Keli liaudiški patarimai
Paprastai daugiausia sulaukiame pomidorų, moliūgų, agurkų augintojų klausimų. Šį kartą pasidomėta pupelėmis. Daugelis atsakys, kad šitą daržovę labai lengva auginti, – pasėjai ir lauk derliaus, kuris subręsta labai greitai. Pastaruoju metu, kai gausu pupeles puolančių ligų, kokybišką derlių gauti nelengva.
Prieš sodinimą pupelėms skirtą dirvožemį nupurkškite asiūklių nuoviru – sumažės rūdžių plitimas pasėlyje, o pupelėms augant – degulių plitimas. Pupelės paprastai sėjamos ievoms baigiant žydėti, tuomet jau galima pasirinkti ir šviežių asiūklių, bet nuovirui tinka ir džiovinti. Kilogramą žalios žolės ar trečdalį tiek džiovintos užpilkite 10 litrų vandens ir po paros pavirkite apie 20 minučių. Atvėsinus, nukošus ir atskiedus santykiu 1:5, nupurkšti šiuo nuoviru.
Pupelių ligos rečiau plis, daugiau ir didesnių pupelių prigliaudysite, jei augalus pasėsite rečiau. Derlius sveikesnis bus, jeigu prieš sėją pupeles pusvalandį pamirkysite 60 laipsnių temperatūros vandenyje. Tai liaudiški patarimai.
Daržininkystės specialistai rekomenduoja tręšti kalio trąšomis, kai jų augalui trūksta, lapai nusėti geltonomis dėmėmis, apnikti grybelinių ligų. Tokių dažname darže pamatysi.
„O kas yra geros pupelės? Kiekvienam savaip. Manau, kad gerumas priklauso nuo to, kokios yra mėgstamos. Man labai patinka margos, juodos, spalvotos pupelės. Kuo margesnės, tuo geriau. Visai nesvarbu, kad sriubą padaro murziną. Jų grožis atperka, net jei nėra derlingos. Naujovės visada domina, kai tik pasitaiko galimybė jų pabandyti – neatsisakau.
Per pastaruosius kelerius metus išbandžiau nemažai pupelių, bet visos buvo vijoklinės. Viena bėda, kad reikia aukštų atramų. ‘Bolotto Lingua Di Fuoco‘ gražios ankštys, margos pupelės. Labai įdomios meksikietiškos, pasiekė 3 metrų aukštį, prie obels pasodinome, tai lipo į ją. Labai derlingos, ankščių gausybė, plačios. Įdomiausia, kad ankštyje nedaug pupelių, dar tuose tarpuose būtų tilpę.
‘File‘ patiko, tik padžiūvus ankštims sunku buvo iškrapštyti, nes visą ilgą ankštį sudarė pupelės – viena prie kitos.
Kai kurias šių veislių buvo galima naudoti kaip šparagines, bet kadangi mes šparagines sodiname žemas, žaliomis ir baltomis ankštimis, šitas lukštenau ir naudojau kaip paprastas pupeles.
Nesusidūrėme su pupelių kaprizingumu. Žemė šilta, lengva, puri dirva. Gali augti prie medžių, prie kitų atramų, tvorų (čia apie aukštaūges). Žemoms taip pat reikia lengvos žemės.
Tekę auginti ir pupuolių. Jų auginimas nesiskiria nuo pupelių“, – patirtimi dalijasi augalų kolekcininkė Loreta Ažukienė.
Pastaruoju metu prekybininkai siūlo įvairių preparatų, skatinančių augalų augimą. Jau a. a. Teofilė Pakalniškienė, kurios daržai vieno Tvirtovės gatvės daugiabučio balkone vešėte vešėdavo, patartų: „Pasigamink, vaikeli, karklų vandens, ir tavieji augalai tokie bus.“
Karklų vanduo – natūralus augalų augimo ir vystymosi stimuliatorius. Saujelę jaunų karklų šakelių pasismulkini, suberi į stiklainį, užpili verdančiu vandeniu, parą palaikai, tada įpili dar tiek vandens, kiek jo jau yra, ir turi nuostabią priemonę augalams stiprinti, grybelinėms ligoms atbaidyti.
Radau ir mokslinį paaiškinimą: karklų žievėje yra salicilo – natūralaus gamtinio stimuliatoriaus. Jis skatina sėklas įsišaknyti, persodintus daigus prigyti, ypač reikalingas tuomet, kai augalas dauginamas dalijant šaknimis.
Laikas daiginti bulves, riešutus
Daržininkai primena, kad metas daiginti bulves ankstyvajam derliui. Tai nėra sudėtinga: parinkti ir išimti iš rūsio vidutinio didumo bulvių, sudygusius daigus nulaužti, sudėti į dėžes 2–3 gumbų sluoksniu ir laikyti šviesoje. Kartą per savaitę apžiūrėti, apversti. Maždaug per mėnesį jos užaugins šakneles ir daigus, o tuomet rasis ir šilumos. Pasodintos daigintos bulvės greičiau auga ir duoda derlių.
Norintiesiems egzotikos primename, kad ketvirtadieniais Jotvingių turguje galima įsigyti mėlynųjų bulvių sėklos. Jų atvežantis Birštono savivaldybės ūkininkas Valdas pirkėjams negaili patarimų. Neįprastos spalvos bulvės skanios, bet cepelinų iš jų vienų neišsivirsi, nebent pridėsi krakmolo. Mėlynosios bulvės jo neturi.
Riešutus geriausia dauginti atžalomis – anksčiau sulaukiama derliaus. Reginai, turinčiai riešutų ir ketinančiai iš jų užsiveisti lazdynų miškelį, patarimų nestokojo Juozas Zubrus iš Alytaus seniūnijos: „Balandžio pradžia tam tinkamiausias metas. Sudėkite riešutus į stiklainį ir užpilkite upelio ar lietaus vandeniu, kad apsemtų. Dvi paras juos taip laikykite kambario temperatūroje, ryte ir vakare pakeisdami vandenį. Išmirkusius dvi savaites daiginkite drėgname smėlyje (vazone su skylutėmis). Rasis daigeliai, o pasodinus 7 centimetrų gylyje jie išlįs po dviejų ar trijų savaičių ir iki rudens užaugs iki 15 centimetrų.“
Ne visos daržovės bijo šlapdribos
Jei dar nepasėjote svogūnų, šio darbo nevilkinkite. Iš mažos juodos sėkliukės galima užsiauginti net per pusę kilogramo sveriančių ropelių. Iš sėklų sodinamų svogūnų vegetacinis periodas ilgesnis, juos reikia sėti nors mėnesiu anksčiau negu iš sodinukų ar daugiagalvius.
Iš anksto reikia numatyti ir paruošti lysvę vasariniams česnakams, kurių vegetacija taip pat ilgesnė. Mano brolienės suvalkietės ne tik pasodintas vasarinių česnakų lysves, bet ir daugiagalvius svogūnus ne viena šlapdriba grūdindavo, užtat derlius būdavo nuostabus. Sodina tik dideles česnako skiltis, pamirkytas rožiniame kalio permanganato tirpale. Rožinės spalvos tirpalas apsaugo nuo grybelinių ligų. Mažų, vidurinių skiltelių ji nesodina. Aš sodinu ir mažytes, o rudenį gėriuosi užaugusiu kiek mažesniu vienskilčiu kaip svogūnas česnaku. Kas vengia chemijos, svogūnus ir česnakus tepamirko pelenų tirpale.
Žirniai nėra jautrūs žemai temperatūrai, po lietingo periodo šiek tiek pradžius dirvožemis – ir jau galima jų pasisėti. Jei norite dažniau turėti šviežių, po truputį sėkite kas dvi savaites. Anksti pasėtus mažiau puola kenkėjai, užauga geresnis derlius.
Balandžio pabaigoje atvirame grunte galima sėti morkų, špinatų, ridikų, pupų, ankstyvųjų kopūstų. Aš ne tik ankstyvųjų kopūstų, bet ir kitokių dalį sėju tiesiai į gruntą. Pastebėjau, jie dažniausiai pasiveja pasodintus daigais.
Pradedantieji daržininkai dažnai nežino, kaip giliai sėti sėklas. Taisyklė paprasta: visi augalai sėjami maždaug keturių sėklų, sudėtų viena ant kitos, gylyje.
Sugrąžintos tikros senovinės ropės
Neseniai atradau įdomią daržovę ropę. Ją galima pagraužti, galima kepti, virti, troškinti. Senovėje ji buvo pagrindinė daržo kultūra. Kaip teigia gamtinės žemdirbystės ir senovinių augalų puoselėtojas Saulius Jasionis, senovėje nebuvo jokių jos veislių, iš tų pačių sėklų dygo įvairių spalvų šakniavaisius auginantys augalai, įvairaus tamsumo rudos, geltonos, vyšninės, dvispalvės. Tos senovinės ropės ėmė ir neliko net Rusijos mokslinėse įstaigose, šioje šalyje ropė buvo neatsiejama kultūros dalis. Manoma, kad jas išstūmė bulvės, nors ropės mūsų organizmui nepalyginti naudingesnės už bulves, jose nėra krakmolo.
Pasak S.Jasionio, tikros senovinės ropės vis dėlto buvo rastos Suomijoje, atvežtos ir padaugintos. Turėtume dėkoti tiems žmonėms, kurie prie to prisidėjo ir sugrąžino į Lietuvą vieną vertingiausių jos žemės ūkio kultūrų. Ropės šalčio nebijo, galima per žiemą palikti lysvėje, bet priminsiu, kad graužikai ropes labai mėgsta.
Buvau susižavėjusi margainiu, su meile jį sodinau, bet išėjo tik dėl grožio. O toks vaistas jo sėklos! Neišmąsčiau, kaip iš jo ežiukiškų dėžučių jas išsiimti.
Seną taisyklę – geriau mažesnį kiekį prižiūrėti kruopščiau negu didesnį bet kaip – kiekvieną pavasarį pamirštu ir savo daržą praturtinu keliolika naujų augalų. Šiemet jame augs daržinės balandūnės. Jos pasižymi baktericidinėmis savybėmis, o jauni lapeliai ir salotoms tinka, teko valgyti iš šio augalo pagamintų gardžių šaltibarščių. Kaip daržo karalienė – krūminė perilė, bazilikų pakaitas, labai paskaninantis salotas. Kaip praeiti pro jos sėklas parduotuvės lentynoje?
Alytuje viešėję „Žolinčių akademijos“ nariai pavaišino darželinių žiomenių arbata. Patiko, jau susiradau sėklų. Bandysiu auginti artišokų. Mėgstu anyžių kvapą, dar pernai pasodinau pankolinių kinmėčių, šiemet jau galėsiu aktyviau jų lapelius skabyti. Mano vaistažolė – ir pipirinė mėta. Senoliai dzūkai sakydavo, kad šis prieskonis išvaro blogą namų energiją. Jų dėdavo prie sergančio žmogaus, kad sparčiau pasveiktų.
Apie šafranus ir kaparėlius
Siūlyčiau kiekvienam daržininkui nepamiršti lysvių galuose pasisodinti serenčių, kanapių, nasturčių, medetkų – šie augalai geri kaimynai visoms daržovėms, labai pagyvina daržą. Apie jų sveikatinimo galias nekalbėsiu, geriau pateiksiu Sigučio Obelevičiaus, augalų kolekcininko ir žinovo, pastebėjimų.
Šio biologo teigimu, sudžiovinti medetkų žiedai, primenantys liežuvėlius, gali būti naudojami kaip brangiųjų šafranų pakaitas. Vietoje šafranų tinka geltonųjų viendienių džiovintos piestelių purkos. Džiovintų šios veislės viendienių žiedų savitas kvapas, jų beriama į sriubas, labiausiai tinka prie ryžių. Medetkų kvapo nemėgsta kolorado vabalai. Pagal S.Obelevičių, užsimezgusias nasturčių sėklas galima marinuoti ir naudoti kaip aštrų prieskonį vietoje kaparėlių.
Jau ruošiantiems lysves savo daržams išsakysiu vieną svarbų S.Jasionio patarimą – daržą saugokime nuo vėjų, tai viena svarbiausių derlingumo sąlygų. Oro judėjimą pažeme stabdo ir atitinkamas lysvių išdėstymas. Didesniame darže profesionalas pataria vengti ištisinių ilgų koridorių – lysves siūlo išdėstyti netaisyklingai, kad vėją stabdytų. Kuo daugiau vietos numatyti žydintiems dekoratyviniams ir prieskoniniams augalams, nuo kurių kiekio labai priklauso daržo sveikata. Ir dar vienas jo aukso vertės patarimas – niekada nelaikyti tuščios žemės. Stengtis toje pačioje vietoje sėti tris derlius: pirmąsias sėjas – maistui, paskutinę – dirvai, žalieną apariant.
Žemės ritmu
Vis daugėja žmonių, kurie žemės ūkio darbus derina su Žemės ritmu, tikėdami, kad daug lemia Mėnulio padėtis Zodiako ženkle. Kas auga virš žemės – pomidorai, agurkai, salotos, žirniai – jie sėja ir sodina per priešpilnį, kas auga žemėje – morkos, ridikai, burokai – per delčią. Tokios žemdirbystės žinovų įsitikinimu, augalai prastai dygs ir skurs pasėti tą dieną, kai keičiasi Mėnulio fazės. Agurkai sėjami trečią dieną po jaunaties – tada greitai auga. Pasėti per pilnatį geriau mezga, netuščiai žydi. Svogūnai, kad nebūtų žyduoliai, sodinami per delčią. Burokai, pasėti per jaunatį, užaugins vešlius lapus, o esant senam Mėnuliui – geras šaknis.
„Aš Mėnulio kalendoriumi nesivadovauju, esu įsitikinusi, kad žmogaus rūpestis, meilė, padorumas viską lemia“, – bando įtikinti daržininkė mėgėja senjora Jadvyga.
Sutikčiau su ja, tik kaip tada suprasti seną teiginį – jis turi gerą ranką, kad ir ką įkištų į žemę, tas veši? Gal savais pavyzdžiais paaiškintumėte jūs?
Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!