Interjero dizainas - tai interjero erdvės patyrimo formavimo procesas manipuliuojant erdvėmis ir paviršiais. Nepainioti su interjero dekoru - be tradicinio dekoro, interjero dizainas remiasi aplinkos psichologija, architektūra ir produktų dizainu.

Interjero dizaineris - asmuo, kuris laikomas interjero dizaino srities profesionalu arba į kurio darbo dalį įeina interjerų kūrimas. Interjero dizainas yra kūrybinė praktika, kuri analizuoja programinę informaciją, įtvirtina koncepcinę kryptį, tobulina dizaino kryptį, kuria grafinę komunikaciją.

Dabar, kai jau aišku, kas yra interjero dizainas, keliaukime toliau ir sužinokite naujų, naudingų dalykų - interjero dizaino principų.

Vieningumas ir harmonija

Interjero dizaineriams yra itin svarbu galvoti apie namus kaip apie visumą: erdves, sujungtas koridorių ir laiptų. Todėl svarbu, kad šias erdves jungtų bendras stilius ir tema. Tai nereiškia, kad visi interjero dizaino elementai turi būti tokie pat, tačiau jie turi derėti tarpusavyje ir papildyti vienas kitą, kad sustiprintų bendrą kompoziciją. Vienas būdų sukurti tokią temą - spalvų naudojimas.

Spalvinės gamos apskritai yra puikus būdas suvienyti skirtingas erdves. Pavyzdžiui, galite pasirinkti tris ar keturias erdves ir panaudoti jas skirtingais atspalviais visuose namuose.

Pusiausvyra

Trumpai pusiausvyra gali būti apibūdinta kaip lygus vizualaus svorio pasiskirstymas patalpoje. Esti trys pusiausvyros stiliai: simetrinis, asimetrinis ir radialinis.

Simetrinis balansas paprastai sutinkamas tradiciniuose interjeruose. Jis apibūdinamas tais pačiais objektais, pasikartojančiais tose pačiose pozicijose abiejose vertikalios ašies pusėse, pavyzdžiui, galite prisiminti senus kambarius, kur kiekviena kambario pusė yra tikslus kitos atspindys. Ši simetrija atspindi žmogiškąją formą, taigi natūraliai jaučiamės patogiai subalansuotame interjere.

Asimetrinis balansas dažniau sutinkamas šiuolaikiniuose interjeruose. Balansas pasiekiamas su nepanašiais objektais, kurie turi vienodą vizualinį svorį ar vienodai traukia akį. Asimetrinis balansas - kasdieniškesnis, paprastesnis, tačiau jo pasiekti sunkiau. Tokie interjerai gyvesni.

Radialinė simetrija - tokia, kai visi dizaino elementai išdėstyti aplink centrinį tašką. Spiraliniai laiptai - puikus radialinio balanso pavyzdys. Nors ne taip dažnai naudojama interjeruose, tačiau tokia simetrija gali padėti pasiekti puikių rezultatų.

Centrinis taškas

Didžiausias interjero dizaino priešas - nuobodulys. Gerai suplanuotas kambarys visuomet turi, priklausomai nuo jo dydžio, vieną ar daugiau centrinių taškų. Centrinis taškas turi traukti dėmesį ir būti pakankamai įdomus, kad paskatintų stebėtoją pasidomėti daugiau.

Jis turi palikti ilgai išliekantį įspūdį, tačiau taip pat turi būti neatsiejama interjero dalis, susijusi dydžiu, stiliumi, spalva ar tema. Pirmasis pavyzdys, apie kurį pagalvoja dauguma žmonių - tai židinys arba plokščiaekranis televizorius.

Jei jūsų erdvėje nėra natūralaus centrinio taško, tokio kaip židinys, galite jį sukurti panaudodami kokį nors baldą, meno kūrinį arba tiesiog nudažydami vieną kurią vietą kontrastinga spalva. Tačiau išlaikykite pusiausvyrą, kad centrinis taškas nepasiglemžtų viso dėmesio.

Ritmas

Kalbėdami apie muziką, apibūdintume ritmą kaip muzikos pulsą. Interjero dizaine ritmas yra vizualinių raštų atkartojimas. Ritmą apibrėžia tęstinumas, pasikartojimas, organizuotas judėjimas.

Norint pasinaudoti ritmų kuriant interjerus, reikia pagalvoti apie pakartojimus, progresiją, perėjimus, kontrastus. Naudodamiesi šiais mechanizmais galite erdvei suteikti judėjimo pojūčio.

Pakartojimas yra to paties elemento naudojimas daugiau nei kartą erdvėje. Galima kartoti raštą, spalvą, tekstūrą, liniją, arba bet kokį kitą elementą ar elementus.
Progresija - tai vieno elemento pasirinkimas ir vienos ar daugiau jo savybių padidinimas ar sumažinimas. Akivaizdžiausias pavyzdys - surūšiavimas pagal dydį. Skirtingų dydžių žvakės patrauks akį dėl natūralios progresijos. Taip pat galima progresijos pasiekti per spalvą, naudojant monochromatinę gamą, kur kiekvienas elementas yra vos kitokio tos pat spalvos atspalvio.
Perėjimą apibrėžti ne taip paprasta. Skirtingai nei pakartojimas ar progresija, perėjimas yra sklandi tąsa, kur akis natūraliai perbėga nuo vienos vietos prie kitos. Įprasčiausias perėjimas - vingiuotos linijos naudojimas, kaip kad durų arka ar vingiuotas takas.
Ir galiausiai kontrastus apibrėžti yra nesunku. Kontrastus sukurti galima sujungiant du priešingus elementus, pavyzdžiui, juodą ir baltą pagalvėles ant sofos. Opoziciją galima kurti ir formos kontrastais, pavyzdžiui, naudojant apskritimus ir kvadratus kartu. Tačiau čia svarbiausia yra nepersistengti.

Detalės

Kitas svarbus interjero dizaino elementas - detalės. Dėmesio reikia viskam - nuo lempos gaubto rašto, šviesos jungiklių iki spintelių rankenėlių. Žmonėms detalės atrodo nuobodžios, todėl kartais joms neskiriama pakankamai dėmesio. Detalės neturi būti akivaizdžios, bet turi būti parinktos teisingai, pabrėžiančios bendrą kambario nuotaiką.

Skalė ir proporcija - šie du dizaino principai visuomet greta, kadangi abu siejasi su dydžiu ir forma. Tuo tarpu spalvos turi didžiulę įtaką kambario, kurio dizainą kuriate, atmosferai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)