Šiais klausimais pataria portale novate.ru skelbiamos publikacijos autoriai.

Lietaus vandens panaudojimo galimybės

1. Laistymas

Kad darže bei sode augantys augalai vešėtų ir duotų dosnų derlių, jiems būtinas vanduo. Drungnas statinėje sukauptas vanduo – tiesiog idealus variantas, kadangi šaknų šaldymas daugeliui kultūrų nerekomenduotinas. Dėl šios priežasties laistyti daržo tiesiai iš šulinio pasemtu vandeniu nereikėtų.
Renkant lietaus vandenį pavyksta sukaupti jo rezervą, todėl netenka eikvoti kitų šaltinių. Taigi, pasistenkite apsirūpinti tokiu skaičiumi konteinerių (statinių ir kt.), kad juose sukaupto vandens pakaktų bent perpus laistymo poreikiui patenkinti.

Laistyti skirto vandens švarai nekeliama jokių reikalavimų, todėl vargti su filtravimu nėra jokios prasmės, nebent norėtumėte įsirengti purškiamojo laistymo sistemą.

2. Techniniai poreikiai

Lietaus vandenį galima panaudoti automobiliui, plytelėmis išklotiems plotams, sodo takeliams, pastatų fasadams, grindims plauti. Jo kuo laisviausiai galima pripildyti net ir klozeto bakelį. Vis dėlto tokiu atveju iš vandens būtina pašalinti šiukšles ir pastebimas priemaišas, kad jos nesubraižytų ir nesupurvintų plaunamų paviršių.

3. Buitinis panaudojimas

Kuo artimesnis žmogaus santykis su vandeniu, tuo tas vanduo turi būti švaresnis. Lietaus vandeniu galima skalbti, o kadangi jisai minkštas, pavyks sutaupyti skalbimo miltelių. Lietaus vanduo tiks ir pirčiai arba lauko dušui, po kuriuo malonu palysti kaitrią dieną. Tokiu atveju vandens statines rekomenduojama užkelti ant pakylų.

Plautini lietaus vandeniu indų, jo gerti, jame maudytis ir juo praustis negalima. Atminkite, kad tik per daugiapakopę valymo sistemą pratekėjęs vanduo laikomas saugiu žmogaus organizmui. Taigi, kad sau nepakenktumėte, vartokite vandenį iš vandentiekio, šulinio arba parduodamą buteliais.

Lietaus vandens rinkimas: parengiamieji darbai

1. Stogas

Paprasčiausia vandens prisirinkti nuo stogo, nes jo šlaitai yra puikiausiai tam tinkami. Svarbiausia, kad jie būtų pasvirę bent dešimties laipsnių kampu. Jei surinktą lietaus vandenį ketinate naudoti tik augalams laistyti ir kam nors plauti, medžiagos, iš kurių pagaminta stogo danga, jokios reikšmės neturi. Svarbu tik, kad dangos sudėtyje nebūtų toksinių komponentų, kadangi jie gali apnuodyti laistomas kultūras ir taip sukelti grėsmę jūsų sveikatai. Pačia saugiausia medžiaga laikomos keraminės čerpės, bet tik neapdorotos chemiškai.

2. Nutekamasis latakas

Ant stogo esantis vanduo patenka į nutekamąjį lataką, o tada lietvamzdžiais nuteka žemyn. Taip „keliaujantį“ vandenį labai patogu surinkti į kokį nors rezervuarą. Nutekamasis latakas turi būti pasviręs ne mažiau kaip 10 laipsnių kampu, o apsisprendžiant dėl jo skersmens, derėtų atsižvelgti į vietos kritulių vidurkį ir rinktis kiek platesnį. Privalote patikrinti, ar vanduo tikrai patenka į lataką, užuot tekėjęs pro šoną, – tai vienas dažniausių visos konstrukcijos defektų. Iš viršaus lataką patartina uždengti tinkleliu, kad į jį neprikristų lapų ir kitokių stambių šiukšlių.

3. Lietvamzdžiai

Lietvamzdžius reikėtų sumontuoti namo kampuose arba ne didesniu kaip dešimties metrų atstumu vieną nuo kito. Viršuje rekomenduojama sumontuoti piltuvo formos elementą. Vidutinis gaminio skersmuo – 8–10 centimetrų, tačiau jį renkantis derėtų atsižvelgti į vietovės kritulių vidurkį. Lietvamzdžius reikia montuoti per 5–7 centimetrus nuo sienos. Jei siena su iškyšomis ar karnizais, galima panaudoti specialias lenktas detales.

Labai svarbu, kad medžiaga, iš kurios pagaminti lietvamzdžiai ir latakai, būtu atspari vietovėje vyraujančioms oro sąlygoms ir reguliariam vandens poveikiui.

Norint, kad surenkamas vanduo būtų gerai išvalomas, reikia sumontuoti specialų vožtuvą, praleidžiantį pirminį srautą.

Vandens kaupimo indai

Antras žingsnis – pagalvoti, kur bus renkamas vanduo, ir pasiruošti atitinkamus indus. Lietaus vandenį galima kaupti kokiuose nors rezervuaruose arba funkciniuose filtravimo konteineriuose. Indai gali būti 50–200 litrų talpos. Gerai, jei indai bus pagaminti iš maisto klasės medžiagų (t. y. tokių, kurios, nesukeldamos jokio pavojaus, gali sąveikauti su žmogaus vartojamu maistu), kadangi jos yra ekologiškesnės. Vienas iš variantų – maisto klasės plastiko indai.

Taip pat gana populiarūs iš nerūdijančiojo plieno pagaminti, emaliuoti ir nudažyti metaliniai rezervuarai. Medinės statinės ir keraminiai indai naudojami vis rečiau, juolab kad daug vandens į juos paprastai netelpa.

Svarbus vaidmuo atitenka vandens rezervuaro spalvai. Pavyzdžiui, tamsiame bake vanduo greičiau sušyla. Jei indo paviršius atspindimasis, įvyksta priešingai – vanduo ilgiau apsaugomas nuo įšilimo. Kaip jau suprantate, pasirinkimą lemią vandens panaudojimo tikslas. Tarkime, lauko dušui norisi kuo šiltesnio vandens, o laistymui tiks ir šiek tiek įšilęs.

Ilgėliau laikyti galima tik šaltą vandenį, kadangi veikiant saulei jame gali imti veistis bakterijos. Vandens kaupimo indus reikia pastatyti po kiekvienu lietvamzdžiu, be to, nutarti, kokiu tikslu bus naudojamas konkrečiame inde kaupiamas vanduo. Konteinerius būtina uždengti dangčiu arba užtiesti tinkleliu, kad į renkamą vandenį neprikristų stambių šiukšlių.

Kur statyti indus

Rezervuarus galima pastatyti po stogu, ant pakylų, rūsyje, virš lauko dušo arba įkasti į žemę. Būtina pagalvoti apie vandens perpylimo sistemą, kitaip, rezervuarams prisipildžius iki viršaus, vanduo ims lietis per kraštus, todėl tam tikrą dalį jo prarasite. Patartina įrengti lietaus kanalizaciją arba drenažo sistemą. Beje, drenažas yra būtinas bet kokiu atveju.

Nepamirškite, kad vandens kaupimo induose tikrai susikaups nuosėdų, todėl vandenį semkite ne iš giliai, o nuo paviršiaus, kad jis nesusidrumstų. Jei norite, kad vanduo būtų švarus, palaukite, kol jis nusistovės viename inde, o tada atsargiai ir neteliūskuodami perpilkite į kitą indą.

Vandens kaupimo indų priežiūra daug pastangų nepareikalaus. Tiesiog kelis kartus per sezoną kruopščiai išplaukite juos sodos tirpalu, be to, periodiškai valykite tinklelius, filtrus ir latakus.
Dar vienas rinkti lietaus vandenį planuojančius žmones paprastai neraminantis klausimas – ar kartais neužsiveis uodų. Atminkite, kad kiaušinėlius vabzdžiai deda stovinčiame vandenyje, todėl jei kiaurą vasarą statinė prastovės atidengta, uodų tikrai prisiveis. Tačiau jeigu rezervuarą uždengsite, iš jo nuolatos semsite vandenį, taip jį išjudindami, uodai neturės jokių šansų. Taigi, galite drąsiai užsiimti lietaus vandens rinkimu ir efektyviai taupyti tą, kuris atiteka vandentiekiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)