlieka švieži“, – teigia S.Šalkauskaitė.

Meduolis
Meduolis
© Organizacijos nuotr.

Meduolių tešla gali būti kelių rūšių: kietesnė ir kočiojama, taip pat minkšta ir plikyta.

„Kieta meduolinė tešla dažniausiai pernakt laikoma šaldytuve, tuomet tik formuojama ir kepama, dažniausiai iš jos kepame sausainius. Minkšta meduolių tešla kitokia – joje mažiau miltų, daugiau – riebalų, kiaušinių ir cukraus. Minkštieji meduoliai dar vadinami biskvitiniais. Plikyta meduolių tešla pasižymi tuo, kad jai pagaminti reikia pasiruošti specialų skystį iš tirpintų riebalų, medaus bei cukraus ir jį užvirus užpilti ant persijotų miltų. Po to – greitai išmaišyti masę, kad nesusidarytų gumuliukų, ir tuomet jau galima dėti visus kitus ingredientus. Plikyti meduoliai, dar vadinami medauninkais, būna minkštesni už neplikytus“, – tikina konditerė.

Sonata Šalkauskaitė
Sonata Šalkauskaitė
© Organizacijos nuotr.

Medauninkai – minkšti meduoliniai pyragai, gardinami džiovintais vaisiais: obuoliais, bruknėmis, spanguolėmis, slyvomis, kriaušėmis, avietėmis. Toks minkštas meduolis dažnai yra vadinamas tradiciniu Suvalkijos regiono skanėstu. Forminiai meduoliai, meduoliniai nameliai ir eglutės Lietuvoje atsirado kiek vėliau, juos labiau mėgo pasiturinčios šeimos.

Medaus tortas
Medaus tortas
© Organizacijos nuotr.

„Medaus tortas – nuo senų laikų Lietuvos teritorijoje kepamas kalėdinis kepinys. Senoviškas medaus tortas kepamas iš meduolinės tešlos, kuri yra kieta ir primena meduolinius sausainius. Vėliau šios tešlos lakštais sutepami grietinės ir grietinėlės kremu, gardintu citrinų žievelėmis ir sultimis, bei kelias dienas laikomas šaldytuve, kad subręstų. Kitas populiarus kepinys – tortas „Medutis“ – ruošiamas iš meduolinio biskvito, kuris yra minkštas. Tai kiek kitoks tortas, nes jam nereikia laiko subręsti ir suminkštėti, jis gali būti valgomas iš karto“, – sako R. Ničajienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl COVID-19 virš Europos tvenkiasi juodi debesys: liūdnas pavyzdys jau yra PSO: nekartokime klaidos (79)

Europoje nerimą kelia itin sparčiai plintanti delta koronaviruso atmaina, pirmiausiai aptikta...

Net nežinojęs apie baudą, sulaukė antstolių pinigų nuskaitymo: sako jokių įspėjimų negavęs (22)

Kaunietis Artūras sakosi likęs nemaloniai nustebintas, kai vieną dieną antstoliai nei iš šio,...

Neišnaudotų progų specialistais tapę ispanai Euro 2020 turnyre dar kartą sužaidė lygiosiomis (53)

Europos futbolo čempionate vis dar be pergalių lieka Ispanijos nacionalinė ekipa. Šeštadienį E...

Lietuvoje temperatūra kils net iki +34: sinoptikai skelbia, kada tikėtis lietaus (1)

Sekmadienį rytas vėl išauš šviesus, giedras ir labai šiltas. Po vidurdienio debesų kiek...

Vaidas Mikaitis | D+

Pokalbis su baltaruse lietuvį pribloškė: aš geriau savo nuogos nuotrauką atsiųsiu nei kalbėsiu apie politiką (2)

Apie Baltarusiją dabar šneka visi kas netingi. Ir net tie kas tingi irgi šneka, nes kitaip...

Ieškomiausių nusikaltėlių sąraše figūravęs lietuvis įkliuvo po 13 metų slapstymosi, bet teisingumo laukia laisvėje kaltinamas nugirdytos paauglės išprievartavimu (93)

Prieš 14 metų iš Lietuvos sprukęs Evaldas R. ilgą laiką figūravo labiausiai ieškomų...

Jogintė Užusienytė | D+

Jeigu su antra puse miegate atskirai, sukluskite: tai apie jūsų santykius pasako daugiau nei galvojate (2)

Miegoti kartu ar atskirai? Turbūt retai tenka išgirsti tokį klausimą svarstančią sutuoktinių...

Rezultatyviausiame Euro 2020 trileryje Vokietija įveikė titulą ginančius portugalus (169)

Europos futbolo pirmenybėse rezultatyviausias rungtynes sužaidė vieni iš F grupės favoritų....

Tris vaikus auginanti Inga apie jos šeimai lemtingą vakarą: tuo metu net negalvojau, kad tai bus pradžia viso to, ką dabar turiu (35)

Klaipėdiečiais Inga ir Vitalijus Gargasai – Delfi ir varškės sūrelių „ Magija “ bei...

Padidėję limfmazgiai gali signalizuoti apie rimtas ligas – vienoje vietoje jie ypač pavojingi (15)

Vienas iš gana dažnų ligos požymių yra padidėję limfmazgiai . Juos dažniausiai bandome...